Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #130

Nepromijenjeni trendovi u broju otpusta pacijenata s hitnog prijema koji pate od plućne embolije

Izvanbolnička antikoagulacija za izbjegavanje hospitalizacije sigurna je za odabranu skupinu bolesnika s akutnom plućnom embolijom (PE). Međutim, nedavna studija provedena na više od 1.6 milijuna posjeta hitnim prijemima zbog PE u Sjedinjenim Državama pokazala je da su stope otpuštanja s hitnog prijema za PE bile nepromijenjene između 2012. i 2020. (38% vs 33%). Među niskorizičnim pacijentima samo je jedna trećina otpuštena s hitnog prijema. Ipak, ovo istraživanje nije moglo utvrditi jesu li drugi čimbenici mogli spriječiti otpust kao što je dostupnost lijeka, istodobna duboka venska tromboza i opterećenje desne klijetke. Iako ne predstavlja definitivni dokaz, ova studija sugerira da je potrebna povećana svijest liječnika kako bi se potaknulo sigurno otpuštanje iz hitnih prijema niskorizičnih pacijenata s PE. Više o preporuci na poveznici.

Smjernice za liječenje primarnog spontanog pneumotoraksa

Britansko torakalno društvo nedavno je izdalo nove smjernice za liječenje primarnog spontanog pneumotoraksa. Glavne promjene u odnosu na 2010. godinu uključuju pristup koji se temelji na simptomima, a ne na veličini. Za bolesnike s blagim simptomima koji su stabilni nakon odgovarajuće analgezije, poželjno je promatranje pod nadzorom, dok bi oni sa značajnom dispnejom trebali biti podvrgnuti postupku drenaže (npr. aspiracija ili torakostomija kateterom ili torakalnim drenom). Također se promoviralo ambulantno liječenje odabranih pacijenata uz odgovarajuću ambulantnu podršku. Više o smjernicama na poveznici.

Terapija statinima nije opravdana za osobe s visokim LDL kolesterolom na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata – sustavni pregled

Iako postoji opsežna literatura o učinkovitosti dijete s niskim udjelom ugljikohidrata (LCD) za mršavljenje i u liječenju dijabetesa tipa 2, postoji zabrinutost da LCD može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) povećanjem razina lipoproteinskog kolesterola niske gustoće (LDL-C). U ovom sustavnom pregledu procijenjena je vrijednost LDL-C kao čimbenika rizika za KVB, kao i učinke LCD-a na druge čimbenike rizika za KVB. Također su pregledani nalazi koji daju smjernice o tome bi li terapija statinima bila korisna za osobe s visokim LDL-C-om na LCD-u. Najnovija otkrića uključuju višestruka longitudinalna ispitivanja koja su pokazala sigurnost i učinkovitost LCD-a, dok su također pružila dokaze o poboljšanjima u najpouzdanijim čimbenicima rizika od KVB kao što su hiperglikemija, hipertenzija i aterogena dislipidemija. Također nedavna otkrića su potvrdila kako je LDL-C neučinkovit u predviđanju rizika od KVB čime se dovodi u pitanje terapija statinima za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti, naročito za osobe na LCD-u s povišenim LDL-C-om koje su postigle nizak omjer triglicerida/HDL-a. Više o istraživanju na poveznici.

Učinci transkranijalne magnetske stimulacije na ovisnost o kokainu - sustavni pregled

Dok se čini da su farmakološke strategije neučinkovite u liječenju dugotrajne ovisnosti, ponavljajuća transkranijalna magnetska stimulacija (rTMS) pojavljuje se kao obećavajući novi alat za ublažavanje ovisnosti među populacijama ovisnim o više supstanci. Nedavnim sustavnim pregledom kliničkih ispitivanja o učinkovitosti i podnošljivosti rTMS-a u liječenju poremećaja uzimanja kokaina (CUD) obuhvaćeno je osam studija koje su pokazale najbolje nalaze kod uporabe višestrukih sesija visokofrekventnog (≥5 Hz)  rTMS-a isporučenog preko lijevog dorzolateralnog prefrontalnog korteksa. Učinkovitost je pokazana kroz značajno smanjenje samoprocijenjene žudnje za kokainom i znatno smanjenje impulzivnosti u ponašanju. Iako su navedeni dokazi još uvijek oskudni i heterogeni, predstavljaju dosad najjači dokaz o koristi visokofrekventnog rTMS-a za osobe s CUD-om. Više o istraživanju na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI