Zavod za neurokirurgiju

Zavod za neurokirurgiju

Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split najveća je i najopremljenija ustanova ovog tipa u cijelom priobalju.

Na godišnjoj razini u Zavodu se obavi oko 12 000 hitnih i ambulantnih pregleda, hospitalizira se između 1100 i 1200 bolesnika, načini se preko 700 elektivnih i hitnih operacijskih zahvata.

U Zavodu se zbrinjavaju sve vrste ozljeda glave i vratne kralješnice, moždana krvarenja, tumori središnjeg živčanog sustava i tumori kralješničnog kanala, poremećaji optoka likvora ( hidrocefalus), degenerativne promjene kralješnice ( vratne, prsne i slabinske), stabilizacijski operacijski zahvati na kralješnici, provode se infiltracijske procedure u liječenju boli.

Operacijski zahvati se obavljaju u specijaliziranoj i suvremeno opremljenoj operacijskoj sali čime je osigurana maksimalna sigurnost za pacijente.

Od operacijske opreme potrebno je istaknuti  operacijski mikroskop Zeiss Kinevo 900 ( s mogućnošću imunofluorescencijske resekcije tumora i intraoperacijske angiografije), kavitron ultrasonični aspirator ( CUSA), intraoperacijski ultrazvuk, sustav za stereotaksijsku biopsiju moždanih tumora.

U Zavodi se obavlja nastava za studente dodiplomskog studija Medicinskog fakulteta sveučilišta u Splitu, nastava za studente na stranom jeziku i studente Stomatološkog fakulteta. 

Liječnici Zavoda aktivno sudjeluju na domaćim i inozemnim stručnim kongresima te stečena znanja i vještine primjenjuju u svakodnevnoj praksi; tako se primjerice od 2018. godine obavljaju zahvati stereotaksijske biopsije moždanih tumora te stabilizacijske (fiksacijske) operacije u području slabinske kralješnice. 

Redoviti indikacijski sastanci se održavaju s radiolozima, neurolozima i onkolozima kako bi se kroz timski rad optimizirali rezultati liječenja.

Pozitivni komentari pacijenata dodatni su poticaj za daljnje napredovanje.

U Zavodu radi 7 liječnika specijalista, 5 specijalizanata, 47 medicinskih sestara i 1 poslovna tajnica.

Odjel za kirurgiju kralješnice i neurotraumatologiju

U Odjelu se zbrinjavaju ( konzervativno ili operacijski) sve ozljede glave i kralješnice, obavlja se operacijsko liječenje degenerativnih bolesti vratne, prsne i slabinske kralješnice.

Kontakt
Voditelj
Božidar Bulović, dr. med., specijalist neurokirurgije
Odjel za endokranijsku i dječju neurokirurgiju

U Odjelu se zbrinjavaju neurokirurške bolesti središnjeg živčanog sustava ( tumori mozga, upalna stanja, poremećaji optoka likvora, malformacije) kao i neurokirurške bolesti dječje dobi.

Kontakt
Voditelj
Zvonimir Tomić, dr. med., specijalist neurokirurgije
Odjel intenzivne skrbi
Kontakt
Odjel intenzivne skrbi neurokirurgije
Poliklinika i ambulanta

Radno vrijeme: svakim radnim danom od 07:30 do 15:30 h i četvrtkom u popodnevnim satima od 15:30 do 19:30 h.  

Kontakt
Poliklinika Zavoda za neurokirurgiju
Kontakt
Pročelnik
Vlatko Ledenko, dr. med., specijalist neurokirurgije
Tajnica
Jadranka Kovačević
Glavna sestra
Zrinka Gabrilo, univ. bacc. med. techn.
Zavod za neurokirurgiju