Svjetski dan šećerne bolesti u KBC-u Split posvečen hrvatskim braniteljima

U Kliničkom bolničkom centru Split obilježen je Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenog 2023.

Susret s udrugama dijabetičara

Tim povodom organiziran je susret predstavnika udruga dijabetičara, liječnika Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma i ravnateljem KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julijom Meštrovićem. Jedan je to u nizu zajedničkih susreta s ciljem unaprjeđenja skrbi o pacijentima sa šećernom bolešću, a posljednjih godina učinjeni su značajni iskoraci na tom polju.

KBC Split ima multidisciplinarni dijabetološki tim, čiji je cilj organiziranje bržeg i jednostavnijeg praćenja pacijenata sa šećernom bolesti i obrade komplikacija šećerne bolesti. Sinkronizirana multidisciplinarna obrada pacijenata odvija se u Dnevnoj dijabetološkoj bolnici gdje pacijenti nakon pregleda dijabetologa odmah dogovore i termin za preglede kardiologa, neurologa, oftalmologa i radiologa. Veliko olakšanje za pacijente donijela je uspostava popodnevne dijabetološke ambulante. Također, dijabetolozi su dio tima bolničkih specijalista KBC-a Split koji odlaze u domove za starije i nemoćne otklanjajući tako potrebu za transport teško pokretnih pacijenata u bolnicu. Nadalje, uspostavljen je i telemedicinski centar na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti splitskog KBC-a.

Telemedicinom spojen prvi pacijent s otoka Visa

KBC Split je u lipnju 2023. krenuo s realizacijom projekta pružanja dijabetoloških usluga pacijentima sa šećernom bolesti telemedicinom, a sve u svrhu poboljšanja usluga pacijentima sa šećernom bolesti koji žive na otocima i mjestima udaljenima od Splita. Ovaj iznimno važan projekt uvelike olakšava život pacijentima koji na ovaj način znatno štede vrijeme i troškove prijevoza jer svoje preglede obavljaju bez potrebe za dolaskom u KBC Split. Pacijenti u dogovoreno vrijeme dolaze kod svog liječnika obiteljske medicine gdje se, u dogovoreno vrijeme, telemedicinom spajaju s dijabetologom u KBC-u Split.

Prvi su tu uslugu koristili pacijenti sa šećernom bolesti na otoku Braču. Do danas, telemedicinom s otoka Brača obrađeno je 88 dijabetoloških pacijenata. Na Svjetski dan dijabetesa 14. studenog, telemedicinom se iz Doma zdravlja SDŽ - ispostava Komiža sa splitskim bolničkim dijabetolozima po prvi put spojio pacijent s otoka Visa.

„ Uskoro ćemo se povezati sa pacijentima na Hvaru, a nakon toga ide Šolta. Naši otoci su opremljeni telemedicinom pri domovima zdravlja jer je ovo već uobičajena praksa s pacijentima s kardiološkim oboljenjima. Sada smo napravili iskorak i u liječenju dijabetesa. Započeli smo s otocima jer ljudima s otoka treba najduže da dođu do nas na preglede, no u budućnosti ćemo se razvijati i dalje po ruralnim predjelima Splitsko-dalmatinske županije”, rekla je prof. prim. dr. sc. Tina Tičinović Kurir, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i poremećaje metabolizma KBC Split.

Dan otvorenih vrata dijabetologije za hrvatske branitelje

Istog dana organiziran je i Dan otvorenih vrata dijabetologije za hrvatske branitelje. Cilj ove aktivnosti je podići svijest o visokoj učestalosti šećerne bolesti i drugih kardiovaskularnih čimbenika rizika te o potrebi rane dijagnoze i liječenja u ovoj populaciji naših sugrađana. Izuzetno je važno naglasiti ovaj javnozdravstveni problem koji je vrlo često neprepoznat i neliječen, a dovodi do teških kroničnih komplikacija i povećane smrtnosti.

„Današnji dan posvetili smo našim hrvatskim braniteljima. I u svijetu i kod nas se bilježi veliki broj oboljelih od šećerne bolesti. 50% oboljelih zapravo ne znaju da imaju šećernu bolest. Mi smo proveli istraživanje s osobama koje se bore s PTSP-om i dobili smo jedne dramatične podatke koji su zabrinjavajući za cijelo naše društvo. Čak 60 % naših branitelja ima šećernu bolest, a 50% ih ne zna da ju ima. Zato mi upućujemo apel za jednu bolju skrb za tu populaciju. Tražimo bolji screening i pravodobno liječenje“, kazala je pročelnica Tičinović Kurir.

Endokrinolog i dijabetolog izv. prof. dr. sc. Mladen Krnić kazao je kako u Splitsko-dalmatinskoj županijii ima oko 41.000 dijabetičara. „Ta brojka je vjerojatno još i veća. Ne samo područje Splita već i cijele Dalmacije je područje s najmanje dijabetologa po glavi bolesnika sa šećernom bolešću. Trenutno nas je sedam, a nedostaje nas još barem 30 da bi mogli optimalno raditi. U Zagrebu postoji gotovo stotinu naših kolega. Nadam se da će za nekoliko godina broj specijalista biti nekoliko puta veći“.

Ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović obznanio je kako će se manjak dijabetologa riješiti prijemom novih specijalizanata. Tome u prilog ide i upravo pristigla suglasnost Ministarstva zdravstva, nakon čega slijedi raspisivanje novih specijalizacija za KBC Split. „To uključuje i veći broj specijalizanata interne medicine endokrinologije i dijabetologije. Nažalost, imamo nedostatak liječnika, trebat će vremena da završe specijalizacije, ostaje i nedostatak medicinskih sestara. Radimo sve da riješimo taj problem. Među ostalim, liječnike ćemo primati na specijalizaciju koliko god to bude moguće“.

 

ZADNJE NOVOSTI