Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #129

Vježbe za bol povezanu s karcinomom

Utjecaj terapijskih vježbi na bol povezanu s karcinomom nije potpuno jasan. Meta-analiza 71 randomiziranog kontroliranog ispitivanja s više od 5.800 pacijenata s karcinomom pokazala je trend smanjenja boli uz vježbanje u usporedbi s uobičajenom skrbi samo kod pacijenata s karcinomom dojke, pluća i drugih karcinoma, te značajno smanjenje boli kod pacijenata s karcinomom dojke. Intervencije su obuhvaćale različite terapijske vježbe. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se odredile optimalne vježbe i trajanje. Više na poveznici.

Poremećaji uporabe stimulansa kod osoba sa psihozom

Zlouporaba i ovisnost o stimulansima često otežavaju skrb za osobe sa psihotičnim poremećajima. Proveden je sustavni pregled kojim su analizirane procjene prevalencije zlouporabe i ovisnosti o stimulansima kod osoba sa psihotičnim poremećajima uzimajući u obzir osobne, kliničke, regionalne i metodološke čimbenike koji objašnjavaju varijaciju u tim stopama. U pregled su uključena 64 istraživanja koja su pružila 68 procjena cjeloživotne ili nedavne zlouporabe i ovisnosti o stimulansima u 22.500 osoba sa psihozom. Prijavljene stope poremećaja uporabe stimulansa kod osoba sa psihozom znatno su veće nego u općoj populaciji, ali variraju široko i povezane su s regionalnim, uslužnim i kliničkim razlikama između istraživanja. Vjerojatno je da stimulansi pridonose ukupnom opterećenju psihoze, a društveni i okolišni čimbenici zajedno s čimbenicima bolesti i lijekova utječu na utjecaj stimulansa u psihozi. Više na poveznici.

Gastrointestinalne manifestacije majmunskih boginja

Majmunske boginje su infekcija virusom koji pripada obitelji Poxviridae i rodu Orthopoxvirus. Drugi virusi iz tog roda su velike i kravlje boginje. Dok se istraživanja uglavnom fokusiraju na dermatološke i simptome majmunskih boginja slične gripi, njihov učinak na gastrointestinalni (GI) sustav nije dovoljno istražen. Stoga je proveden sustavni pregled koji je uključio 33 istraživanja na 830 pacijenata. GI manifestacije kod pacijenata s virusom majmunskih boginja uključuju proktitis, povraćanje, proljev, rektalnu bol, mučninu, tenezme, krvarenje iz rektuma i abdominalnu bol. Jedno istraživanje je pronašlo povezanost između načina prijenosa putem analnog spolnog odnosa i razvoja GI komplikacija poput proktitisa. Drugo istraživanje je sugeriralo da način prijenosa može utjecati na pojavu GI simptoma i ozbiljnost bolesti. GI simptomi majmunskih boginja su važni za prepoznavanje bolesti od strane gastroenterologa i drugih zdravstvenih stručnjaka kako bi se olakšala nelagoda pacijenata i dublje razumjela patofiziologija ove infekcije. Više na poveznici.

Modeli strojnog učenja za predviđanje preeklampsije

Strojno učenje (ML) igra ključnu ulogu u modernoj znanosti omogućujući analizu ogromnih količina podataka i izvlačenje korisnih informacije koje mogu pomoći u predviđanju različitih događaja i fenomena. Proveden je sustavni pregled kako bi se saželi dokazi o različitim pristupima strojnom učenju za predviđanje preeklampsije. U pregled su uključena četiri retrospektivna kohortna istraživanja koja su prikazala devet različitih modela. Karakteristike majke, medicinska povijest, unos lijekova, opstetrička povijest te laboratorijski i ultrazvučni nalazi dobiveni tijekom prenatalnih pregleda bili su prediktori za obuku ML modela. Među najboljim modelima bili su Elastic net model, Stohastički gradijent pojačavanja, Ekstremni gradijent pojačavanja i Random forest model. Rezultati istraživanja pokazali su visoku prediktivnu sposobnost ML modela za rizik od preeklampsije na temelju rutinskih informacija o ranim trudnoćama. Više na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI