KBC Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa

Klinički bolnički centar Split prva je bolnica u Hrvatskoj koja ima vlastitog terapijskog psa - Doru, kojoj je danas drugi radni dan.

Kraljevska pudla stara godinu i šest mjeseci postala je tako dio Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Uz klasične pristupe, djeca će imati mogućnost i inovativne metode terapije koja u terapijske postupke ili aktivnosti s djecom uključuje posebno educiranog psa. Metoda je to koja je dostupna u brojnim zemljama Europe i svijeta, a Klinički bolnički centar Split je prvi u Hrvatskoj koji pruža takvu vrstu intervencije.

Novu djelatnicu došli su pozdraviti brojni djelatnici splitske bolnice, a tim povodom upriličeno je predavanje „Reci da terapijskom psu“ za vrijeme kojeg su se svi zainteresirani mogli upoznati s prednostima uvođenja terapijskog psa kao dijela intervencije radnog terapeuta na Klinici za dječje bolesti.

O povijesti razvoja i aktivnostima Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, uz čiju je suradnju i podršku ovaj projekt i ostvaren, govorila je predsjednica Mira Katalenić. Okupljenima je približila važnost terapije potpomognute životinjama zahvaljujući kojoj dolazi do poboljšanja fizičkog, društvenog, emocionalnog i/ili kognitivnog funkcioniranja uključenih korisnika. Instruktorica pasa pomagača Lana Glavan pojasnila je kako izgleda proces njihova treninga naglašavajući da psi postaju motivatori i suradnici u kreiranju radno terapijskih intervencija. Kako će Dora biti od pomoći djeci pacijentima KBC-a Split otkrila je radna terapeutkinja i voditeljica terapijskog psa za KBC Split Matea Videk. Istaknula je da su planirane aktivnosti s terapijskim psom individualni radnoterapijski postupci usmjereni na terapijsko hranjenje, senzorna integracija, primjena floortime pristupa usmjereno na razvoj socijalnih vještina i igre, grupne kognitivno – bihevioralnim psihoterapije s djecom školske dobi širokog raspona poteškoća u sklopu Dnevne bolnice Klinike za dječje bolesti, kao priprema kroz igru za medicinske postupke te povremeni posjeti psa dugo hospitaliziranim pacijentima.

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović izrazio je radost što je ovaj projekt, na kojem se radi već više od godinu dana, uspješno realiziran. „Medicinska skrb o djeci sve češće zahtjeva multidisciplinarni pristup, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti i poremećaja, na što KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, logopede, radne terapeute, pa i terapijskog psa“, kazao je i zahvalio svima koji su pomogli da se učini ovaj veliki i lijepi iskorak za malene pacijente. Podsjetio je i da su u tijeku pripremne radnje za izgradnju zgrade Centra za neurorazvojne poremećaje djece i mladih. Zahvalnost je iskazala i doc. prim. dr. sc. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split koja je potvrdila da je Dora s oduševljenjem prihvaćena od radnog kolektiva i djece koja će s njom provoditi svaki dan. Voditeljica Odjela za psihologiju i edukacijsku rehabilitaciju dr. sc. Irena Mišetić je naglasila da rezultati istraživanja pokazuju da uključivanje terapijskih pasa u terapijski proces nosi sa sobom brojne dobrobiti za djecu, kao što su smanjenje stresa i anksioznosti, smanjeni osjećaj usamljenosti, osjećaj povećane tjelesne i psihičke dobrobiti, poboljšana kvaliteta života i fiziološko funkcioniranje, smanjenje simptoma traume, smanjeno odustajanje od terapije i povećana razina sudjelovanja u grupnim terapijama, pri čemu se ne ometaju procesi relevantni za učinkovitu psihoterapiju. Također, postoje indikacije da psi mogu detektirati i reagirati na emocionalno stanje ljudi, što ih čini korisnima u detekciji emocionalnog distresa.

Sve dobrobiti potvrdila je i 23-ogodišnja Valentina Banić koja je već 22 godine pacijentica KBC-a Split, a ima vlastitog terapijskog psa već 11 godina. Pomogao joj je poboljšati ukupnu kvalitetu života, poraslo joj je samopouzdanje, lakše je uspostavila socijalnu interakciju i stvorila novi krug prijatelja, a od zajedničkih aktivnosti s psom posebno ističe planinarenje.

Vjerujemo da će maleni pacijenti KBC-a Split s Dorom razviti veliko prijateljstvo, unaprijediti svoju kvalitetu života i izgraditi puno lijepih uspomena.

ZADNJE NOVOSTI