Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #62
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Suplementacija aminokiselinama nakon prijeloma koji zahtijevaju operativno liječenje

Postoperativne komplikacije i značajan gubitak pokretljivosti česti su nakon traume mišićno-koštanog sustava. Randomizirano kontrolirano ispitivanje je provedeno kako bi se procijenio utjecaj nadomjeska uvjetno esencijalnih aminokiselina (CEAA) na komplikacije i masu skeletnih mišića odraslih osoba nakon operativne fiksacije zbog akutnog loma. Ukupno 400 ispitanika podijeljeno je u dvije jednake skupine. Jedna skupina ispitanika primala je CEAA, a kontrolna skupina je primala uobičajenu prehranu te su mjereni ishodi masa bez masnoća (FFM) i komplikacije. Ispitivanje je pokazalo da nadomjestak CEAA ima zaštitni utjecaj protiv uobičajenih komplikacija i ranog gubitka mišićne mase nakon operacije. Više pročitajte na poveznici.

 

Usporedba ketamina i elektrokonvulzivne terapije za liječenje depresije otporne na liječenje

Ketamin se pokazao kao brz i pouzdan antidepresiv za pacijente s depresijom otpornom na liječenje (TRD). Međutim, nije jasno je li ketamin jednako učinkovit i siguran kao i trenutni zlatni standard, elektrokonvulzivna terapija. Napravljen je sustavni pregled kako bi se najbolje odgovorilo na to pitanje. Primarni ishod bila je ozbiljnost simptoma depresije, a sekundarni ishodi bili su ozbiljnost simptoma depresije mjerena u nekom drugom trenutku (za vrijeme liječenja ili na kontroli), stope odgovora i remisije, kognitivna procjena, podnošljivost i nuspojave. Ukupno 6 članka je uključeno u pregled. Pregled je pokazao da još uvijek nema uvjerljivih dokaza da bi se ketamin smatrao jednako učinkovitom alternativom elektrokonvulzivnoj terapiji kod pacijenata s TRD-om. Međutim, postoje indicije o povoljnijem kratkoročnom kognitivnom statusu nakon liječenja ketaminom. Više pročitajte na poveznici.

 

Ozbiljne nuspojave nakon cijepljenja mRNA cjepivima za COVID-19 kod odraslih

Brighton kolaboracija objavila je 2020. godine, uz odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije, prioritetnu listu potencijalnih neželjenih događaja COVID-19 cjepiva. U rujnu 2022. godine lista je prilagođena kako bi se procijenile važne nuspojave uočene u ispitivanjima mRNA COVID-19 cjepiva. Provedena je sekundarna analiza nuspojava iz treće faze randomiziranih kontroliranih ispitivanja Pfizerovog i Moderninog mRNA COVID-19 cjepiva kod odraslih osoba, s fokusom na poseban set nuspojava koje se mogu smatrati ozbiljnima prema klasifikaciji Brighton kolaboracije. Analiza je pokazala da postoji 36% veći rizik ozbiljnih nuspojava kod cijepljenih osoba u usporedbi s kontrolnom skupinom u Pfizerovom ispitivanju. Nije bilo značajne razlike među skupinama u Moderninom ispitivanju. Podatke treba interpretirati s oprezom jer je svako ispitivanje imalo vlastitu klasifikaciju i metodu izvještavanja o vrsti nuspojava. Više pročitajte na poveznici.

 

Probir karcinoma prostate testiranjem specifičnog antigena za prostatu (PSA)

Karcinom prostate drugi je najčešći karcinom i peti najčešći uzrok smrti povezane s karcinomom među muškarcima u svijetu. Probir karcinom prostate pomoću specifičnog antigena za prostatu (eng. prostate-specific antigen, PSA) radi se s ciljem otkrivanja karcinom u njegovim ranim stadijima, kad bi eventualno liječenje bilo najučinkovitije. Sustavni pregled i meta-analiza napravljeni su kako bi se procijenila učinkovitost i sigurnost tog probira. U pregled je uključeno pet randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja su uključivala 721.718 muškaraca. Pregled je pokazao da probir za karcinom prostate u najboljem slučaju vodi do malog smanjenja smrtnosti povezane s karcinomom prostate, ali nema utjecaja na ukupnu smrtnost. Liječnici i pacijenti koji razmatraju probir na karcinom prostate trebaju u obzir uzeti ove dobrobiti, ali i potencijalne kratkoročne i dugoročne nuspojave probira poput komplikacija biopsija i posljedičnog liječenja, kao i rizik lažno pozitivnog rezultate i nepotrebnog liječenja.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.