Održan simpozij na temu šećerne bolesti i koštanog metabolizma na WCO-IOF-ESCEO 2023

Nakon dvije godine virtualnog održavanja „World congress on osteoporosis, osteoarthritis and musculoskeletal diseases“ održao se „u živo“ u Barceloni, Španjolska, od 4. do 7. svibnja 2023. i okupio najbolje svjetske stručnjake iz područja zdravlja i bolesti mišićno-koštanog sustava.  Cilj ovog Kongresa je iznijeti nova saznanja iz područja osteoporoze, osteoartritisa i mišićno-koštanih bolesti, od razumijevanja koštanog metabolizma i patologije, do novih strategija i opcija u prevenciji, dijagnozi i liječenju istih.

U sklopu provedbe projektnih aktivnosti te povećavanja svijesti o potrebi multidisciplinarnog pristupa u liječenju bolesnika koji boluju od kroničnih bolesti, projektni tim EU projekta „Digitalizacija i unaprjeđenje nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti“ KBC-a Split organizirao je i održao nesponzorirani stručni simpozij pod nazivom: „ Link between diabetes, osteoporosis and bone health - rheumatologist, endocrinologist and registered dietitian point of view“.  Glavni predavači na simpoziju bili su voditelji projekta izv. prof. prim. dr.sc. Mislav Radić, dr. med. (reumatolog, alergolog i klinički imunolog) i izv. prof. prim. dr. sc. Josipa Radić, dr. med. (nefrolog, endokrinolog i dijabetolog) koji su obradili teme vezane uz najnovija saznanja i istraživanja na polju međusobnog utjecaja šećerne bolesti kao i farmakološke terapije u liječenju šećerne bolesti na osteoporozu te zdravlja kostiju.  

Prof. M. Radić je moderirao simpozijem i održao predavanje pod naslovom „Bone health and osteoporosis treatment in diabetes mellitus“, a prof. J. Radić je održala predavanje pod naslovom „Osteoporosis and bone health in diabetes mellitus“. Tijekom simpozija prezentirana je i potreba multidisciplinarnog pristupa u liječenju bolesnika sa šećernom bolesti sa osvrtom na zdravlje kostiju. Nadalje, predavači su zajedno sa ostalim članovima projektnog tima (Ela Kolak, mag. nutr., Hana Đogaš, dr. med. i Marijana Vučković, dr. med.) prezentirali multidisciplinarni pristup ovoj populaciji bolesnika koji provode u svakodnevnoj kliničkoj praksi u sklopu realizacije projektnih aktivnosti. S izvrsnim odazivom te kvalitetnom diskusijom po završetku simpozija postignut je važan doprinos u podizanju svijesti o potrebi multidisciplinarnog pristupa s obzirom na navedenu patologiju. Također, prezentirane projektne aktivnosti u sklopu simpozija prepoznate su od strane međunarodnih stručnjaka kao iznimno kvalitetan doprinos svakodnevnoj kliničkoj praksi.

ZADNJE NOVOSTI