U KBC-u Split održana je preventivna akcija pregleda kože i madeža

U ambulantama Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Split, za zainteresirane bolničke djelatnike, organiziran je besplatni pregled kože i madeža. Cilj ove preventivne akcije je rano prepoznavanje i otkrivanje suspektnih promjena na koži.

Odaziv je bio velik, a preglede su obavljali specijalisti s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split: Iva Bojčić, Ana Bubić, Adela Markota Čagalj, Ana Sanader Vučemilović i Dubravka Vuković.

Od svih pregledanih, a bilo ih je nešto više od 200, za njih 69 to je bio prvi pregled madeža. Pronađeno je 14 atipičnih pa su ti djelatnici poslani na daljnju obradu. Tek 11 pregledanih je izjavilo da nikada ne koriste SPF, a njih 41 ga koristi samo povremeno.

Zadovoljna velikim odazivom liječnica Dubravka Vuković pohvalila je osviještenost djelatnika KBC-a o važnosti preventivnih pregleda. „U ovo toplo doba godine, kada više nego inače boravimo na otvorenom, ne zaboravimo i na zaštitu kože od neželjenog djelovanja ultraljubičastih zraka i to nanošenjem sredstava za zaštitu kože od sunca, nošenjem zaštitne odjeće i izbjegavanjem sunca u periodu najjače insolacije, od 11 do 17 sati“, istaknula je dr. Vuković.

Mirela Čondić je kazala kako inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. "Dugogodišnjim nastojanjem da promjenimo percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože kroz ovu inicijativu pomažemo smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazujemo na potrebu brige o zdravlju kože i potičemo što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože".

Za organizaciju ove preventivne akcije pobrinula se Županijska liga protiv raka u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Split i brandom La Roche Posay. Zbog velikog interesa najavljeno je da će biti organizirano još ovakvih akcija.  

ZADNJE NOVOSTI