Novouređen prostor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom na Firulama

Autor fotografija: Milan Šabić

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Split radi na tri lokaliteta - na Firulama, Križinama i u Splitskim toplicama. Prostor površine oko 1 200 m2 na Firulama nije u funkciji od 2008. godine, osim Odjela za dječju neurorazvojnu fizioterapiju. Tijekom 2021. godine izvedeni su radovi na uređenju dodatnih 147 m2 te je sredinom ožujka 2022. Zavod započeo s rehabilitacijom djece i mlađih dobnih skupina nakon ozljeda koštano-mišićnog sustava u novouređenom i opremljenom prostoru za terapiju na Firulama, koji uključuje svlačionicu, čekaonicu i sanitarni čvor.

„Otvaranjem novouređenog prostora na lokalitetu Firule omogućava se pružanje rehabilitacije u suvremenim i boljim uvjetima za naše pacijente. Novouređeni prostor, uz čekaonicu i garderobu za bolesnike, ima suvremeno priređen prostor za obavljanje elektroterapijskih i kineziterapijskih procedura uz mogućnost primjene krioterapije. Ujedno se nadamo kako će se uređenjem ostatka prostora, površine oko 700 m2, premjestiti djelatnost zavoda iz Splitskih toplica koje su povijesno neprocjenjive u razvoju rehabilitacije, međutim zbog svoje lokacije i otežanog pristupa za teško pokretne bolesnike posve su neprikladne za obavljanje akutne posttraumatske rehabilitacije. Obavljanje cjelovite rehabilitacije na Firulama ujedno bi znatno poboljšalo uvjete rada na našem Zavodu“, poručio je doc. dr. sc. Dinko Pivalica, pročelnik Zavoda.

Za uređenje prostora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, površine oko 1 200 m2, KBC Split je pripremio projektno-tehničku dokumentaciju, no zbog ograničenosti financijskih sredstava, a zbog opravdane potrebe za konačnim uređenjem prostora te suvremenim rješenjem prostornih kapaciteta Zavoda, zahvat je podijeljen u tri faze imajući u vidu funkcionalnost fazno uređenih cjelina i cjelovitu funkcionalnost Zavoda.

Dosad je ukupno uređeno 500 m2, a spremna je i dokumentacija za uređenje preostalih 700 m2 u kojima bi se smjestile dodatne elektroterapijske i termo terapijske procedure te dio za terapijske postupke koje u sadašnjim uvjetima rada nije moguće izvoditi.

Ukupna vrijednost radova na odjelu za rehabilitaciju djece i mladih iznosila je 600 tisuća kuna s PDV-om, od čega je 400 tisuća kuna osigurano humanitarnim koncertom „Ključ života“ kojeg su organizirali Tomislav Mrduljaš i Glazbena mladež, dok je KBC Split osigurao preostala potrebna sredstva.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović naglasio je važnost objedinjavanja rada djelatnosti fizikalne medicine za funkcioniranje cijele bolnice. Osim toga, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ima važnu ulogu u preustrojavanju KBC-a Split u prilagodbi za prijem bolesnika s bolešću COVID-19, jer već više od dvije godine ne radi u svojim prostorima na Križinama, koji su cijelo to vrijeme dio Respiratorno-intenzivističkog centra. Fizikalna medicina je smještena na Zavod za reumatologiju i traumatologiju, što pokazuje kako KBC Split funkcionira kao jedna cjelina, bez ograda i uz puno razumijevanja i uvažavanja za ostvarenje ciljeva zajedničkih svima.

Zavod za fizikalnu medicnu i rehabilitaciju s reumatologijom u svom polikliničkom dijelu pruža svakodnevne preglede za djecu i odrasle, dijagnostiku lokomotornog sustava te ambulantnu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Ambulantna se fizikalna terapija, iako prisutna na sva tri lokaliteta KBC-a Split, većinom obavlja na Križinama i u Toplicama, dok se jedino na lokalitetu Firule obavlja neurorazvojna rehabilitacija. Kroz ambulantni se dio Zavoda dnevno pregleda i liječi veliki broj naših sugrađana svih dobnih skupina.   

ZADNJE NOVOSTI