Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #78

Učinak fizikalne terapije primijenjene putem telerehabilitacije

Telerehabilitacija je sustav za kontrolu i nadzor rehabilitacije pacijenta na daljinu koji koristi telekomunikacijske tehnologije. Svrha je povećati dostupnost i poboljšati kontinuitet skrbi u ranjivim, geografski udaljenim populacijama s invaliditetom, uz moguću uštedu vremena i resursa u zdravstvenoj skrbi. Napravljen je pregled dostupnih dokaza o učincima fizikalne terapije primijenjene putem telerehabilitacije. Ukupno 53 sustavna pregleda su uključena u ovaj pregled. Unatoč kontradiktornim rezultatima, fizikalna terapija putem telerehabilitacije mogla bi se usporediti s osobnom rehabilitacijom ili je bolja nego nikakva rehabilitacija za stanja kao što su osteoartritis, bol u donjem dijelu leđa, zamjena kuka i koljena i multipla skleroza te u kontekstu srčanih i plućnih rehabilitacija. Više na poveznici.

 

Rana kontrola srčanog ritma za fibrilaciju atrija u pacijenata s niskim CHA2DS2-VASc rizikom

Kontrola ritma povezana je s nižim rizikom od nepovoljnih kardiovaskularnih ishoda u usporedbi s uobičajenom skrbi među pacijentima kojima je nedavno dijagnosticirana fibrilacija atrija (AF) s CHA2DS2-VASc rizikom od približno 2 ili većim. Populacijsko kohortno istraživanje provedeno je u Koreji kako bi se proučilo odnosi li se to i na osobe s niskim rizikom za moždani udar. U istraživanje je uključeno 37.557 ispitanika s AF koji su podvrgnuti ranoj kontroli srčanog ritma ili terapiji kontrole ritma koja je započeta unutar jedne godine od dijagnoze AF. Primarni kompozitni ishod uključivao je smrt od kardiovaskularnog uzroka, ishemijski moždani udar, hospitalizaciju zbog zatajenja srca ili srčani udar. Istraživanje je pokazalo da je u rutinskoj kliničkoj praksi korisna povezanost između rane kontrole ritma i kardiovaskularnih komplikacija bila dosljedna među pacijentima niskog rizika. Više na poveznici.

 

Učinak dijete s niskim glikemijskim indeksom na glikemijsku kontrolu i kardiovaskularni rizik kod pacijenata s dijabetesom

Kliničke smjernice predlažu promjene u prehrani i životnom stilu kao osnovu u prevenciji i upravljanju dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Napravljen je sustavni pregled s meta-analizom kako bi se saželi dokazi o učinkovitosti dijete s niskim glikemijskim indeksom na glikemijsku kontrolu i druge uspostavljenje kardiovaskularne faktore rizika u osoba s dijabetesom tipa 1 ili 2. Primarni ishod bila je razlika u glikoziliranom hemoglobinu (HbA1c). Ukupno 29 ispitivanja s 1.617 pacijenata je uključeno u pregled. Pregled je pokazao da dijeta s niskim glikemijskim indeksom dovodi do manjih važnih poboljšanja u ciljnim parametrima glikemijske kontrole poput lipida u krvi, adipoziteta, krvnog tlaka i upale. Više na poveznici.

 

Utjecaj vitamina D na markere autoimunosti u Hashimotovom tireoiditisu

Hashimotov tireoiditis (HT) je autoimuna bolest te vodeći uzrok primarnog hipotireoidizma. Vitamin D igra važnu ulogu u imunološkim i endokrinim procesima. Napravljen je sustavni pregled s meta-analizom kako bi se proučili učinci dodatka vitamina D prehrani na autoimune markere kod Hashimotovog tireoiditisa. Ukupno 8 randomiziranih kontroliranih ispitivanja sa 652 ispitanika je uključeno u pregled. Pregled je pokazao da vitamin D smanjuje TP0Ab i TGAb titar. Analiza podskupina pokazala je da dodatak vitamina D više od 3 mjeseca dovodi smanjenja TP0Ab titra, ali je dodatak kraći od 3 mjeseca bio neučinkovit. Više pročitajte na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI