Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #132
Objavljeno: 25.4.2024.
Kategorija:
Novosti

Oralni apremilast za pedijatrijsku plak psorijazu

Apremilast (inhibitor fosfodiesteraze 4) je etablirana oralna terapija za plak psorijazu u odraslih. Međutim, podaci o djelotvornosti u djece su ograničeni. U prvom ispitivanju faze 3 za procjenu učinkovitosti apremilasta u djece, 245 djece (u dobi od 6 do 17 godina) s umjerenom do teškom plak psorijazom nasumično je dodijeljeno liječenju apremilastom ili placebom. U 16. tjednu djeca u ispitivanoj skupini imala su značajno veću stopu poboljšanja u statusu bolesti u odnosu na djecu u placebo skupini (33% vs 12%). Terapija apremilastom se općenito dobro podnosila dok su najčešće prijavljene nuspojave bile proljev, mučnina i bolovi u trbuhu. Više o preporukama na poveznici.

Sedativi, hipnotici i osteoporotični prijelom

Agonisti benzodiazepinskih receptora (BZRA), uključujući benzodiazepine i nebenzodiazepinske BZRA kao što je zolpidem, mogu uzrokovati pretjeranu pospanost i neravnotežu što dovodi do padova i prijeloma. U nedavnoj meta-analizi 20 opservacijskih studija na više od šest milijuna pojedinaca, BZRA su povezani s povećanim rizikom od osteoporotičnih prijeloma u nizu klasa lijekova i tipova prijeloma, s omjerima izgleda u rasponu od 1.2 do 1.4. Većina, ali ne sve studije uključivale su odrasle osobe u dobi od 50 godina ili starije. Ovi podaci pojačavaju potrebu za oprezom pri propisivanju BZRA za nesanicu i druge indikacije, osobito u starijih odraslih osoba. Više o istraživanju na poveznici.

Prva transplantacija genetski modificiranog svinjskog bubrega u živog čovjeka

Za pacijente sa završnom fazom bubrežne bolesti (ESKD), transplantacija bubrega općenito se preferira nad dijalizom, ali je ograničena velikim nedostatkom doniranih ljudskih organa. Dana 16. ožujka 2024. godine izvršena je prva transplantacija genetski modificiranog svinjskog bubrega u živog pacijenta s ESKD-om prema protokolu proširenog pristupa američke FDA. Primatelj je liječen tegoprubartom (anti-CD40 ligand antitijelo) i ravulizumabom (anti-C5 monoklonsko antitijelo). Objavljeno je da ksenograft dobro funkcionira tjedan dana nakon operacije. Iako je ovo početno izvješće ohrabrujuće, daljnji detalji o djelovanju i sigurnosti ovog postupka čekaju potpunu objavu nalaza. Više o pothvatu na poveznici.

Oprez s ciprofloksacinom za kemoprofilaksu meningokokne bolesti

Antimikrobna profilaksa protiv meningokokne infekcije opravdana je nakon visokorizične izloženosti. Prema Američkom CDC-u ciprofloksacin se ne smije koristiti za kemoprofilaksu ako su ispunjena oba sljedeća kriterija tijekom prethodnih 12 mjeseci unutar lokalnog područja: dva ili više slučajeva invazivne meningokokne bolesti uzrokovane su sojevima rezistentnim na ciprofloksacin, a 20% ili više svih prijavljenih slučajeva invazivne meningokokne bolesti uzrokovano je sojevima rezistentnim na ciprofloksacin. Više o istraživanju na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.