O nama

Odjel za plućne bolesti splitske bolnice osnovan je 1936. g. Od 1958. g. Odjel za plućne bolesti nalazi se u posebnom paviljonu. Građen je namjenski za plućne bolesnike. Na prvom i drugom katu nalazi se stacionar s bolesničkim sobama (108 bolničkih kreveta), s popratnim ambulantama, dnevnim boravcima za bolesnike i sobama za liječnike. Na drugom katu nalazi se prostor za pripremu citostatika sa suvremenim digestorom.

Na drugom katu je i predavaonica za edukaciju bolesnika astmatičara - "Škola disanja". Edukaciju provode specijalisti odjela, organizirano kroz tjedan dana u mjesecu, a bolesnik stječe znanje o svojoj bolesti, prevenciji, dijagnostici i ispravnom uzimanju terapije. Nakon završene terapije provodi se testiranje koje pokazuje bolesnicima posebno znanje koje im omogućuje odgovarajuću zaštitu od jačih respiratornih smetnji. Takva edukacija rezultira reduciranjem broja hospitalizacija tijekom dvogodišnjeg praćenja.

Na trećem katu je ambulanta za pleuralne punkcije. U prizemlju zgrade nalaze se: prijemna ambulanta, opće i subspecijalističke ambulante, laboratorij za ispitivanje plućne funkcije i arhiv odjela koji je većim dijelom smješten u podrumskim prostorijama.

Osim medicinskog rada s bolesnicima, liječnici odjela provode i nastavnu aktivnost u Školi za medicinske sestre i dodiplomsku nastavu za studente medicine i poslijediplomsku nastavu. Na Odjelu se vrši specijalizacija iz interne medicine za područje pulmologije. Liječnici Odjela vrlo su često stručno-znanstveno angažirani pa redovito sudjeluju na svim značajnijim skupovima u zemlji, a sve češće sudjeluju na europskim i svjetskim sastancima pulmologa.

Godine 2002. Odjel za plućne bolesti imenovan je Referentnim centrom ministarstva zdravstva za azbestozu i azbestom izazvane bolesti.

U Odjelu postoje sljedeće organizacijeske jedinice:
Jedinica intenzivne skrbi
Jedinica za dijagnostiku i liječenje bolesti dišnih organa
Laboratorij za ispitivanje plućne funkcije
Bronhoskopija s citodijagnostikom i histodijagnostikom
Poliklinika