O nama

Počeci razvoja Klinike za ženske bolesti i porode vezani su u Splitu uz razvoj nahodišta, a kasnije uz razvoj kirurgije. Davne 1794. g. osnovana je Splitska bolnica u kojoj su bile 3 ustanove: bolnica, nahodište i rodilište. Počeci Odjela za ženske bolesti i porode datiraju od 1919. g. Tijekom II. svjetskog rata odjel praktiči i neradi. Poslije rata odjel se premješta u obnovljenu zgradu bivše klasične gimanzije. Unutar Odjela osniva se Primaljska škola koja je sljedećih 40 godina usko vezana s odjelom. Odjel i primaljska škola premještaju se u novu zgradu kraj starog Hajdukovog igrališta jer se povećava broj poroda i pacijentica. Nova selidba slijedi u 1977. g. i to na nove prostore bolničkog kompleksa na Firulama.

Na odjelu se razvija intenzivni, znanstveni i istraživački rad, a od 1975. g. je nastavna baza Medicinskog fakulteta, a 1986. g. Odjel postaje Klinika. Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Split organizirana je po suvremenim principima ginekologije, opstetricije i perinatologije u kojoj se provodi klinički i znanstveno-istraživački rad te edukacija svih zdravstvenih djelatnika: dodiplomska nastava, poslijediplomska nastava i nastava u Višoj i Srednjoj medicinskoj školi. 

Klinika je podijeljena na kliničke odjele i kliničke odsjeke.
Klinički odjel za porodništvo sastoji se od Kliničkog odsjeka rađaonice, Kliničkog odsjeka babinjača, Kliničkog odsjeka za patologiju trudnoće i Kliničkog odsjeka za ultrazvučnu dijagnostiku. Klinički odjel za neonatologiju ima klinički odsjek novorođenčadi s opservacijom i izolacijom, Klinički odsjek za intenzivno liječenje i njegu novorođenčadi i nedonoščadi i Klinički odsjek za postintenzivno liječenje i njegu. Klinički odjel za ginekološku kirurgiju čini: Klinički odsjek za ginekološku urologiju i Klinički odsjek za ginekološku onkologiju.
Klinički odsjek za ginekološku endokrinologiju, fertilitet i menopauzu sastoji se od Kliničkog odsjeka za ginekolšku endokrinologiju i fertilitet, Kliničkog odsjeka konzervativne ginekologije i Laboratorija za reprodukcijsku biologiju.