Nova metoda hemodijalize prvi put u Hrvatskoj provedena je u Splitu

Pod mentorstvom Karen Tullett iz Ujedinjenog kraljevstva, tim KBC-a Split uspješno je po prvi put u Hrvatskoj izveo metodu hemodijalize punkcijom endovaskularno oformljene arteriovenske fistule (endoAVF). Hemodijaliza je provedena 17. studeni 2022., nakon što je 22. rujna formiran perkutani prirodni spoj arterije i vene podlaktice kao pristup za potrebe postupaka hemodijalize, a uz korištenje 4F WavelinQ sustava koji se pokazao sigurnim i učinkovitim.

Za uspješnost formiranja pristupa za hemodijalizu novom metodom zaslužna je odlična suradnja Zavoda za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti i Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split, na čelu s voditeljima Dijanom Borić Škaro, dr. med., i izv. prof. dr. sc. Krešimirom Dolićem, dr. med., članovima tima za vaskularni pristup zaduženim za endoAVF: interventne radiologinje doc. dr. sc. Ivane Štule, dr. med., i nefrologa Alene Srdelić, dr. med., i mr. sc. Ive Jeličića, dr. med., uz asistenciju instrumentarke i radiološkog tehnologa.

Kandidati za ovu metodu se pomno odabiru nakon isključivanja potencijalnih kontraindikacija, uz osobnu suglasnost nakon podrobnog informiranja o postupku te nakon urađenog ultrazvučnog „mapiranja“ krvnih žila, čime se potvrđuje anatomska podobnost vaskulature za navedeni zahvat. 

Hemodijaliza je metoda liječenja pacijenata u završnom stadiju bubrežnog otkaza. Za provođenje hemodijalize potreban je uspješno oformljen i funkcijski zadovoljavajuć krvožilni pristup. Arteriovenska fistula je, s obzirom na niski rizik infekcije i tromboze, prva metoda izbora (u odnosu na arteriovenski graft i centralni venski kateter) u većine pacijenata. Unatrag 50 godina arteriovenska fistula (spoj između arterije i vene) formirala se kirurškim putem.

Posljednjih godina razvojem perkutanih endovaskularnih tehnika fistule se kreiraju i nekirurškom metodom, minimalno invazivnom, bez vidljivog postoperativnog ožiljka koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti te je niskog rizika od komplikacija.

ZADNJE NOVOSTI