Donacija Rotary Cluba Split novootvorenom OHBP-u

Rotary Club Split novootvorenom Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Kliničkog bolničkog centra Split poklonio je mapu od 14 uokvirenih grafika iz akcije 'Budi dobar, budi Samaritanac, čini dobro, budi Rotarijanac'.

Aktualni predsjednik kluba Igor Drašković istaknuo je kako je namjera ove donacije bila obogatiti prostor OHBP-a kako bismo pacijentima i osoblju bio što ugodniji. „Više smo akcija priredili za KBC i podosta smo surađivali prethodnih godina. Ovo je, dakle, svojevrsni nastavak poslanja zajednici u kojoj živimo i djelujemo“.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović izrazio je zahvalnost Rotary Clubu Split na uspješnoj dosadašnjoj suradnji. „KBC Split ustanova je koja provodi vrhunsku medicinu, ali kako značajno ovisimo o mnogim uređajima, moramo ih obnavljati ili kupovati nove da bismo napredovali. U tom segmentu svaka nam pomoć iznimno vrijedi. S jedne je strane to financijska razina, a s druge je način da se pokaže da bolnica pripada zajednici, da zajednica s bolnicom surađuje, da podupire naše djelatnike i prepoznaje naš rad“, kazao je prof. Meštrović.

Zadovoljan ovom donacijom je je pročelnik OHBP-a dr. Josip Krnić.

„Liječiti ne znači pružiti samo farmakološku terapiju i medicinski zbrinuti pacijente, već im i pomoći da se osjećaju udobno i lijepo u prostoru. Zahvaljujući donaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a imamo kompletno uređen objedinjeni prijem. Uloženo je više od 10 milijuna eura, ali, naravno, uz zidove i opremu potrebno je da se osoblje i pacijenti koji dolaze u panici osjećaju kao kod kuće. Super je da imamo ovako lijepe umjetnine koje će im dočarati atmosferu doma kad ih prožimaju osnovne ljudske emocije, tj. strah od onog što im se događa“.

Član Rotary Cluba, Vladimir Pleština, naglasio je da su poklonjene grafike djelo 14 različitih autora, od kojih je samo sedam još živućih. Među njima je i Matko Trebotić, počasni član Rotary Cluba Split.  „Kad poklanjate osjećate se jednako dobro kao netko tko prima. Ponosan sam kako na ove grafike tako i na brojne druge akcije u mojih 30 godina članstva poput kuhinje za majke čija su djeca hospitalizirana, skala za invalide, uređaja za maloga Duju koji je bio prikovan za krevet, a koji mu je omogućio odlazak u šetnju i dr. Humanost je karakteristika koja bi nas sve trebala krasiti. Ako imate određeno ime i vaši artefakti vrijede na tržištu, lakše je doći do novca koji se na koncu usmjeri na primjere kao što su navedeni. Rotary Club Split moje je artefakte pretvorio u novac. Iako sam u određenim godinama, još sam uvijek aktivan i osobno ću uvijek nastojati pomagati“, naglasio je Trebotić.

Kroz OHBP KBC-a Split na dnevnoj bazi prođe oko 350 ljudi, a u ljetnim mjesecima oko 500. Također, više je od 160 zaposlenih. Svi oni sada mogu vidjeti djela ponajboljih hrvatskih umjetnika: Ivice Antolčića, Josipa Biffela, Vasilija Josipa Jordana, Zlatka Kesera, Ivana Kožarića, Antuna Mateše, Stipe Nobila, Izvora Oreba, Rudia Sablića, Dure Sedera, Matka Trebotića, Josipa Pina Trostmanna, Minira Vejzovića i pok. Mladena Veže.

ZADNJE NOVOSTI