Započeo projekt telemedicine za dijabetičare

Klinički bolnički centar Split u suradnji s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, 6. lipnja 2023., krenuo je s realizacijom projekta pružanja dijabetoloških usluga pacijentima sa šećernom bolesti telemedicinom.

U svrhu poboljšanja usluga pacijentima sa šećernom bolesti koji žive na otocima i mjestima udaljenima od Splita uspostavljen je telemedicinski Centar na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split.

Ovaj iznimno važan projekt uvelike će olakšati život pacijenata koji će na ovaj način znatno uštedjeti vrijeme i troškove prijevoza te će svoje preglede obaviti bez potrebe za dolaskom u KBC Split. Pacijenti će u dogovoreno vrijeme dolaziti kod svog liječnika obiteljske medicine gdje će se, u dogovoreno vrijeme, telemedicinom spojiti s dijabetologom u KBC-u Split.

Prvi koji će koristiti ovu uslugu telemedicine su pacijenti sa šećernom bolesti na otoku Braču. Točno u podne telemedicinom sa splitskim bolničkim dijabetolozima iz Doma zdravlja u Supetru spojio se prvi pacijent.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović zahvalio je ravnatelju Doma zdravlja SDŽ dr. Marku Rađi koji se silno založio za ovaj projekt kao i kolegama dijabetolozima iz KBC-a Split te kolegama iz Doma zdravlja u Supetru. „Ovo je prvi takav događaj, projekt koji je jedinstven u Hrvatskoj. Dugo smo na ovome radili te ako bude uspješno, a nema razloga da ne bude tako, onda na isti način možemo surađivati i s drugim kolegama na drugim otocima jer svi naši pacijenti imaju iste potrebe", kazao je ravnatelj Meštrović i naglasio da svi liječnici služe te da KBC Split mora funkcionirati kao bolnica bez zidova. „Mi na tome radimo tako da se povezujemo sa svima, s liječnicima obiteljske medicine i svim ostalim zdravstvenim radnicima služeći našim pacijentima na svaki mogući način pa evo ovo je jedan od tih primjera. Osim organizacijski i vremenski, pacijentima će se odlazak kod dijabetologa preko telemedicine znatno olakšati i s financijske strane“. Nadodao je i da se po pitanju ovog projekta surađivalo s Ministarstvom zdravstva i dr. Majom Grba Bujević koja radi na razvoja telemedicine u Hrvatskoj.

Telemedicina se već koristi u KBC-u Split, ali za neke druge dijagnoze i u nekim drugim područjima poput kirurgije, radiologije, neurokirurgije, ali ne na ovaj način koji zahvaća veliki broj pacijenata.

Pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma KBC-a Split, prof. dr. sc. prim. Tina Tičinović Kurir, nije mogla sakriti oduševljenje ovim projektom. „Ja sam vrlo sretna što smo uspjeli zajedničkim truda ovo ostvariti. Često se događa da pacijenti ustaju rano, odlaze na trajekt, dolaze nama nakon 2,3 sata vožnje, čekaju ovdje, pregledaju se i onda moraju ići nazad na trajekt do svojih kuća. To je naporno i nije samo problem ljeti radi turističke sezone već i zimi kada nerijetko nemaju ni tako dostupne trajekte, a veliki je broj pacijenata koji trebaju pomoć dijabetologa. Naravno ovo je tek početak, ali vjerujem da ćemo povezati sve naše otoke za pružanje usluge dijabetesa i metaboličkih bolesti", kazala je pročelnica Tičinović Kurir.

U Domu zdravlja na Supetru sa svojim pacijentima u splitski KBC telemedicinskim uređajima spojio se dr. Mladen Bonačić Sargo koji je rekao da bi u ovom projektu trebali sudjelovati liječnici iz deset timova obiteljske medicine na otoku Braču. „Nama su pacijenti najvažniji. Populacija na otocima je sve starija, a s time su i komorbiditeti sve veći, a poglavito dijabetes. Ovim iskorakom dobrobiti za njih su višestruke. Nadam se da će se ovaj način suradnje proširiti i na druge specijalnosti“, istaknuo je.

Iste želje imali su i pacijenti. Ivo Poklepović, Jakov Kordić i Predavec Ana prvi su pacijenti kojima je pružena ova usluga. Svi su potvrdili da im je ovo uvelike olakšalo život i da je u telemedicini budućnost. Zahvalni su svome obiteljskom liječniku, kao i specijalistima iz bolnice, što su imali volje za ovaj novi vid suradnje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je preko 40 tisuća osoba sa šećernom bolesti, ako se uzme brojka od tisuću pacijenata po jednom otoku i isto toliko obavljenih pregleda putem telemedicine u KBC-u Split koji broji sedam dijabetologa pri Zavodu, možemo reći da je ovo jedna prekretnica na razini cijele države.

ZADNJE NOVOSTI