Održana druga radionica regionalnih centara iz područja imunogenetike i histokompatibilnosti

U Laboratoriju za tipizaciju tkiva Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split, od 20. do 22. rujna 2023., održana je druga radionica regionalnih centara iz područja imunogenetike i  histokompatibilnosti pod nazivom “Primjena alelne rezolucije alela sustava HLA tipiziranih metodom sekvenciranja dugih sljedova u transplantaciji tkiva i organa s učinkom na određivanje specifičnosti protutijela anti-HLA”.

Radionica je održana u organizaciji voditeljice Laboratorija za tipizaciju tkiva doc.dr.sc. Esme Čečuk-Jeličić kao predsjednice organizacijskog odbora te djelatnica Laboratorija za tipizaciju tkiva, magistara molekularne biologije Sonje Jaman, Matee Tarabene, dr.sc. Barbare Stanić i magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike Lucije Meštrović, u suradnji s dr.sc. Markom Lilićem pod pokroviteljstvom tvrtke Jasika d.o.o. (Zagreb).

Radionici su nazočili kolege iz osam laboratorija iz četiri države (BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska). Program radionice sastojao se od niza predavanja i praktičnog dijela u kojem su stručnjaci iz tvrtke GenDX (Utrecht, Nizozemska) Jan Duiker (Nizozemska) i Panos Antoniadis (Grčka) upoznali sudionike s jednom od najnovijih metoda molekularne biologije za određivanje alela sustava HLA temeljenoj na sekvenciranju nove generacije (NGS-Turbo® Nanopore sequencing; GenDX; Genome Diagnostics B.V.).

Važno je istaknuti da je tijekom radionice uspješno napravljena prva HLA tipizacija visokog razlučivanja – metode od izuzetne važnosti u kadaveričnoj transplantaciji u KBC Split.

Nakon održanih predavanja te praktičnog rada u Laboratoriju, trodnevna radionica završila je ugodnim druženjem svih sudionika i dogovorima za daljnje suradnje i nastavak uspješne razmjene iskustava iz područja imunogenetike i histokompatibilnosti.

ZADNJE NOVOSTI