Referentni centar

Referentni centar Ministarstva zdravstva za medicinu spavanja

Kontakt e-mail: sleepmedicine@mefst.hr

Glavni fokus Medicine spavanja je na poremećajima sna i kvaliteti sna općenito. S obzirom na visoku prevalenciju poremećaja spavanja i posljedica koje takve smetnje imaju na pojedinca i društvo u cjelini, raste i svijest o važnosti njihovog liječenja, a time i potreba za povećanjem broja i kapaciteta centara za medicinu spavanja. Zasad je jedini djelujući centar za medicinu spavanja na području južne Hrvatske i zapadne Bosne i Hercegovine, onaj Medicinskog fakulteta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split. Zato je preopterećen i nije u mogućnosti pružiti odgovarajuću medicinsku skrb brojnim stanovnicima tog širokog područja.

U razvoju splitskog Centra za medicinu spavanja, najveće zasluge pripadaju profesorima Zoranu Đogašu i Goranu Račiću, koji su njegovi pokretači i djelatnici. Centar za medicinu spavanja u Splitu je nastao 2002. godine kao zajednički projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split, u skladu s najnovijim europskim i svjetskim smjernicama. Profesor Zoran Đogaš predsjednik je Edukacijskog odbora Europskog društva za istraživanje spavanja (ESRS) i Hrvatskog somnološkog društva – Društva za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora. Ujedno je jedan od urednika europskog udžbenika za medicinu spavanja „Sleep Medicine Textbook“, koji će biti temelj izobrazbe na specijalističkom studiju medicine spavanja u Splitu, ali i u čitavoj Europi i diljem svijeta.

U splitskom Centru obavljaju se cjelonoćna polisomnografska i poligrafska snimanja pacijenata, s ciljem dijagnosticiranja poremećaja disanja tijekom spavanja i drugih poremećaja spavanja, poput parasomnije, hipersomnije (najčešće narkolepsije), poremećaja cirkadijanog ritma – ciklusa budnosti i spavanja, poremećaja motorike tijekom spavanja i drugih poremećaja spavanja. Medicinske aktivnosti u Centru provode somnolozi – posebno educirani stručnjaci u medicini spavanja. Osim dijagnostičkih postupaka, u Centru se provodi edukacija i kontinuirani nadzor pacijenata koji upotrebljavaju uređaje za liječenje najvažnijeg poremećaja disanja tijekom spavanja – opstrukcijske apneje. Takvi uređaji se nazivaju CPAP (engleski „Continuous Positive Arway Pressure“), a njima rukuju posebno educiran tehničari u području medicine spavanja.

Znanstveno-istraživačka baza splitskog Centra za medicinu spavanja je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, čiji pripadajući Laboratorij za poremećaje spavanja djeluje u sklopu Kliničke bolnice na Križinama u Splitu. Oni zajedno predstavljaju idealan spoj kliničke i znanstvene komponente, čime Centar za medicinu spavanja u Splitu čine jedinstvenim u svijetu. Upravo se na takvom radu multidisciplinarnog tima temelje bogate i prepoznatljive znanstvene aktivnosti i dosadašnji uspješni rezultati splitske medicine spavanja.

Djelatnici Centra za medicinu spavanja Kliničkog bolničkog centra Split i Medicinskog fakulteta u Splitu su:

 • voditelj: prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dr. med.
  e-mail: zdogas@mefst.hr, tel. 557-905

 • su-osnivač: prof. dr. sc. Goran Račić, dr. med.
  e-mail: racic@kbsplit.hr

 • izv. prof. dr. sc. Renata Pecotić, dr. med.
  e-mail: rpecotic@mefst.hr, tel. 557-857

 • prof. dr. sc. Maja Valić, dr. med.
  e-mail: mvalic@mefst.hr, tel. 557-860

 • doc. dr. sc. Ivana Pavlinac Dodig, dr. med.
  e-mail: ivana.pavlinac@mefst.hr, tel. 557-862

 • Linda Lušić Kalcina, mag. psych.
  e-mail: llusic@mefst.hr, tel. 557-862

 • Natalija Ivković, mag. med. tech.
  e-mail: nivkovic@kbsplit.hr, tel. 557-940

 • izv. prof. dr. sc. prim. Nikola Kolja Poljak, dr. med.

 

Medicinske sestre i tehničari Centra za medicinu spavanja:

 • Dijana Radanović, bacc. med. tech.
 • Josip Podrug, bacc. med. tech.
 • Domina Vranić, medicinska sestra
 • Katarina Đogaš, medicinska sestra