Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #65
Objavljeno: -
Kategorija:
Odjel za znastveni rad, Novosti

Intervencije za prevenciju alergija kod djece

Alergija na hranu može negativno utjecati na zdravlje i kvalitetu života ljudi. Postoje mnoge strategije za koje se pretpostavlja da mogu spriječiti alergije na hranu, poput dojenja, hidroliziranih formula, dodataka prehrani, izbjegavanja alergena ili uvođenja alergena kako bi se izazvala tolerancija. Međutim, dokazi o učinkovitosti tih strategija u djece još uvijek su nejasni. Napravljen je sustavni pregled kako bi se mogle donijeti smjernice o načinima prevencije alergija. U pregled je uključeno 46 istraživanja, a većina istraženih strategija pokazala se neučinkovita ili čak štetna u vidu poticanja nastanka alergije. Naime, privremeni dodatak kravljeg mlijeka u prvom tjednu života može povećati rizik razvitka alergije na kravlje mlijeko. S druge strane, uvođenje dobro skuhanog jaja, ne pasteriziranog sirovog jaja, u periodu od četvrtog do šestog mjeseca vjerojatno smanjuje rizik razvoja alergije na kokošja jaja. Također, redovita konzumacija kikirikija kod dojenčadi s povećanim rizikom u periodu od četvrtog do jedanaestog mjeseca vjerojatno dovodi do velikog smanjenja alergija u zemljama s visokom prevalencijom te alergije. Više pročitajte na poveznici.

 

Vegetarijanska prehrana i depresija

Vegetarijanska prehrana povezuje se s nekim zdravstvenim prednostima, ali se malo zna o njenim prednostima ili nedostacima u smislu mentalnog zdravlja. Presječno istraživanje provedeno je među ELSA-Brasil kohortom od 14.216 Brazilaca u dobi od 35 do 74 godine. Validirani upitnici korišteni su u procjeni depresivnih epizoda i vegetarijanske prehrane među ispitanicima, a prilikom analize u obzir su uzete i potencijalne zbunjujuće varijable poput socioekonomskih parametara, pušenja, konzumacije alkohola, fizičke aktivnost, više kliničkih varijabli, samo-procijenjenog zdravstvenog statusa, indeksa tjelesne mase, unosa mikronutrijenata i proteina, razine obrade hrane, dnevnog unosa energije te promjene prehrane u posljednjih 6 mjeseci. Istraživanje je pokazalo pozitivnu povezanost između prevalencije depresivnih epizoda i prehrane bez mesa. Osobe koje ne jedu meso imale su depresivne epizode dvostruko češće nego osobe koje jedu meso. Nije jasno koji je uzrok toj povezanosti te su potrebna longitudinalna istraživanja. Više na poveznici.

 

Anonimni Alkoholičari (AA) i drugi programi od 12 koraka za liječenje ovisnosti o alkoholu

Poremećaj uzrokovan konzumacijom alkohola (AUD) nosi ogroman teret bolesti, invaliditeta, preuranjene smrtnosti i visokih ekonomskih troškova zbog gubitka produktivnosti, zatim nesreća, nasilja, lišavanja slobode i povećane upotrebe zdravstvene skrbi. Već više od 80 godina, Anonimni Alkoholičari (AA) su široko rasprostranjena organizacija za oporavak od AUD-a, s milijunima članova i besplatnim liječenjem od trenutna učlanjenja. Međutim, tek su nedavno provedena rigorozna istraživanja o njihovoj učinkovitosti. Kako bi se saželi dokazi iz tih istraživanja napravljen je Cochraneov sustavni pregled. Ukupno 27 istraživanja s 10.565 ispitanika uključeno je u pregled. Pregled je pokazao da postoje dokazi visoke kvalitete da je standardizirana AA intervencija s Programom 12 koraka (AA/TSF) učinkovitija od drugih utvrđenih postupaka, poput kognitivne bihevioralne terapije, u povećanju apstinencije. Nestandardizirana AA/TSF pokazala se jednako učinkovitom kao i druge metode liječenja po pitanju drugih ishoda povezanih s alkoholom. AA/TSF vjerojatno stvara značajne uštede troškova zdravstvene skrbi među osobama s poremećajem upotrebe alkohola.

 

Kateterska ablacija vođena magnetskom rezonancom za liječenje atrijske fibrilacije

Ablacija perzistentne fibrilacije atrija (AF) još uvijek je izazov, a fibroza lijevog atrija igra važnu ulogu u patofiziologiji AF i povezana je s lošim ishodima postupka. Multicentrično, randomizirano kontrolirano ispitivanje je provedeno kako bi se usporedila klasična ablacija fibrilacije atrija (422 ispitanika) s ablacijom vođenom magnetskom rezonancom (421 ispitanik). Magnetska rezonanca napravljena je za sve ispitanike prije postupka ablacije i 3 mjeseca nakon kako bi se procijenio nastali ožiljak. Primarni ishod bilo je vrijeme do povratka prve aritmije atrija nakon prvih 90 dana od operacije. Primarni sigurnosni kompozitni ishod bila je pojava jednog ili više od sljedećih ishoda: moždani udar, stenoza plućne vene, krvarenje, zastoj srca ili smrt. Pokazalo se da ne postoji značajna razlika u vremenu do povratka prve aritmije atrija između dvije metode ablacije. S druge strane, ispitanici u skupini s ablacijom praćenom magnetskom rezonancom imali su veću stopu neželjenih sigurnosnih događaja, posebice moždanih udara. Više pročitajte na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.