Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #134

Resmetirom za liječenje steatohepatitisa povezanog s metaboličkom disfunkcijom

Terapijske mogućnosti za odrasle pacijente koji pate od steatohepatitisa povezanim s metaboličkom disfunkcijom (MASH) se šire. U ispitivanju koje je uspoređivalo dvije doze resmetiroma (beta agonist receptora hormona štitnjače) s placebom u gotovo 1000 odraslih osoba s MASH-om i stadijem fibroze jetre F1B, F2 ili F3, resmetirom je rezultirao višim stopama izliječenja od MASH-a nakon 52 tjedna (100 mg , 80 mg, placebo: 30%, 26%, odnosno 10%). Resmetirom je također povećao postotak pacijenata kod kojih se fibroza popravila za barem jedan stupanj (100 mg, 80 mg, placebo: 26%, 24% 14%). Međutim, terapijske skupine imale su više proljeva i mučnina. Na osnovu ovih rezultata predviđa se korištenje resmetiroma kao opcije za pacijente s MASH i F2 ili F3 fibrozom koji ne postižu trajni gubitak težine. Više o preporuci na poveznici.

Povezanost između obilja crijevnih bakteriofaga i rizika od astme

Obilje i raznolikost crijevne flore i njihova interakcija s imunološkim sustavom povezuju se s predispozicijom za astmu u dječjoj dobi. Nedavna studija ispitala je ulogu fekalnog viroma, koji se pretežno sastoji od umjerenih bakteriofaga, u danskoj kohorti od 647 jednogodišnje djece koja su naknadno longitudinalno procijenjena na astmu. Relativna brojnost određenih obitelji virusa bila je povezana s kasnijim razvojem astme, a viromi su zauzvrat bili povezani s izloženošću u ranom životu. Povezanost između virusa i astme nije bila posredovana utjecajem na crijevne bakterije, što ukazuje na nezavisne učinke na imunološki sustav u razvoju. Više o istraživanju na poveznici.

Ultrazvuk kao dijagnostičko sredstvo gigantocelularnog arteritisa

Vaskularni ultrazvuk se ispituje kao zamjena za biopsiju za dijagnozu gigantocelularnog arteritisa (GCA). U prospektivnoj kohortnoj studiji koja je uključivala 229 pacijenata sa sumnjom na GCA, model predviđanja koji je koristio i algoritam kliničkog predviđanja i kvantitativni ultrazvuk uspio je klasificirati 74% pacijenata s niskom ili visokom vjerojatnošću za GCA. Model predviđanja pogrešno je klasificirao 2% pacijenata kao pacijente niske vjerojatnosti kojima je na kraju dijagnosticiran GCA; dodatnih 3% pacijenata koji su klasificirani kao pacijenti visoko vjerojatni za GCA su na kraju reklasificirani s drugim dijagnozama. Iako ova studija sugerira da biopsija temporalne arterije možda nije potrebna za procjenu svih pacijenata sa sumnjom na GCA, proveli su je reumatolozi koji su bili posebno obučeni za korištenje ultrazvuka za dijagnostiku GCA. Sve dok takva ekspertiza ne bude šire dostupna, preporuka je da se nastavi procjenjivati ​​pacijente sa sumnjom na GCA biopsijama temporalne arterije. Više o istraživanju na poveznici.

Nosna kanula s visokim protokom kisika za djecu oboljelu od bronhiolitisa

Terapija kisikom kroz nosnu kanilu visokog protoka (HFNC) sve se više koristi za djecu s bronhiolitisom i značajnim respiratornim distresom, ali je klinička korist dovedena u pitanje. U meta-analizi osam ispitivanja (preko 2100 bolesnika <2 godine starosti s bronhiolitisom) koja je uspoređivala terapiju kisikom korištenjem HFNC sa standardnom terapijom kisikom (niskog protoka), rizik od eskalacije terapije bio je manji s HFNC terapijom dok su stope nuspojava bile slične u dvije skupine (četiri studije, gotovo 1800 pacijenata, približno 1%). Tumačenje ovih rezultata ograničeno je značajnom heterogenošću uključenih studija i rizikom pristranosti ali ipak, nalazi sugeriraju da HFNC terapija ima skromnu korist za djecu s bronhiolitisom bez povećanja nuspojava. Za djecu s bronhiolitisom predlaže se HFNC u slučaju bolesnika s teškim respiratornim distresom, dok se protiv takve terapije savjetuje u slučaju djece s hipoksemijom i blagim do umjerenim pojačanim radom disanja. Više o istraživanju na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI