Poliklinika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju

Poliklinika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju

1.  Ambulanta za UZV dijagnostiku: lokalitet Firule i Križine

          Radno vrijeme: pon-pet, 07.30-14.30h

                                                 14.00-21.30h

2.  Ambulanta za klasičnu rtg dijagnostiku: lokalitet Firule i Križine

          Radno vrijeme: pon-pet, 07.30-14.30h

3.  Ambulanta za CT dijagnostiku: lokalitet Firule i Križine

          Radno vrijeme: pon-pet, 07.30-14.30h

                                                 14.00-21.30h

4.  Ambulanta za MR dijagnostiku: lokalitet Firule i Križine

          Radno vrijeme: pon-pet, 07.30-14.30 h

                                                 14.00-21.30 h

5.  Ambulanta za mamografiju: lokalitet Firule i Križine

          Radno vrijeme: pon-pet, 07.30-14.30 h

Upute pacijentima

Obavijest o postupku kompjutorizirana tomografija (CT)
Opis postupka:

Kompjutorizirana tomografija radiološka je metoda oslikavanja koja omogućava slojevni prikaz tijela koristeći ionizirajuće zračenje za nastanak slike. CT uređaj izgleda poput velike kutije u čijem se središtu nalazi kratki tunel. Pacijent leži na pomičnom stolu koji se uvlači u tunel uređaja. 

Snimanje traje do 20 sekundi, moguće u više navrata, a vrlo je važno da za to vrijeme budete potpuno mirni i zadržite dah. Ukoliko se snima trbuh i zdjelica, molimo da dva sata prije dogovorenog termina pregleda ne jedete.

Do dva sata prije pregleda u jedan ili više navrata možete dobiti tekućinu za popiti koja omogućava razlikovanje crijeva od ostalih organa. Jedina rijetka nuspojava ovog postupka može biti kratkotrajni proljev. Molimo Vas pazite na upute osoblja tijekom pregleda. 

Dobrobiti postupka: 

CT pregled je brz način dobivanja velikog broja informacija o koštanim i mekotkivnim strukturama te krvnim žilama. Služi za prikaz i morfološku karakterizaciju različitih patoloških procesa i stanja te procjenu proširenosti bolesti. Zbog kratkoće trajanja pregleda metoda je izbora u hitnim stanjima, a pregled je moguće učiniti i kod bolesnika koji imaju metalne predmete u tijelu (na primjer elektrostimulator srca, zglobne proteze, osteosintetski materijal).

Eventualni rizici i rizici neobavljanja postupka:

Zračenje rendgenskim zrakama je štetno međutim liječnik koji Vam je odredio ovu dijagnostičku pretragu smatra da je korist od pregleda veća od mogućih posljedica zračenja. Kao posljedica zračenja moguće je oštećenje krvotvornog tkiva, spolnih stanica, fetusa u utrobi majke, a povećava i rizik nastanka nekih zloćudnih bolesti u dužem vremenskom periodu. Ako je CT pretraga neophodna trudnici (neposredna ugroza života), tada će se poduzeti sve mjere opreza da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja. Tijekom pretrage često je potrebno u venu ubrizgati jodno kontrastno sredstvo što znatno olakšava postavljanje dijagnoze, ali se ponekad mogu javiti određene blaže ili teže nuspojave zbog njegove primjene. Gotovo svi pacijenti osjećaju prolaznu toplinu u tijelu i pritisak na mokraćni mjehur te metalni okus u ustima. Rijetko se može pojaviti lupanje srca, mučnina, nagon na povraćanje, a mogu se pojaviti i promjene na koži u vidu osipa i urtikarije sa svrbežom. Sve spomenute nuspojave su prolazne naravi i najčešće ne zahtijevaju nikakvu simptomatsku terapiju. Vrlo rijetko može nastupiti teška alergijska reakcija (anafilaktički šok) s otokom grla, otežanim disanjem, smetnjama rada srca što vrlo rijetko može dovesti i do smrtnog ishoda. Ponekad zbog slabosti stijenke krvne žile može doći i do istjecanja kontrastnog sredstva  izvan krvne žile što za posljedicu može imati otok ruke. U slučaju alergije na jod te težeg oštećenja bubrežne funkcije te hipertireoze, kontrastno sredstvo se ne smije upotrijebiti. Molimo da nas obavijestite o poznatim alergijama, osobito ako su se pojavile nakon prijašnjih aplikacija jodnog kontrastnog sredstva.

Uzimanje lijeka Metformina je kontraindikacija za primjenu jodnog kontrasta. Nakon učinjene CT pretrage potrebno je ostati u čekaonici pola sata radi moguće kasne reakcije na kontrastno sredstvo te taj dan piti dosta tekućine kako bi se ubrzalo izlučivanje kontrasta iz organizma. U slučaju naknadne pojave nekih simptoma javite se svome izabranom liječniku ili hitnoj medicinskoj pomoći.

Mogući zamjenski postupci:

U slučaju kontraindikacije za CT pretragu pacijentu će se savjetovati učiniti drugi dijagnostički postupak, npr. ultrazvučni pregled (UZV) ili magnetska rezonancija (MR pregled). 

Molimo na zakazani termin pretrage donijeti svu relevantnu medicinsku dokumentaciju!

VAŽNO! Budući da klinički bolnički centar ima bolničke pacijente i hitni prijem, moguće je da se Vaš pregled odgodi zbog potreba pregleda bolesnika koji su životno ugroženi, upućeni iz hitne službe ili bolničkog odjela. Takvi bolesnici imaju prednost CT pregleda, a Vaš će pregled biti odgođen za kratko vrijeme. Zbog takvih nepredvidivih situacija molimo Vas da u čekaonici imate razumijevanja i strpljenja! Hvala.

 

 

Obavijest o postupku CT koronarografija
Opis postupka:

CT koronarografija je radiološka metoda oslikavanja krvnih žila srca koja koristi ionizirajuće zračenje za nastanak slike. CT uređaj izgleda poput velike kutije u čijem se  središtu nalazi kratki tunel. Pacijent leži na pomičnom stolu koji se uvlači u tunel uređaja. 

Pretraga se sastoji od nativnog pregleda srca i CT koronarografije s 80-100 mL jodnog kontrastnog sredstva injiciranog automatskom štrcaljkom u lakatnu venu. Za izvođenje pretrage neophodno je da srčana frekvencija bude oko 60/min. U tom cilju potrebno je možda korigirati terapiju: povećanje doze beta-blokatora nekoliko dana (5-7) prije pretrage ili uvođenje istog u terapiju. Za  napomenuti je da u pacijenata s aritmijom pretraga nije moguća zbog prevelikih smetnji tijekom snimanja koje nastaju uslijed nepravilnog gibanja srca. Ukoliko je potrebno, obvezno zatražite konzultaciju kod specijaliste interne medicine/kardiologa. 

Snimanje traje do 20 sekundi, moguće u više navrata, a vrlo je važno da za to vrijeme budete potpuno mirni i zadržite dah. Molimo Vas, pazite na upute osoblja tijekom pregleda. Nakon kontrastne pretrage preporučamo piti dosta tekućine kako bi se ubrzalo izlučivanje kontrasta iz organizma. 

Dobrobiti postupka: 

CT koronarografija je neinvazivna metoda prikaza krvnih žila srca (koronarnih arterija), koja se prvenstveno koristi kod sumnje na kardiovaskularnu aterosklerotsku bolest. Ne zahtijeva hospitalizaciju kao u slučaju invazivnih dijagnostičkih metoda. Omogućuje kvalitetan probir bolesnika za endovaskularni intervencijski zahvat na koronarnim arterijama. Omogućava preciznu lokalizaciju suženja arterija promjera većeg od 2 mm, stupnjevanje suženja stenoze te praćenje bolesnika nakon kirurškog zahvata. 

Eventualni rizici i rizici neobavljanja postupka:

 Zračenje rendgenskim zrakama je štetno, međutim liječnik koji Vam je odredio ovu dijagnostičku pretragu smatra da je korist od pregleda veća od mogućih posljedica zračenja. Kao posljedica zračenja moguće je oštećenje krvotvornog tkiva, spolnih stanica, fetusa u utrobi majke, a povećava i rizik nastanka nekih zloćudnih bolesti u dužem vremenskom periodu. Ako je CT pretraga neophodna (neposredna ugroza života), tada će se poduzeti sve mjere da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja. 

Tijekom pretrage potrebno je u venu ubrizgati jodno kontrastno sredstvo što znatno olakšava postavljanje dijagnoze, ali se ponekad mogu javiti određene blaže ili teže nuspojave zbog njegove primjene. Gotovo svi pacijenti osjećaju prolaznu toplinu u tijelu i pritisak na mokraćni mjehur. Rijetko, pacijenti mogu povraćati, osjetiti lupanje srca, mučninu, a mogu se pojaviti i promjene na koži u vidu osipa i urtikarije sa svrbežom. Sve spomenute nuspojave su prolazne naravi i najčešće ne zahtijevaju nikakvu simptomatsku terapiju. Vrlo rijetko može nastupiti teška alergijska reakcija (anafilaktički šok) s otokom grla, otežanim disanjem, smetnjama rada srca što također, vrlo rijetko, može dovesti i do smrti pacijenta. Ponekad zbog slabosti stijenke krvne žile može doći i do istjecanja kontrastnog sredstva izvan krvne žile što za posljedicu može imati otok ruke.  

Kontrastno sredstvo se ne smije upotrijebiti u slučaju težeg oštećenja bubrežne funkcije, hipertireoze i alergije na jod. Molimo, obavijestite nas o mogućim poznatim alergijama, osobito ako su se pojavile nakon prijašnjih primjena jodnog kontrastnog sredstva. Uzimanje lijeka Metformina je kontraindikacija za primjenu jodnog kontrasta. Nakon učinjene CT pretrage potrebno je ostati u čekaonici pola sata radi moguće kasne reakcije na kontrastno sredstvo.

Mogući zamjenski postupci:

Mogući zamjenski dijagnostički postupak: Invazivna koronarografija
Molimo na zakazani termin pretrage donijeti svu relevantnu medicinsku dokumentaciju!

VAŽNO! Budući da klinički bolnički centar ima bolničke pacijente i hitni prijem, moguće je da se Vaš pregled odgodi zbog potreba pregleda bolesnika koji su životno ugroženi, upućeni iz hitne službe ili bolničkog odjela. Takvi bolesnici imaju prednost CT pregleda, a Vaš će pregled biti odgođen za kratko vrijeme. Zbog takvih nepredvidivih situacija molimo Vas da u čekaonici imate razumijevanja i strpljenja! Hvala

Obavijest o postupku Irigografija

Irigografija je radiološka metoda oslikavanja debelog crijeva koja koristi rendgensko zračenje u stvarnom vremenu (dijaskopiju), uz aplikaciju  kontrastnog sredstva (otopine barija) i zraka.

Indikacije:
 • nepotpuna kolonoskopija
 • krvarenje iz rektuma
 • kronični proljev
 • perzistentna konstipacija
 • promjene pražnjenja crijeva
 • neobjašnjivi gubitak na težini
Što se može otkriti ovom pretragom?
 • benigni tumori (npr. polipi)
 • karcinom debelog crijeva
 • upalna bolest crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis)
 • Hirschprungova bolest u djece 
Priprema za pretragu:

1. Posebna dijeta dan prije pretrage

 • bistre tekućine
 • voda
 • bistri sokovi bez pulpe 
 • bistre juhe
 • kava ili čaj (bez mlijeka, vrhnja, šlaga, zaslađivača)
 • tijekom dana važno je da pijete dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju

2. Morate biti natašte (ništa ne jesti 8 sati prije pretrage)

3. Ponekad je potrebno uzeti laksativ noć prije pretrage (savjetujte se sa svojim liječnikom obiteljske medicine)

4. Savjetujte se sa svojim liječnikom obiteljske medicine oko lijekova koje inače uzimate (on će Vam možda savjetovati da neke od njih ne uzimate dan ili nekoliko sati prije pregleda)

Što treba priložiti radiologu?

Na pregled obavezno trebate donijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju:

 • nalaz gastroenterologa ili drugog specijalista koji je indicirao pretragu, 
 • otpusno pismo ako postoji anamneza prethodnih operacija u abdomenu,
 • laboratorijski nalazi krvi i mokraće,
 • nalaz ezofagoduodenoskopije/kolonoskopije (ako su prethodno učinjene)
 • nalaz i slikovni materijal prethodnih pretraga (rentgenska snimka abdomena, ultrazvuk abdomena, CT abdomena  i zdjelice) ako su prethodno učinjeni
Prije same pretrage:
 1. obavezno trebate obavijestiti radiologa ukoliko imate alergije (posebno na jodno kontrastno sredstvo), kao i o lijekovima koje uzimate.
 2. prije pretrage žene obavezno trebaju obavijestiti radiološkog tehnologa ako postoji mogućnost trudnoće kako se fetus ne bi izlagao ionizirajućem zračenju.
Kako se provodi pretraga?
 • bit ćete polegnuti na posebno dizajniran stol
 • prije davanja kontrasta kratkom dijaskopijom se pregleda trbuh
 • zatim će Vam se aplicirati poseban kateter rektalno preko kojeg ćete dobiti kontrastno sredstvo (bude li se koristila pretraga duplim kontrastom, zrak će se aplicirati kroz isti kateter)
 • dok budete dobivali kontrast, možete osjetiti nelagodu i potrebu pražnjenja crijeva – važna je vaša suradljivost pa učinite sve da kateter ostane na mjestu (dišite duboko i pokušajte se oduprijeti potrebi pražnjenja crijeva)
 • tijekom pretrage radiolog će Vas nekoliko puta zamoliti da promijenite položaj (lijevi i desni bočni položaj), kako bi se crijeva ispunila kontrastnim sredstvom te kako bi radiolog mogao analizirati crijeva iz različitih kuteva
 • tijekom pretrage nekoliko puta ćete biti zamoljeni da zadržite dah kako bi se spriječili artefkati pomicanja na rendgenskoj slici
 • irigografija obično traje 30-60 minuta
Nakon pregleda:
 • nakon uklanjanja katetera moći ćete obaviti nuždu u WC-u kako biste izbacili barij i višak zraka iz crijeva
 • budete li iskusili grčeve, oni obično brzo prođu i možete se vratiti normalnoj dijeti
 • nekoliko dana nakon pretrage možete imati bijelu stolicu jer se Vaše tijelo prirodno rješava barija
 • barij može izazvati konstipaciju pa je važno da pijete dovoljno tekućine nakon pretrage, a ako je potrebno, Vaš liječnik obiteljske medicine može Vam preporučiti laksativ
Koje su prednosti irigografije?

Irigografija je minimalno invazivna pretraga s rijetkim komplikacijama. Često daje dovoljno informacija kako bi se izbjegle invazivnije pretrage. Kontrast (suspenzija barijeva sulfata) se ne resorbira u crijevima, netoksičan je i ne uzrokuje alergijske reakcije.

Koji su nedostaci irigografije?

Izlaganje zračenju je neizbježno kod irigografije. U rijetkim slučajevima barij može curiti kroz manja oštećenja na stjenci debelog crijeva i uzrokovati upalu okolnog tkiva. Vrlo rijetko barij može uzrokovati opstrukciju gastrointestinalnog sustava koja se zove impakcija barija.

 1. prije pretrage žene obavezno trebaju obavijestiti radiološkog tehničara ako postoji mogućnost trudnoće kako se fetus ne bi izlagao ionizirajućem zračenju.
 2. obavezno trebate obavijestiti radiologa ukoliko imate alergije (posebno na jodno kontrastno sredstvo), kao i o lijekovima koje uzimate.
Koja su ograničenja irigografije?

Irigografija se ne može primjenjivati kod bolesnika s jakim bolovima u trbuhu, ili kod bolesnika koji su nedavno podvrgnuti biopsiji debelog crijeva. Ako se sumnja na perforaciju crijeva primjenjuje se vodotopivo kontrastno sredstvo.

NAPOMENA!

Ne budete li mogli imati stolicu i vjetrove dva dana nakon pretrage, obratite se svom liječniku obiteljske medicine!

MOLIMO VAS DA DOĐETE 20 - 30 MINUTA PRIJE ZAKAZANOG TERMINA KAKO BISTE SE PRAVOVREMENO PRIJAVILI NA RTG ŠALTER!

Obavijest o postupku Magnetska rezonancija (MR)
Opis postupka:

Magnetska rezonancija (MR) je neinvazivna radiološka dijagnostička pretraga koja omogućuje slojevni prikaz ljudskog tijela. Za nastanak slike koristi se snažno magnetsko polje u koje se smješta pacijent, radiofrekventni valovi koji daju energiju i računala pomoću kojih dobivamo jasnu sliku snimanog dijela tijela. Uređaj za MR snimanje izgleda poput tunela. Za vrijeme pregleda pacijent leži na stolu koji se uvlači u tunel uređaja različito duboko, ovisno o  dijelu tijela koji se pregledava, a oko kojega (na primjer oko glave i zglobova) se stavljaju zavojnice neophodne za snimanje. Ukoliko ste klaustrofobični (bojite se zatvorenog prostora) biti će potrebna dodatna priprema, a možda se pregled neće moći učiniti. 

Posebne pripreme za pregled magnetnom rezonancijom nisu potrebne. Pregled traje od pola do jednog sata i podijeljen je u više snimanja za vrijeme kojih ćete čuti buku uređaja. Za vrijeme pregleda bolesnik ima slušalice na ušima kako bi mogao biti u kontaktu s osobljem, a u ruci drži gumenu pumpicu čijim stiskom alarmira osoblje kako bi se u slučaju potrebe prekinulo snimanje. Izuzetno je važno da tijekom pregleda budete opušteni i mirni jer svaki pokret za vrijeme pregleda značajno kvari njegovu kvalitetu.

Prije pregleda ćete skinuti odjeću i ukloniti sve metalne i predmete koji se mogu oštetiti magnetnim poljem (nakit, piercing, ključeve, naočale, proteze, sat, mobitel, kreditne kartice).

Ako ste naručeni za pregled trbuha ili zdjelice molimo nemojte jesti tri sata prije pregleda.

Ako ste naručeni na pregled zdjelice nemojte mokriti jedan sat prije pregleda. Izbjegavajte stavljanje šminke i pudera na dio tijela predviđen za snimanje.

Ako se radi o pregledu prsnog koša i trbuha morati ćete prema uputi osoblja u više navrata zadržati dah do 25 sekundi.

Dobrobiti postupka:  

Magnetska rezonancija omogućava bolji uvid u pojedine dijelove tijela i promjene uvjetovane različitim bolestima od ostalih radioloških metoda bez korištenja ionizirajućeg zračenja.

Eventualni rizici i rizici neobavljanja postupka: 

MR pregled uglavnom nema rizika za većinu pacijenata ukoliko se primjenjuju uobičajene mjere opreza. Izrazito je maleni rizik od alergijske reakcije na kontrastna sredstva koja se koriste pri MR pregledu. U slučaju potrebe kontrastno sredstvo se primjenjuje kroz venu na ruci (u lakatnoj udubini, na podlaktici ili na šaci) ili u zglob. U nekim slučajevima prilikom intravenskog davanja kontrastnog sredstva bolesnik može osjetiti toplinu ili hladnoću duž ruke, rjeđe mučninu, glavobolju ili omaglicu, rijetko se može javiti upala vene. Nefrogena sistemska fibroza može se javiti pri primjeni visokih doza nekih kontrastnih sredstava za MR u bolesnika sa znatno oštećenom bubrežnom funkcijom. 

MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće te Vas molimo obavijestite radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći.

Preporučuje se da dojilje ne doje 24 sata nakon primjene kontrastnog sredstva.

Bolesnici koji u tijelu imaju metalne dijelove poput krhotina eksplozivnih naprava, zubnih implantata, vijaka, pločica, metalnih kopči, umjetnih zglobova ili pak koji imaju ugrađene elektrostimulatore srca, umjetne pužnice ili neurostimulatore ne smiju se podvrgnuti MR snimanju, osim u slučaju ako je metal pogodan za MR pregled što mora biti potvrđeno medicinskom dokumentacijom od strane odgovornog liječnika, najčešće operatera (kirurga, ortopeda) ili kardiologa, neurologa, stomatologa. 

Molimo na zakazani termin pretrage donijeti svu relevantnu medicinsku dokumentaciju!

Mogući zamjenski postupci:

Nema ih.

 

Obavijest o postupku Pasaža tankog crijeva
Što je pasaža tankog crijeva?

To je pretraga kojom se promatra putovanje kontrastnog sredstva tankim crijevom (jejunum i ileum) uz analizu sluznice, odnosno stjenke crijeva. Pregled može biti zaseban ili u nastavku pregleda pasaže jednjaka i gastroduodenuma

Koje su najčešće indikacije za pasažu tankog crijeva?
 • upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis)
 • opstrukcija tankog crijeva
 • abnormalne mase ili polipi
 • karcinom tankog crijeva
 • komplikacije vezane uz operativne zahvate na crijevima ili u abdomenu
Kako se pripremiti za pretragu?

Osam sati prije pretrage ne smije se jesti kruta hrana. Možete konzumirati nezaslađenu i negaziranu tekućinu.

Prije pregleda potrebno je skinuti sve metalne predmete (naočale, nakit, ukosnice...), kao i odjeću s metalnim dijelovima (grudnjaci sa žicom, metalni zatvarači) jer isti mogu utjecati na kvalitetu pregleda.

Žene obavezno trebaju obavijestiti radiološkog tehnologa ako postoji mogućnost trudnoće kako se fetus ne bi izlagao ionizirajućem zračenju.

Obavezno trebate obavijestiti radiologa ukoliko imate alergije (posebno na jodno kontrastno sredstvo), kao i o lijekovima koje uzimate.

Što treba priložiti radiologu?

Na pregled obavezno trebate donijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju:

 • nalaz gastroenterologa ili drugog specijalista koji je indicirao pretragu, 
 • otpusno pismo ako postoji anamneza pretohdnih operacija u abdomenu,
 • laboratorijski nalazi krvi i mokraće,
 • nalaz ezofagoduodenoskopije/kolonoskopije (ako su prethodno učinjene)
 • nalaz i slikovni materijal prethodnih pretraga (rentgenska snimka abdomena, ultrazvuk abdomena, CT abdomena  i zdjelice) ako su prethodno učinjeni
Kako se provodi pretraga:

Prije davanja kontrasta kratkom dijaskopijom se pregleda trbuh.

Nakon toga bit ćete zamoljeni da popijete nekoliko čaša kontrastnog sredstva (ukupno do 0,5 L) koje je bijele boje, bez mirisa i okusa. Nakon 20 minuta ćete biti pozvani u snimaonicu gdje će se izvršiti drugo snimanje crijeva.

Radiološki tehnolog će Vas postaviti na stol u ležeći položaj, tako da je uređaj s rendgenskim zrakama poviše Vašeg trbuha. Kada kontrast dođe do tankog crijeva, radiolog će promatrati njegovo daljnje kretanje uz pomoć dijaskopije. Povremeno će raditi snimke, za vrijeme čega će Vas zamoliti da zadržite dah, kako bi se izbjegle smetnje na slici (artefakti). Također ćete povremeno biti zamoljeni da promijenite položaj tijela, okrećući se na bok, kako bi se potakao prolaz kontrasta kroz crijeva.

Pregled završava prikazom završnog dijela tankog crijeva.

Trajanje pretrage je individualno i varira (načešće 1,5 do 6 sati, uz dulje pauze), ovisno o pokretljivosti crijeva.

Nakon pretrage:

Prvih dan-dva nakon pretrage Vaša stolica može biti bijele boje, što je normalna pojava. 

U slučaju pojave progredirajuće bol u trbuhu (bol koja se pojačava s vremenom), temperature ili zatvora kroz dva dana, obratite se svome liječniku obiteljske medicine!

Rizici:

 • tijekom pretrage primit ćete manju dozu ionizirajućeg zračenja, što povećava rizik razvoja malignih bolesti; ipak treba uzeti u obzir da je korist pravilne dijagnoze veća od ovog rizika.
 • u rijetkim slučajevima barij može iscuriti kroz nedetektirane otvore u crijevu, uzrokujući upalnu reakciju okolnih tkiva
 • još rjeđe barij može uzrokovati opstrukciju gastrointestinalnog sustava (impakcija barijem)
 • jodirano kontrastno sredstvo aplicirano rektalno može izazvati alergijske reakcije, ali ovo je jako rijetko 
 • prije pretrage žene obavezno trebaju obavijestiti radiološkog tehničara ako postoji mogućnost trudnoće kako se fetus ne bi izlagao ionizirajućem zračenju.

MOLIMO VAS DA DOĐETE 20 - 30 MINUTA PRIJE ZAKAZANOG TERMINA KAKO BISTE SE PRAVOVREMENO PRIJAVILI NA RTG ŠALTER!

Obavijest o postupku Ultrazvuk abdomena
Što je dijagnostički ultrazvuk?

Dijagnostički ultrazvuk (sonografija) je slikovna metoda koja uz pomoć sonde proizvodi zvučne valove visoke frekvencije (najčešće između 2,5 i 15 MHz) kako bi dobila slikovni prikaz struktura unutar Vašeg tijela. Ova metoda ne proizvodi ionizirajuće zračenje, nema utvrđenih štetnih učinaka i jasno prikazuje mekotkivne strukture koje se inače ne vide na rentgenskoj snimci.

Ultrazvuk abdomena se koristi za procjenu organa te krvnih žila abdomena i zdjelice:
 • jetra
 • žučni mjehur
 • slezena 
 • gušterača
 • bubrezi 
 • aorta
Koja stanja se mogu otkriti ultrazvukom abdomena?
 • abnormalna funkcija jetre
 • upala žučnog mjehura
 • žučni kamenci
 • uvećanje slezene
 • bubrežni kamenci
 • uvećanje nadbubrežnih žlijezda
 • aneurizma abdominalne aorte
 • tumori organa abdomena i zdjelice
Priprema za pregled

Ovisno o anatomskoj regiji od interesa, radiolog će od Vas zatražiti da skinete odjeću i uklonite nakit koji bi mogao smetati tijekom pretrage.

Trebate doći natašte (ne jesti nekoliko sati prije pregleda).

Na pregled treba doći punog mjehura kako bi se isti bolje vizualizirao. 

Obavezno donesite medicinsku dokumentaciju:

 • nalaz specijalista (gastroenterolog, abdominalni kirurg, urolog...) koji Vas je uputio na pretragu, ako dolazite prvi put
 • prethodni nalazi ultrazvuka i/ili CT/MR ako se radi o kontrolnom pregledu
Pregled

Kao što je to slučaj kod drugih vrsta ultrazvuka, pretraga se vrši u poluzatamnjenoj prostoriji na stolu za ultrazvučni pregled, u ležeći na leđima. Ovisno o anatomskoj regiji od interesa, radiolog će od Vas zatražiti da promijenite položaj – ležeći na trbuhu ili okrečući se na lijevi i desni bok. Radiolog će prvo nanijeti manju količinu gela kako bi dobio bolji prikaz. Pregled je bezbolan, no ponekad će radiolog morati izvršiti blagi pritisak (kompresiju) sondom, kako bi dobio bolji prikaz različitih organa, što može izazvati blagu nelagodu.

Pregled traje između 20 i 30 minuta, ponekad kraće.

Nalaz se piše odmah nakon završenog pregleda, a dobijete ga u ambulanti.

NAPOMENA:

MOLIMO VAS DA DOĐETE 20 - 30 MINUTA PRIJE ZAKAZANOG TERMINA KAKO BISTE SE PRAVOVREMENO PRIJAVILI NA RTG ŠALTERU!

 

Obavijest o postupku Ultrazvuk dojki
Što je dijagnostički ultrazvuk?

Dijagnostički ultrazvuk (sonografija) je slikovna metoda koja uz pomoć sonde proizvodi zvučne valove visoke frekvencije (najčešće između 2,5 i 15 MHz) kako bi dobila slikovni prikaz struktura unutar Vašeg tijela. Ova metoda ne proizvodi ionizirajuće zračenje, nema utvrđenih štetnih učinaka i jasno prikazuje mekotkivne strukture koje se inače ne vide na rentgenskoj snimci.

Za što se koristi ultrazvuk dojki?
 1. pregled dojke (procjena abnormalnosti dojke)
 2. biopsija dojke pod kontrolom ultrazvuka
Indikacije za ultrazvuk dojki:
 • namijenjen je prvenstveno za pregled dojki žena ispod 40 godina života te pregled dojki trudnica 
 • koristi se za određivanje strukture mamografski prikazane sjene (radi li se o cisti ili o solidnoj tvorbi) 
 • nadopuna mamografiji kod gustih dojki 
 • nadopuna kod nejasnog mamografskog nalaza 
 • bol u dojkama ili u određenom dijelu dojke 
 • otok tkiva dojke 
 • upala prikaz lezije koja se palpira (koja se napipala) u dojci 
 • prikaz silikonskih umetaka prikaz pazušnih jama.
Priprema za pregled:
 • ako se radi o kontrolnom pregledu, obavezno ponesite slikovni materijal prethodne mamografije (rtg. snimke ili CD), kao i nalaz prethodnog ultrazvuka dojki
Ultrazvučni pregled dojki:
 • kao što je to slučaj kod drugih vrsta ultrazvuka, pretraga se vrši u poluzatamnjenoj prostoriji na stolu za ultrazvučni pregled,  ležeći na leđima
 • pregled se vrši bez grudnjaka
 • na početku su Vaše ruke položene iznad glave
 • tijekom pregleda radiolog će od Vas zatražiti da promijenite položaj (lijevi polubok, leđa, desni polubok)
 • pregled je bezbolan, no ponekad će radiolog morati izvršiti blagi pritisak (kompresiju) sondom,  što može izazvati blagu nelagodu
 • pregled traje između 20 i 30 minuta
 • nalaz se piše odmah nakon završenog pregleda, a dobijete ga u ambulanti
Punkcija/biopsija pod kontrolom ultrazvuka
 • ako radiolog tijekom pregleda uoči sumnjivu promjenu, preporučit će Vam daljnju obradu (citološku punkciju ili biopsiju), za koju ćete odmah i dobiti termin kad će se izvesti

NAPOMENA:

MOLIMO VAS DA DOĐETE 20 - 30 MINUTA PRIJE ZAKAZANOG TERMINA KAKO BISTE SE PRAVOVREMENO PRIJAVILI!

Obavijest o postupku ekskrecijska urografija (IVU)
Opis zdravstvenog stanja radi kojeg je pretraga indicirana

Ova pretraga omogućuje otkrivanje nepravilnosti (anomalija)  razvoja mokraćnog sustava različitih uzroka simptoma poput krvi u mokraći ili bolova, te bolesti mokraćnog sustava, najčešće bubrežnih kamenaca i tumora mokraćnog sustava.

Kratak opis ekskrecijske urografije

Večer uoči pretrage potrebno je prestati uzimati tekućinu i hranu. Bolesnici koju su  dijabetičari trebaju kontaktirati svog liječnika radi eventualne prilagodbe terapije uvjetima pretrage.

Intravenska urografija je radiološka dijagnostička pretraga mokraćnog sustava (bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura) sa intravenskom primjenom kontrastnog sredstva. Vena u koju se daje kontrast može puknuti pri čemu kontrast ulazi u potkožno tkivo pored vene, uz moguću bol, crvenilo i otok, koji se vrlo rijetko kasnije mogu pojačavati i zahtijevati i kirurško liječenje. Prilikom intravenske primjene kontrastnog sredstva može nastati tromboflebitis – upala vene.Nakon intravenske injekcije kontrastnog sredstva ono se iz krvotoka izlučuje putem bubrega u kanalne sustave bubrega, mokraćovode i mokraćni mjehur te se izmokri.

Za vrijeme pretrage bolesnik leži na rentgenskom stolu. Učini se niz rentgenskih snimaka u različitim vremenskim razmacima. Pretraga obično traje oko sat vremena, ali ponekad zbog sporijeg rada bubrega, vrijeme trajanja pretrage se može produžiti i na 4 do 5 sati.

Korist ekskrecijske urografije za pacijenta

Pretraga je neinvazivna metoda, a učinjene rtg snimke daju detaljne informacije u dijagnosticiranju i liječenju bolesti mokraćnog sustava, prvenstveno kod bubrežnih kamenca, ali i drugih uzroka promjena mokraćnih putova.

Oporavak nakon postupka

U većini slučajeva odmah nakon pregleda moguć je nastavak svih životnih aktivnosti. Preporučjuje se kad  dojite, prekinuti s dojenjem najmanje 24 sata, a poželjno 5 dana nakon primjene kontrastnog sredstva.

Nakon učinjenog dijagnostičkog postupka uz intravensku primjenu kontrastnog sredstva preporuča se obilno uzimanje tekućine unutar prvih 24 sata. 

EVENTUALNI RIZICI:

Rizici koji se mogu javiti prilikom postupka

Zračenje rendgenskim zrakama je štetno međutim liječnik koji Vam je odredio ovu dijagnostičku pretragu smatra da je korist od pregleda veća od mogućih posljedica zračenja. Kao posljedica zračenja moguće je oštećenje krvotvornog tkiva, spolnih stanica, fetusa u utrobi majke, a povećava i rizik nastanka nekih zloćudnih bolesti u dužem vremenskom periodu. Tijekom pretrage u venu se ubrizgava jodno kontrastno sredstvo što znatno olakšava postavljanje dijagnoze, ali se ponekad mogu javiti određene blaže ili teže nuspojave zbog njegove primjene. Gotovo svi pacijenti osjećaju prolaznu toplinu u tijelu i pritisak na mokraćni mjehur te metalni okus u ustima. Rijetko se može pojaviti lupanje srca, mučnina, nagon na povraćanje, a mogu se pojaviti i promjene na koži u vidu osipa i urtikarije sa svrbežom. Sve spomenute nuspojave su prolazne naravi i najčešće ne zahtijevaju nikakvu simptomatsku terapiju. Vrlo rijetko može nastupiti teška alergijska reakcija (anafilaktički šok) s otokom grla, otežanim disanjem, smetnjama rada srca što vrlo rijetko može dovesti i do smrtnog ishoda. Ponekad zbog slabosti stijenke krvne žile može doći i do istjecanja kontrastnog sredstva izvan krvne žile što za posljedicu može imati otok ruke. U slučaju alergije na jod te težeg oštećenja bubrežne funkcije te hipertireoze, kontrastno sredstvo se ne smije upotrijebiti. Molimo da nas obavijestite o poznatim alergijama, osobito ako su se pojavile nakon prijašnjih aplikacija jodnog kontrastnog sredstva.

Uzimanje lijeka Metformina je kontraindikacija za primjenu jodnog kontrasta. Nakon učinjene pretrage potrebno je ostati u čekaonici pola sata radi moguće kasne reakcije na kontrastno sredstvo te taj dan piti dosta tekućine kako bi se ubrzalo izlučivanje kontrasta iz organizma. U slučaju naknadne pojave nekih simptoma javite se svome izabranom liječniku ili hitnoj medicinskoj pomoći.

MOGUĆNOST ZAMJENE ZA PREPORUČENI POSTUPAK: 

U pojedinih bolesnika bolesti mokraćnog sustava mogu se dijagnosticirati ultrazvukom, kompjutoriziranom tomografijom (CT-u) i/ili magnetnom rezonancijom (MR-u).

Molimo na zakazani termin pretrage donijeti svu relevantnu medicinsku dokumentaciju!

 

Kontakt
Poliklinika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju