Obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a)

Svjetski dan KOPB-a - kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se svake godine treću srijedu u studenom. Tim povodom prigodne aktivnosti pripremila je i Klinika za plućne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split, a sudjelovali su njihovi liječnici specijalisti i specijalizanti te medicinske sestre/tehničari.

Na splitskoj Rivi održana je javna akcija mjerenja spirometrije i provjeru plućne funkcije brojnim zainteresiranim građanima uz podjelu prigodnih letaka. Također, u središnjoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić održala su se stručna predavanja na temu KOPB-a. Na samom početku sve je pozdravila predstojnica Klinike doc. dr. sc. Suzana Mladinov, dr. med. koja je istaknula koliko je važno osvijestiti građane o ovoj važnoj temi. Dr. Željka Čuljak Jurić govorila je na temu „Definicija, etiologija i patogeneza KOPB-a“. Dr. Mateo Ćurin okupljenima je približio temu „Dijagnostika i liječenje KOPB-a“, a dr. Andrea Anić Matić je govorila o „KOPB u svakodnevnoj kliničkoj praksi“.  

„Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je heterogena bolest pluća karakterizirana kroničnim respiratornim simptomima (dispneja, kašalj, stvaranje sputuma i egzacerbacije) zbog abnormalnosti dišnih putova (bronhitis, bronhiolitis) i/ili alveola (emfizem) koji uzrokuju trajnu, često progresivnu opstrukciju protoka zraka. KOPB je rezultat interakcija gena i okoliša koji se javljaju tijekom životnog vijeka pojedinca i koji mogu oštetiti pluća i promijeniti njihov normalan razvoj i proces starenja“, kazao je dr. Vide Popović, pulmolog iz KBC-a Split i voditelj akcije obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a u Splitu.

Glavni uzročnik koji dovodi do KOPB-a je pušenje duhana, ali su važni i ostali poput udisanja štetnih čestica i plinova u radnom okolišu i kućanstvu, kao i čimbenici od strane domaćina koji uključuju abnormalni razvoj pluća i ubrzano starenje pluća. „KOPB je i dalje jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u cijelom svijetu i zato je važno na vrijeme voditi računa o zdravlju pluća. Bolesnici s KOPB-om obično se žale na dispneju, piskanje, stezanje u prsima, umor, ograničenje aktivnosti i kašalj sa ili bez proizvodnje sputuma. Studije pokazuju da postotak oboljelih od KOPB-a raste s dobi te može biti pod utjecajem popratnih bolesti poput kardiovaskularnih, mišićno-koštanih i dijabetesa, a koje se u bolesnika s KOPB-om javljaju u ranijoj dobi. Prema svjetskim podacima KOPB je treći najčešći uzrok smrti nakon srčanog infarkta i cerebrovaskularnog inzulta. Farmakološka terapija KOPB-a usmjerena je ka smanjenju simptoma, smanjenju učestalosti i težine egzacerbacija, te poboljšanju tolerancije vježbanja i zdravstvenog statusa“. Istaknuo je dr. Popović.

 

 

ZADNJE NOVOSTI