Održano događanje „Suvremena tehnološka rješenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi: mogućnosti financiranja, uvođenja i razvoja“

NetHub poduzetnički akcelerator za razvoj tehnologija u zdravstvu i Klinički bolnički centar Split, uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, održali su 19. studenoga 2021. u Kliničkom bolničkom centru Split događanje „Suvremena tehnološka rješenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi: mogućnosti financiranja, uvođenja i razvoja“.

Glavni cilj događanja bio je upoznati prisutne stručnjakinje, stručnjake, predstavnice i predstavnike javnih ustanova u području zdravstva i socijalne skrbi koji djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije s mogućnostima financiranja, uvođenja i razvoja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Na početku događanja sudionicima se u ime domaćina obratio ravnatelj KBC-a prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, pozdravljajući ih i izražavajući iskrenu dobrodošlicu. Istaknuo je kako suvremena tehnološka rješenja u hrvatskom zdravstvu nisu nepoznanica, ali da postoji potreba za njihovim ubrzanim uvođenjem i podizanjem na znatno višu razinu. Ističući kako mu je iznimna čast što se ovo događanje održalo upravo u Kliničkom bolničkom centru Split, naglasio je otvorenost te važne zdravstvene ustanove za daljnju suradnju i povezivanje s drugim dionicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Njegovoj izjavi pridružio se i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je iskoristio prigodu podržati rad Kliničkog bolničkog centra Split i izraziti zahvalnost svim djelatnicima u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi čija je uloga od životne važnosti za cjelokupno stanovništvo, a naročito u sadašnjim izazovnim vremenima pandemije COVID-19. U ime Grada Splita prisutne je pozdravila voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Tihana Maglica, naglašavajući kako Grad Split potiče i podržava upravo ovakve inovativne inicijative.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu Marko Mimica pojasnio je što podrazumijeva pojam HealthTech te istaknuo posebni značaj uvođenja suvremenih tehnoloških rješenja u sustav zdravstva i socijalne skrbi, a posebno njegove digitalizacije, kao i dostupne povoljne mogućnosti i izvore financiranja takvog usmjerenja. Uslijedila je interaktivna prezentacija pod naslovom „Tehnološki napredak i upravljanje sustavom skrbi za zdravlje“ koju su održali profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak javnog zdravstva iz Škole narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ prof. dr. sc. Aleksandar Džakula te pročelnica Zavoda za integriranu i palijativnu skrb Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Karmen Lončarek. Ta prezentacija istakla je glavne probleme hrvatskog zdravstva i socijalne skrbi i važnost integracije tog cjelokupnog sustava. Tijekom prezentacije prisutni su postavljali tematska pitanja i tako uspostavili konstruktivnu raspravu s predavačima koja je iznjedrila konkretne zaključke.

Događanje je zatvorila predstavnica NetHuba Maja Čurković, zahvaljujući svim sudionicima koji su ga uveličali i koji će svojim aktivnim djelovanjem nastaviti pridonositi unapređenju sustava zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske te poticati uvođenje suvremenih tehnoloških rješenja i inovacija.

 

ZADNJE NOVOSTI