Izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić dobitnik Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu

Nagrada za znanost Sveučilišta u Splitu svečano je dodijeljena 16. ožujka 2021. najproduktivnijim znanstvenicima u 2020. godini. Svečanost je upriličena ispred zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta zbog epidemioloških mjera, a nazočili su joj rektor prof. dr. dc. Dragan Ljutić, prorektori prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prof. dr. sc. Tomislav Kilić i prof. dr. sc. Goran Kardum, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, zamjenik župana županije Splitsko-dalmatinske Luka Brčić i nagrađeni znanstvenici.

Čestitamo svim nagrađenima, a posebno predstojniku Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split izv. prof. dr. sc. Zenonu Pogoreliću, koji je o nagradi izjavio:

„Osobno mi ovo priznanje znači ponajprije stoga što je prepoznat višegodišnji uloženi trud i rad koji je rezultirao znanstvenim objavama. Ovakva priznanja su poticajna za daljnji rad i napredak jer ipak ono što radimo se valorizira i prepoznaje. Osim toga, to je poticaj i drugim liječnicima koji se bave znanstvenim radom da budu produktivniji i time doprinesu prepoznatljivosti naše bolnice i Sveučilišta.“

Izv. prof. dr. sc. Pogorelić se nakon završene specijalizacije usavršavao u više europskih centara, od čega je najznačajniji u L'hôpital Femme Mère Enfant u Lyonu. Po pitanju znanstvenog i istraživačkog rada njegov fokus je na minimalno invazivnoj kirurgiji dječje dobi i dječjoj urologiji. Do sada je objavio 114 znanstvenih radova, a pozvani je predavač na više međunarodnih kongresa i međunarodnih Sveučilišta.
Do sada je bio mentor na 3 doktorske disertacije, 4 magistarska rada na stručnom studiju sestrinstva i 30 diplomskih radova za studente medicine. Aktivno uključuje studente medicine u znanstveni rad, tako da je gotovo svih 30 diplomskih radova publicirao u koautorstvu sa studentom u renomiranim časopisima.

Područje njegovog užeg kliničkog rada je dječja urologija i dječja abdominalna kirurgija, a osobito minimalno invazivna kirurgija dječje dobi koju je razvio do takve razine da Klinika za dječju kirurgiju danas predstavlja respektabilan europski centar za minimalno invazivnu kirurgiju dječje dobi.

Klinika za dječju kirurgiju KBC-a Split je trenutno u postupku stjecanja naslova Referentnog centra ministarstva zdravstva RH za minimalno invazivnu kirurgiju dječje dobi.

 

ZADNJE NOVOSTI