Referentni centar

Referentni centar Ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju dječje dobi

U Klinici za dječju Kirurgiju primjenjujemo sve suvremene postupke dijagnostike i liječenja djece. Godišnje se u našoj Klinici liječi oko 2 000 djece, od čega oko 1 700 bude operirano.

Ukupni prosjek duljine ležanja nakon operacijskog zahvata iznosi između 3 i 4 dana, a za minimalno invazivne zahvate 1 do 2 dana, što je u skladu sa europskim standardima. U najnovije vrijeme, ponajviše zbog razvoja minimalno invazivne kirurgije, veliki dio operirane djece obrađuje se kroz sustav jednodnevne kirurgije, tako da je broj hospitaliziranih bolesnika manji.

Minimalno invazivna kirurgija u našoj Klinici primjenjuje se gotovo punih 10 godina. U početku su to bili opći kirurški zahvati, kao što je laparoskopska apendektomija ili laparoskopska kolecistektomija. Nakon što je izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić, dr. med., 2011. godine položio specijalistički ispit, minimalno invazivna kirurgija doživjela je značajan uspon, te danas predstavljamo respektabilan Centar koji pruža gotovo sve moguće operacijske zahvate iz područja kirurgije dječje dobi.

Svake godine odlazili smo na edukacije, boravili u inozemnim centrima, gdje smo stjecali nova znanja i kirurške tehnike, te smo svake godine implementirali 2 do 3 nova operacijska zahvata, od jednostavnijih ka složenijima. Potpora nam je i Klinika za kirurgiju KBC-a Split, koja je također doprinijela edukaciji i motivaciji naših liječnika.

 

Osoblje naše Klinike ima veliko iskustvo u izvođenju minimalno invazivnih zahvata, kao i poslijeoperacijskoj skrbi nakon navedenih zahvata. Implementacijom takvog načina liječenja u svakodnevni rad značajno smo smanjili broj dana ležanja u bolnici, što je od izuzetne važnosti za djecu. Također, djeca trpe značajno manju razinu boli i vrlo brzo se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

Stopa komplikacija nakon minimalno invazivnih zahvata u našoj Klinici izuzetno je niska, na što možemo biti ponosni. Naši mali bolesnici, a i njihovi roditelji svakodnevno iskazuju visoki stupanj zadovoljstva i zahvalnosti, što se vidi kroz brojne pohvale koje dobijemo.

 

Posljednjih godina u svakodnevni rad implementirali smo slijedeće minimalno invazivne postupke, od kojih smo pojedine prvi uveli u Hrvatskoj (primjerice endoskopsko liječenje VUR-a, torakoskopske zahvate na plućima u djece, liječenje malrotacije, hipertrofične stenoze pilorusa, artroskopske zahvate, pa čak i minimalno invazivnu koštanu kirurgiju), a neki od zahvata trenutno se i izvode isključivo u našoj ustanovi (artroskopski zahvati, liječenje ljevkastih prsiju, Laddova operacija, piloromiotomija...).

 

Danas s ponosom možemo kazati da suvereno izvodimo minimalno invazivne zahvate iz područja dječje torakalne kirurgije – videoasistirana torakoskopska kirurgija (liječenje ljevkastih prsiju, operacijsko liječenje tumora medijastinuma, empijema pleure, pneumotoraksa, malformacija pluća kao što su bronhogene ciste ili plućna sekvestracija). Nadalje, izvodimo minimalno invazivne operacijske zahvate iz područja abdominalne kirurgije (apendektomija, kolecistektomija, preponska kila, operacijski zahvati na jajnicima, splenektomija, invaginacija, hipertrofična stenoza pilorusa, resekcije crijeva, mezenterijske ciste i duplikature...), minimalno invazivne zahvate iz područja dječje urologije (varikocelektomija, kriptorhizam, vezikoureteralni refluks, nefrektomija, heminefrektomija...), te minimalno invazivne zahvate koštano zglobnog sustava gdje suvereno artroskopski rješavamo ozljede meniskusa ili rekonstrukciju križnih ligamenata.

 

Neke od navedenih zahvata prvi smo započeli izvoditi u Hrvatskoj, a neki se trenutno isključivo izvode u našoj Klinici. Zbog svega navedenog zadnjih godina u našu Kliniku na elektivne operacijske zahvate dolazi reprezentativan broj djece iz drugih gradova Hrvatske, pa čak i iz nekih europskih država. Posljednjih godina broj minimalno invazivnih zahvata značajno se povećao. Pojedine operacijske zahvate gotovo isključivo izvodimo minimalno invazivnim putem, dok pojedine izvodimo u velikoj većini slučajeva. Trenutno godišnje operiramo 500 do 600 djece minimalno invazivnim putem, što predstavlja reprezentativan broj minimalno invazivnih operacijskih zahvata.