Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #89

Učinak ricinusovog ulja na indukciju poroda

Trudnoća nakon termina je stanje povezano s povećanim komplikacijama kod majke i fetusa. Postoje naznake da bi primjena ricinusovog ulja moglo potaknuti stimulaciju grlića maternice povećanjem razine prostaglandina. Stoga je proveden sustavni pregled s meta-analizom kako bi se proučili učinci ricinusovog ulja na sazrijevanje grlića maternice i indukciju poroda. Ukupno osam članaka o 19 primarnih istraživanja je uključeno u pregled. Analiza je pokazala da je oralna primjena ricinusovog ulja značajno povećava Bishopov indeks i omjer izgleda za indukciju poroda. Primalje bi trebale pomno pratiti trudnice s produljenim trudovima i surađivati s opstetričarima kako bi se upotrijebilo ricinusovo ulje kao sigurna intervencija za poticanje sazrijevanja grlića maternice i poroda s ciljem sprječavanja nepotrebne operacije carskim rezom.

 

Učinak suplementiranja resveratrolom na modulaciju mikrobioma

Resveratrol je polifenol za koji se pokazalo da ima mnoge primjene u različitim područjima medicine. Napravljen je sustavni pregled kojim se ispitala povezanost resveratrola i mikrobioma čovjeka te uloga te veze u održavanju adekvatnog imunološkog odgovora koji, ako se kompromitira, može dovesti do raznih bolesti. Osamnaest istraživanja je uključeno u sustavni pregled. Analizirana istraživanja uglavnom su uključivala resveratrol kao dodatak prehrani i njegove učinke na mikrobiom čovjeka u in vitro, in vivo i ex vivo ispitivanjima. Blagotvorno djelovanje resveratrola vidljivo je analizom promjena u genetskoj ekspresiji domaćina i gastrointestinalnog mikrobioma. Mogućnost identifikacije pojedinačnih mikrobnih porodica može omogućiti krojenje terapijskih planova s ciljanom polifenolskom dijetom kod osoba s mikrobnom disbiozom poput upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta, degenerativnih bolesti, tumora, pretilosti, dijabetesa, regeneracije koštanog tkiva i metaboličkog sindroma.

 

Dodatak koncentrata 4-faktorskog protrombinskog kompleksa (4F-PCC) u liječenju pacijenata s traumom i masivnim krvarenjem

Dosad nije bilo jasno postoji li korist od davanja koncentrata s četiri faktora zgrušavanja (II, VII, IX i X) uz proteine S i C (engl. 4-factor prothrombin complex concentrate, 4F-PCC) pacijentima koji imaju masivno krvarenje u sklopu traume. PROCOAG randomizirano kontrolirano ispitivanje nasumično je raspodijelilo 324 ispitanika u skupine koje su dobile 4F-PCC ili placebo uz standardnu terapiju koncentratima eritrocita i svježe smrznute plazme. Nije bilo razlike među skupinama u smrtnosti i potrošnji krvnih derivata, no pacijenti koji su dobili 4F-PCC su imali veći rizik od tromboembolijskih događaja. Ovi dokazi govore protiv rutinske primjene 4F-PCC u traumatskih pacijenata koji nisu na antikoagulantnoj terapiji. Više na poveznici.

 

Učinkovitost progresivnog opuštanja mišića, dubokog disanja i vođenih vizualizacija za promicanje fiziološkog i psihološkog opuštanja

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da višestruki oblici treninga opuštanja mogu pomoći pojedincima da smanje stres, poboljšaju stanje opuštenosti i opću dobrobit. Provedeno je randomizirano kontrolirano ispitivanje kojim su ispitana tri različita, često korištena pristupa opuštanju - progresivno opuštanja mišića, duboko disanje i vođena vizualizacija. Metode opuštanja uspoređene su međusobno i s kontrolom. U ispitivanje je uključeno 60 zdravih studenata preddiplomskog studija te su nasumično raspoređeni u jednu od četiri skupine i proveli 20 minuta jedne od metoda opuštanja. Psihološko i fiziološko opuštanje praćeni su korištenjem validiranog psihometrijskog upitnika te mjerenjem elektrodermalne aktivnosti i otkucaja srca. Ispitivanje je pokazalo da sve tri metode opuštanja povećavaju stanje opuštenosti u usporedbi s kontrolnom skupinom. Progresivno opuštanje mišića i vođena vizualizacija pokazali su trenutačni linearni trend prema fiziološkoj opuštenosti, a skupina s dubokim disanjem pokazala je trenutno povećanje fiziološkog uzbuđenja nakon čega je brzo uslijedio povratak na početne razine.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI