Održan I. tečaj o karcinomu pluća u Splitu

U velikoj predavaonici Kliničkog bolničkog centra Split, 13. svibnja 2023., održan je tečaj “Značaj rane dijagnostike i mogućnosti liječenja karcinoma pluća”. Na tečaju je sudjelovalo 110 sudionika, a bio je namijenjen specijalistima i specijalizantima pulmologije, onkologije, obiteljske medicine, radiologije, torakalne kirurgije, patologije, citologije te liječnicima drugih struka i medicinskim sestrama/tehničarima koji se u svakodnevnom radu bave bolesnicima s karcinomom pluća.

Na početku stručnog skupa nazočnima se obratio voditelj tečaja dr. Vide Popović, a potom su u ime organizatora, KBC-a Split, govorili predstojnica Klinike za plućne bolesti doc. dr. sc. Suzana Mladinov i zamjenik ravnatelja prof. dr. sc. Zenon Pogorelić. U ime suorganizatora okupljene je pozdravila predsjednica splitske podružnice AMZH prof. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna i predsjednik Povjerenstva HLK SDŽ izv. prof. dr. sc. Ljubo Znaor. U ime Hrvatskog onkološkog društva sve je pozdravio predsjednik prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak.

Na tečaju je sudjelovalo 14 predavača iz triju kliničkih bolničkih centara s područja Republike Hrvatske, kliničara koji u svom svakodnevnom radu skrbe o bolesnicima s karcinomom pluća. Govorilo se o raznim aspektima karcinoma pluća koji su aktualni u Hrvatskoj počevši od Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, ulozi obiteljskih liječnika te radiološkoj metodi koja se provodi u sklopu istoga, a to je low dose CT. Potom se govorilo o endoskopskim metodama u dijagnostici karcinoma pluća i mjestu interventne radiologije u istome te patohistološkoj dijagnostici karcinoma pluća. Polaznici su se upoznali s različitim modalitetima liječenja počevši od kirurškog liječenja preko govora o liječenju III stadija bolesti, imunoterapiji, ciljanoj terapiji, kemoterapiji te radioterapiji kod karcinoma pluća. U završnom dijelu tečaja održana su predavanja o značaju multidisciplinarnog pristupa u liječenju karcinoma pluća te o pristupu palijativnom bolesniku.

Voditelj tečaja dr. Vide Popović najavio je kako se planira sljedeći tečaj održati 26. i 27. travnja 2024.

ZADNJE NOVOSTI