Zdravstveni kutak

Popularni savjeti 


1. Nizak tlak i umor 

Preuzeto s portala www.plivazdravlje.hr

Potrebno je prekontrolirati krvnu sliku, preporučuje se malo slanija hrana i više tekućine, te dovoljno kretanja.

2. Opća slabost 

Preuzeto s portala www.plivazdravlje.hr

Moguće je da su tegobe uzrokovane uzrokovane stresom, no tu je svakako koristan i zdrav način života, zdrava i uravnotežena prehrana, izbjegavanje alkohola, pušenja i velikih količina crne kave, umjerena svakodnevna tjelesna aktivnost, izbjegavanje konfliktnih i stresnih situacija, te rad i život u ugodnom okruženju.

3. Prehlada i gripa

Preuzeto s portala www.plivazdravlje.hr

Kod nekompliciranih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje: odmaranje u krevetu, uzimanje tekućine i vode s mnogo vitamina C i primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade i gripe. Antibiotici ne ubijaju viruse.

4. Glavobolja

Preuzeto s portala www.plivazdravlje.hr

Terapija se počinje nakon uspostavljanja dijagnoze i temelji se na učestalosti i težini glavobolje, te stupnju onesposobljenosti pacijenta koji uzrokuje. Liječenje može biti usmjereno na ublažavanje ili uklanjanje napada ili na profilaksu, dakle sprečavanje izbijanja ukoliko se radi o učestalim, jakim glavoboljama.

5. Grlobolja

Preuzeto s portala www.plivazdravlje.hr

Mnogo se odmarajte. San pomaže tijelu u borbi protiv infekcije. Dijete treba ostati kod kuće dok u potpunosti ne prestane visoka temperatura i dok se ne osjeća bolje. Pijte mnogo mlake tekućine koje ublažavaju grlobolju. Juha i čaj su dobar izbor. Ispirite grlo toplom slanom vodom. Ako je dijete dovoljno veliko, ispiranje grla nekoliko puta dnevno može pomoći ublažiti bolove u grlu.

6. Ostali popularni savjeti

Preuzeto sa web portala: www.zdravlje.hr

1. Redovito spavajte 7-8 sati
2. Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću (najmanje 30 minuta na dan)
3. Redovito doručkujte
4. Jedite razborito; hrana neka ne bude s odviše energije, masnoća i soli, a neka u njoj bude više povrća i voća
5. Izbjegavajte uzimati hranu između obroka i održavajte poželjnu tjelesnu težinu
6. Nikada ne pušite cigarete
7. Alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte

7. Preporuka za injiciranje fortea (PTH hormon)

Lijek za liječenje osteoporoze

FORTEO je najbolje injicirati u prikazana područja. Unutar određenog područja treba redovito mijenjati mjesto injekcije. Kako bi se umanjile lokalne reakcije na koži, injekcija na isto mjesto smije se ponoviti najčešće jednom mjesečno. Ispravno je injekciju dati u kožni nabor. Nakon injekcije, iglu valja zadržati pod kožom nekoliko sekundi.
(Pliva d.d.)

8. Preporuka za injiciranje inzulina

Inzulin je najbolje injicirati u prikazana područja. Unutar određenog područja treba redovito mijenjati mjesto injekcije. Kako bi se umanjile lokalne reakcije na koži, injekcija na isto mjesto smije se ponoviti najčešće jednom mjesečno. Ispravno je injekciju dati u kožni nabor. Nakon injekcije, iglu valja zadržati pod kožom nekoliko sekundi.
(Pliva d.d.)

9. Savjeti o zaštiti stopala

(Edukacija dijabetičkog stopala)

Uraditi:
- Svakodnevno prati noge mekanim sapunom i toplom vodom
- Svakodnevno pregledati stopala
- Tražiti hitno liječenje zbog bilo kojeg problema
- Redovito posjećivati pedikera
- Nositi mekanu obuću

Ne uraditi:
- Upotrebljavati grijalicu za krevet, bocu s toplom vodom
- Hodati bosonog (izuzev djece i mladih osoba)
- Rezati kurje oko ili žulj
- Liječiti probleme stopala sam

Opasni znaci dijebetičkog stopala:
Odmah doći liječniku ako primjetite:
- Oticanje
- Promjenu boje nokta, prsta ili dijela stopala
- Bol ili kuckanje
- Debelu, tvrdu kožu ili kurje oko
- Oderotine na koži, uključujući jaki udarac, mjehurić ili ranjivo mjesto (rana)

Savjeti za dijabetičke bolesnike glede obuće:
Svakodnevno koristiti osobito kada ste dugo na nogama:
- Nositi cipele s vezicama, s dovoljno širokim prostorom za prste i plitku ili nisku petu
- Provjeriti obuću prije oblačenja

Prevencija bolesti


1. Prevencija HIV-a


Preuzeto s web portala www.plivazdravlje.hr

Obzirom da ne postoji cjepivo protiv HIV-a, jedini način za prevenciju bolesti je izbjegavanje rizičnih oblika ponašanja. Nemojte se upuštati u spolni odnos s ljudima za koje se sumnja ili zna da su HIV pozitivni, s više partnera, s osobom koja često mijenja partnere ili ljudima koji su intravenski narkomani. Prakticiranje sigurnog seksa može značajno sniziti rizik od dobivanja infekcije. Ipak, čak i uz korištenje kondoma postoji izvjestan rizik od zaraze virusom. Apstinencija je jedini siguran način prevencije. Prijenos zaraze vjerojatniji je s muškarca na ženu, nego obrnuto. Trebalo bi apstinirati od seksa ili koristiti kondom prilikom svakog analnog i vaginalnog snošaja. Preporuča se ljudima koji se brinu za oboljele od AIDS-a da koriste zaštitnu odjeću, maske i naočale. HIV pozitivne žene treba prije trudnoće informirati o svim mogućim rizicima za dijete, i ponuditi sve mogućnosti moderne medicine kako bi se preveniralo prenošenje infekcije na dijete. HIV pozitivne žene ne bi trebale dojiti svoje dijete.

2. Hepatitis A

Preuzeto s web portala www.plivazdravlje.hr

Prije nazivan zarazni hepatitis, uvijek je akutan i nikad ne postaje kroničan. Voda i hrana zagađene fekalijama glavni su izvori infekcije, i zaražene osobe ga mogu prenijeti na druge ako ne provode stroge higijenske mjere. Rizik je mali ako se higijenske mjere dobro primjenjuju, posebno kod mijenjanja pelena djeci i njege oboljelih osoba. Kod blagih slučajeva virusnog hepatitisa, ne postoji niti je potrebno liječenje lijekovima ili neko drugo liječenje. Uzimanje više manjih obroka tijekom dana, tako da obilniji budu ujutro, može pomoći sprečavanju gubitka težine i smanjiti mučninu. Jetra prerađuje mnoge vrste lijekova, tako da čim je hepatitis dijagnosticiran, bolesnik treba prestati uzimati sve lijekove, uključujući lijekove koji se izdaju bez recepta, osim onih koje liječnik izričito prepiše ili preporuči. Bolesnike treba poticati da budu aktivni koliko god mogu. Ako se simptomi još pojavljuju nakon tri mjeseca, a laboratorijski nalazi i dalje upućuju na prisutnost virusa, ispitivanja treba provoditi svakih mjesec dana. Ako su simptomi prisutni i dalje nakon 6 mjeseci, može biti potrebna biopsija da bi se utvrdilo eventualno oštećenje jetre.

3. Hepatits B

Preuzeto s web portala www.plivazdravlje.hr

Virus hepatitisa B, prije nazivan serumski hepatitis, nalazi se u spermi, krvi i slini. Može se prenijeti spolnom aktivnošću. Trudnice s hepatitisom B mogu prenijeti virus na dijete. Vjerojatnije je da će djeca postati kronični nosioci virusa nego odrasle osobe. Virus može ući kroz posjekotine, ogrebotine i druge ozljede kože. Osobe izložene povećanom riziku su intravenski narkomani i homoseksualci. Obratite se liječniku kad se pojave prvi simptomi koji bi mogli upućivati na hepatitis, a obavezno ako se pojavi žutica (žuta boje kože i bjeloočnica), tamna mokraća ili svijetla stolica. Osnovni ciljevi liječenja akutnog virusnog hepatitisa su osiguravanje odgovarajuće prehrane, kako bi se spriječilo dodatno oštećenje jetre, i sprečavanje prenošenja na druge osobe. Bolesnici s virusnim hepatitisom trebaju se suzdržavati od spolne aktivnosti ili poduzimati stroge mjere opreza ako to ne mogu. Vruća voda i temeljito čišćenje predmeta koje su koristili bolesnici važno je za sprečavanje širenja zaraze. Sa svim predmetima zagađenim krvlju bolesnika s hepatitisom B ili C mora se rukovati s posebnom pažnjom.

4. Hepatitis C 

Preuzeto s web portala www.plivazdravlje.hr

Osobe kod kojih postoji velik rizik obolijevanja od hepatitisa C uključuju intravenske ovisnike o drogama, intranazalne ovisnike o kokainu, osobe koje su se podvrgle body-piercing-u, i primaoce transplantiranih organa. Osim ako infekcija kod trudnice s ovim virusom nije jaka, nije vjerojatno da će ga prenijeti na dijete. Partneri osoba zaraženih virusom hepatitisa B i C bez obzira na trajanje veze, trebaju izbjegavati zajedničko korištenje osobnih predmeta, kao što su britvice ili četkice za zube i suzdržavati se od spolne aktivnosti tijekom menstruacije ili infekcija koje izazivaju krvarenje u genitalnom ili urinarnom području. Bolničko liječenje je potrebno samo kod osoba kod kojih postoji velik rizik od komplikacija, kao što su trudnice, starije osobe, bolesnici s drugim kroničnim bolestima, ili oni koji imaju jaku mučninu i povraćaju pa im je potrebno davati tekućinu intravenski. Osnovni ciljevi liječenja akutnog virusnog hepatitisa su osiguravanje odgovarajuće prehrane, kako bi se spriječilo dodatno oštećenje jetre, i sprečavanje prenošenja na druge osobe. Osobe s hepatitisom B ili C mogu postati nosioci virusa nakon oporavka, čak i ako se ne razvije kronična bolest i simptomi nisu prisutni.

5. Kontracepcija mladih

Preuzeto s web portala www.plivazdravlje.hr

Postoji preko dvadeset bolesti koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom. Relativno se lako prenose među partnerima i čest su "pratitelj" drugih infekcija genitalnog trakta, najčešće gonoroičnih. Spolni kontakt, često i samo jedan, dovoljan je za prijenos infekcije. Upravo zbog toga, prevencija spolno prenosivih bolesti ima ključnu ulogu. Sumnju na infekciju pobudit će neobičan iscjedak iz penisa ili vagine, bol ili neugoda tijekom mokrenja ili odnosa, ranice, "mjehurići" ili bradavice na području vanjskog spolovila ili analne regije te eventualni drugi, opći simptomi poput umora, povišene temperature, proljeva i sl. Zaštita, koja će pružati zadovoljavajuću sigurnost, tj. zaštiti nas od većine uzročnika jest uporaba prezervativa. Istraživanja su utvrdila da lateks prezervativ može zaštiti od prijenosa najvećeg broja virusnih i bakterijskih infekcija, a u većoj mjeri, može se smanjiti i opasnost od HIV infekcije. I spermicidi mogu igrati važnu ulogu u aktiviranju pojedinih uzročnika infekcije; a time i u zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Važno je napomenuti da prezervativ ujedno predstavlja i dobru zaštitu od djevojačke neželjene trudnoće. Od neželjene trudnoće štite i kontracepcijske tablete (tzv. pilule), ali njihova uloga u zaštiti od infekcija, ravna je nuli. Preporučljiva je i temeljita higijena (tuširanje ), naročito intimnih dijelova, nakon svakog spolnog odnosa.