Nova dijagnostika na Zavodu za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju

Krajem 2020. godine Zavod za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju Klinike za unutarnje bolesti opremljen je mikroskopom Zeiss Axioscope 5 s kamerom. Navedeni uređaj, osim svjetlosne mikroskopije, ima i mogućnost flouroscentne i polarizacijske mikroskopije koja se koristi prilikom dijagnostike bolesti nakupljanja kristala, poput gihta i pseudogihta.

Krajem 2021. Zavod je dodatno opremljen ultrazvučnim uređajem GE Versana Premier. Bolesniku koji ima psorijazu i povišene vrijednosti upalnih parametara uz granične vrijednosti serumskih urata, urađen je ultrazvučni pregled koljena kojim je potvrđen izljev u oba koljenska zgloba, koja su zatim punktirana uz evakuaciju izljeva.
Bolesnik je zaprimljen u bolnicu u prilično lošem općem stanju, gotovo nepokretan uz bolove i otekline više zglobova. Zbog psorijaze je na terapiji guselkumabom (inhibitor IL 23) zbog čega se sumnjalo na manifestacije psorijatičkog artritisa, što bi zahtijevalo mijenjanje biološke terapije. Međutim, pregledom zglobnog izljeva  pod mikroskopom prikazali su se igličasti kristali koji pod polarizacijskim svjetlom svijetle zelenom bojom, što je tipično za urični artritis (giht). Ordinirana je terapija za akutni giht sa zadovoljavajućim učinkom, a ta je pretraga pomogla u rješavanju naših dvojbi i terapijskoj odluci bez mijenjanja diferentne terapije psorijaze.

Koliko nam je poznato, jedini smo centar u RH koji se bavi reumatologijom, a koji je počeo u svom radu koristiti mikroskop s polarizacijskim svjetlom.

Tekst:
Pročelnica Zavoda za reumatologiju, alergologiju i kliničku imunologiju doc. dr. sc. prim. Dijana Perković, dr. med., specijalistkinja interne medicine, subspecijalistkinja alergologije i kliničke imunologije, subspecijalistkinja reumatologije
Marin Petrić, dr. med., specijalizant alergologije i kliničke imunologije

 

ZADNJE NOVOSTI