Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #71

Gubitak kose nakon COVID-19 infekcije

Poznato je da infekcija koronavirusom uzrokuje ozbiljne respiratorne simptome, ali pacijenti s COVID-19 infekcijom imaju i razne kožne manifestacije poput istovremenih herpetičnih lezija i gubitka kose. Napravljen je sustavni pregled kako bi se saželi dokazi i kliničke osobitosti gubitka kose uslijed COVID-19 infekcije. Ukupno 26 istraživanja (9 opservacijskih istraživanja i 17 prikaza slučaja ili serije slučajeva) uključeno je u pregled. Većina pacijenata koji su doživjeli gubitak kose bile su žene, kosu su počele gubiti 2 mjeseca nakon COVID-19 infekcije te ih je 95% prestalo gubiti kosu nakon 5 mjeseci. Nije uočen trend između ozbiljnosti COVID-19 infekcije i opsega gubitka kose. Većina slučajeva prikazivala je stanje telogen effluvium, tj. jedan oblik privremenog gubitka kose. Još uvijek nema dovoljno uvjerljivih i snažnih dokaza o povezanosti infekcije COVID-19 i gubitka kose te je potrebno dodatno proučiti patofiziologiju i čimbenike rizika gubitka kose uslijed COVID-19 infekcije. Više pročitajte na poveznici.

 

Empagliflozin za pacijente s kroničnom bubrežnom bolesti

Empagliflozin je antidijabetički lijek koji se koristi za kontrolu glukoze u osoba s dijabetesom tipa 2. Međutim, ne zna se dovoljno o učinku tog lijeka na pacijente s kroničnom bubrežnom bolesti koji su pod rizikom za pogoršanje bolesti. EMPA-KIDNEY ispitivanje provedeno je s ciljem procjene učinka liječenja empagliflozinom na široki spektar takvih pacijenata. U ispitivanje je uključeno 6609 pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti. Ispitanici su nasumično raspodijeljeni u dvije skupine koje su primale 10 mg/dan empagliflozina ili placebo. Primarni kompozitni ishod uključivao je pogoršanje bubrežne bolesti i smrt kardiovaskularnom uzroka. Ispitanici su praćeni 2 godine te se pokazalo da je, u usporedbi s placebom, liječenje empagliflozinom dovelo do smanjenja rizika za pogoršanje bubrežne bolesti ili smrti kardiovaskularnog uzorka među pacijentima s kroničnom bubrežnom bolesti koji su pod rizikom od pogoršanja bolesti. Više pročitajte na poveznici.

 

Liječenje ovisnosti o internetskim videoigrama

Američko udruženje psihijatara i Svjetska zdravstvena organizacija dodali su ovisnost o internetskim videoigrama (eng. internet gaming disorder) u svoje priručnike i klasifikacije bolesti. Sustavni pregled je napravljen kako bi se sažela literatura o opcijama liječenja te ovisnosti. U pregled su uključena 22 istraživanja o lijekovima, kognitivnoj bihevioralnoj terapiji (KBT) i drugim nefarmakološkim metodama liječenja. Rezultati o lijekovima pokazali su se nedorečenima. Bupropion je pokazao potencijal, ali je još uvijek u početnim fazama testiranja. Istraživanja o KBT-u bila su nedosljedna jer su neka ukazala na superiornost KBT-a u odnosu na kontrolu, dok druga nisu. Dosad objavljena istraživanja na tu temu još su uvijek loše kvalitete te se ne mogu donijeti snažni zaključci o učinkovitosti raznih metoda liječenja te ovisnosti. Više pročitajte na poveznici.

 

Smjernice o preoperativnim postupcima kod pacijenata na antitrombocitnoj terapiji

Američko udruženje za torakalnu medicinu (ACCP) objavilo je smjernice o preoperativnim postupcima kod pacijenata na antitrombocitnoj terapiji. Smjernice se sastoje od 44 preporuke o preoperativnim postupcima davanja antagonista vitamina K, tromboprofilaktičkog postupka primjenom heparina, direktnih oralnih antikoagulantnih lijekova (DOAK) i antiagregacijskih lijekova. Dvije snažne preporuke bile su: (1) ne preporučuje se tromboprofilaktički postupak primjenom heparina kod osoba s atrijskom fibrilacijom i (2) preporučuje se primjena antagonista vitamina K kod pacijenata sa srčanim elektrostimulatorom (eng. pacemaker) ili ugrađenim srčanim defibrilatorom. Također, postoje posebne preporuke za male operativne postupke poput dentalnih, dermatoloških, oftalmoloških, endoskopskih gastroenteroloških te postupka ugradnje srčanog elektrostimulatora ili unutarnjeg defibrilatora. Više o ovim smjernicama pročitajte na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI