Novosti Odjela za Znanstveni rad KBC-a Split

NOVOSTI NA ODJELU ZA ZNANSTVENI RAD KBC-A SPLIT

Odjel za znanstveni rad KBC-a Split marljivo radi na konstantnom poboljšanju palete usluga i dostupnosti svim svojim korisnicima. 

U zadnje vrijeme smo svjedočili značajnom povećanju broja kliničkih studija koje se provode u našoj bolnici. Tom smo činjenicom izrazito ponosni jer je KBC Split vraćen na međunarodnu mapu velikih zdravstvenih centara koji svojom kvalitetom rada privlače ovakve hvalevrijedne studije koje našim korisnicima omogućavaju dostupnost najmodernijih i nerijetko vrlo skupih terapija.

Također, nedavno smo dobili dugo priželjkivano pojačanje u vidu nove knjižničarke. Radi se o kolegici Romani Jadrijević koja trenutno radi na reviziji i katalogiziranju goleme i vrlo zapuštene građe u vlasništvu bolnice, a uz to i pomaže svim korisnicima s najrazličitijim potrebama vezanim za znanstvenu literaturu i izdavaštvo. Naravno, s obzirom na obim posla koji se očekivano povećava, nadamo se da se broj zaposlenih neće zaustaviti na aktualnom. 

Kako je opće poznato, prostori Odjela za znanstveni rad na oba lokaliteta su u veoma zapuštenom stanju, što rezultira vrlo teškim uvjetima za rad. Kako bismo pokušali dobiti nešto sredstava za obnovu spomenutih prostora, odlučili smo se uključiti u utrku za dobivanje EU projekata koji bi mogli financirati takvu aktivnost. Stoga smo se, zajedno s našim partnerom Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, prijavili na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt u području promocije zdravlja i prevencije bolesti. Prijedlog projekta pod nazivom Jačanje kapaciteta za efikasnu prevenciju bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji se trenutno nalazi u drugoj fazi evaluacije, a konačni rezultati odabira se očekuju do rujna 2019. 

Ciljna skupina ovog projekta su zdravstveni djelatnici i zaposlenici zdravstvenih ustanova Splitsko-dalmatinske županije, a svrha projekta je unaprjeđenje njihovih znanja i vještina u promociji zdravlja i prevenciji najučestalijih bolesti. Poboljšanje kompetencija zdravstvenih djelatnika Splitsko-dalmatinske županije kroz usvajanje najnovijih preventivnih metoda i metoda promocije zdravlja osposobit će ih u radu s pacijentima te će moći lakše uočavati rizike od obolijevanja od najučestalijih bolesti i djelotvornije odgovoriti na njihovu prevenciju. 

Projektne aktivnosti podrazumijevaju najprije edukaciju zdravstvenih stručnjaka s područja Splita (budućih edukatora) na kojima će im predavači, istaknuti međunarodni stručnjaci s iskustvom u pojedinim područjima, sukladno tematikama edukacija, prenijeti najaktualnija znanja i prakse o prevenciji najučestalijih bolesti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Educirani stručnjaci će potom preuzeti ulogu predavača te usvojena znanja i vještine prenositi zdravstvenim stručnjacima u slabije razvijenim područjima Splitsko-dalmatinske županije, čime će se pozitivno utjecati na dostupnost zdravstvene skrbi u ruralnim područjima i manjim gradovima. S ciljem unaprjeđenja znanja i vještina stručnjaka, izradit će se edukativni i obrazovni materijali. Osim što izrazito pozitivno utječu na podizanje razine znanja i vještina zdravstvenih djelatnika, projektne aktivnosti dugoročno ostvaruju pozitivne efekte na krajnje korisnike (stanovništvo Splitsko-dalmatinske županije). 

Projekt predviđa i potrebu za adekvatnim prostorom u kojem bi se mogle okupljati manje radne skupine (6-10 osoba), stoga ukoliko dobijemo taj projekt, tim sredstvima će se opremiti multifunkcionalni prostor koji bi osim funkcije čitaonice mogao lako biti transformiran u dvoranu opremljenu računalima i projektorom za rad takvih manjih radnih skupina. 

U konačnici pozivamo sve koji se bave znanošću da nam se slobodno jave sa sugestijama i idejama kako poboljšati aktualne usluge Odjela za znanstveni rad koji istinski radi na održavanju i poboljšavanju znanstvene djelatnosti KBC-a Split.