Održana preventivna akcija pregleda kože i madeža

U ambulantama Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Split, za zainteresirane bolničke djelatnike, organiziran je besplatni pregled kože i madeža. Cilj ove preventivne akcije je rano prepoznavanje i otkrivanje suspektnih promjena na koži.

Za organizaciju ove preventivne akcije i ove se godine pobrinula Županijska liga protiv raka u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Split i brandom La Roche Posay. 

Odaziv je bio velik, a preglede su obavljali specijalisti s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split: Iva Bojčić, Ana Bubić, Ana Sanader i Zdenka Šitum Čeprnja te secijalizantice; Ana Stipić, Mara Drnas, Bepa Pavlić i Maja Pavić.

Tijekom akcije pregledano je 70 pacijenata, te je postavljena sumnja na jedan melanom i 8 atipičnih nevusa.

Zadovoljna velikim odazivom liječnica Iva Bojčić pohvalila je osviještenost djelatnika KBC-a o važnosti preventivnih pregleda. „Veliki interes nam već godinama govori da postoji svijest ljudi o važnosti ranog otkrivanja kožnih tumora i melanoma u svrhu optimalnog liječenja naših pacijenata. Naglasila bi da je melanom kao jedan od zloćudnijih tumora kože u potpunosti izlječiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Do slijedeće akcije ostanite zdravi i pazite se sunca", istaknula je dr. Bojčić.

Mirela Čondić je kazala kako inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. „Godinama radimo preventivne preglede za građane, a lani sam u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka i Klinikom za kožne i spolne bolesti došla na ideju da organiziramo i preglede za same zaposlenike KBC-a. Odaziv je bio jako velik i neki nažalost nisu uspjeli dobit termin pa smo odlučili ponoviti akciju. Veliko hvala Klinici za Onkologiju koja nam je ustupila prostor, specijalistima i specijalizantima sa Klinike za dermatovenerologiju koji su nesebično odvojili svoje vrijeme za preglede te Klinici za bolesti uha, grla i nosa koja se uključila ukoliko bude potrebe za daljnim kirurškim liječenjem".

ZADNJE NOVOSTI