Održani "Dani otvorenih vrata KBC-a Split: Rano prepoznavanje kronične bubrežne bolesti u bolesnika sa šećernom bolesti“

Besplatni probir na kroničnu bubrežnu bolest u bolesnika sa šećernom bolesti održan je 11. i 12. studenog 2023. u Centralnom laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Split u akciji pod nazivom „Dani otvorenih vrata KBC-a Split: Rano prepoznavanje kronične bubrežne bolesti u bolesnika sa šećernom bolesti“. Ovaj akcija organizirana je povodom Svjetskog dana šećerne bolesti i Europskog dana laboratorija u sklopu projekta "Digitalizacija i unapređenje nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti", a u suradnji sa djelatnicima  Zavoda za medicinsko laboratorijsku dijagnostiku splitske bolnice.

Akcija je naišla na dobar odaziv pacijenata sa šećernom bolešću, a probir je uključivao mjerenje arterijskog tlaka, mjerenje snage mišića, laboratorijske pretrage krvi te urina i procjenu sastava tijela. Akciju je kao značajnu prepoznao i javno pohvalio IDF - Međunarodna dijabetička federacija.

„Nama je cilj osvijestiti bolesnike i liječnike kako je kronična bubrežna bolest vrlo česta kod bolesnika koji imaju šećernu bolest tipa 2 jer u trenutku kad im postavimo dijagnozu i napravimo plan liječenja, treba ispitati imaju li možda bubrežnu bolest. Time i odabir lijekova ovisi o bubrežnoj bolesti, stupnju oštećenja bubrega i pridruženim srčano-žilnim komplikacijama. Za ovu kroničnu bolest kažu da je tiha bolest jer najveći broj bolesnika nema specifične znakove bolesti pa se ona otkrije tek u uznapredovanom stadiju. Studije su pokazale da su bolesnici većinom u trećem stadiju kad još postoje lijekovi i terapijski pristupi koji mogu usporiti napredovanje kronične bolesti te prevenirati i razvoj srčano-žilnih komplikacije“, kazala je doc. dr. sc. Josipa Radić, specijalistica interne medicine, uža specijalistica nefrologije te endokrinologije i dijabetologije u KBC-u Split i izvanredna profesorica na splitskom Medicinskom fakultetu.

Dobro je poznato kako se kronična bubrežna bolest razvija u 30-50% bolesnika sa šećernom bolesti, a s obzirom da je vrlo često asimptomatska kasno se dijagnosticira i kao takva pridonosi razvoju brojnih komplikacija. Prema procjenama svjetskih zdravstvenih organizacija, oko 850 milijuna ljudi na planeti boluje od bubrežne bolesti koja uzrokuje oko 2.4 milijuna smrti godišnje. Hrvatska je u tom segmentu na brojci od 300 tisuća pojedinaca koji se bore s nekim oblikom bubrežne bolesti, a prema nekim istraživanjima, čak oko petsto novih bolesnika godišnje treba dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Ista akcija na istom mjestu ponovno će se održati 25. i 26. studenog te 2. i 3. prosinca 2023.

Probir je predviđen samo za bolesnike sa šećernom bolesti,svi zainteresirani prethodno se trebaju naručiti za termin na telefonski broj 021/ 557 642 svakim radnim danom od 14:30 do 15:30. Narudžba je obavezna.

ZADNJE NOVOSTI