Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem

U petak, 27. svibnja 2022. godine, otvoren je prvi dio Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) pri KBC-u Split.

Planirani OHBP KBC-a Split smješten je u dvije prostorne cjeline, a cjelokupni zahvat odvija se u dvije faze. Današnja realizirana 1. faza OHBP-a površine 1300 m2 vrijedna je 29,4 milijuna kuna, a njome su uređeni hitni prijemi za pedijatriju, neurologiju, ORL, maksilofacijalnu kirurgiju, oftalmologiju i psihijatriju, te privremeni smještaj hitnog kirurškog prijema (HKP).

Sadašnje prostorije HKP-a uređivat će se u sklopu druge faze projekta OHBP-a, koja počinje u lipnju ove godine. Prostor ima površinu 1400 m2, a uređenje je procijenjeno na 36,3 milijuna kuna.

Nakon obilaska obnovljenih prostorija OHBP-a, na otvaranju su govorili ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ministar zdravstva Vili Beroš, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i voditelj Službe za informatiku KBC-a Split Šime Goreta.

Ravnatelj Julije Meštrović je zahvalio svim podupirateljima projekta i naglasio važnost OHBP-a za pravodobno zbrinjavanje pacijenata. Istaknuo je i druge projekte KBC-a Split koji su već u izgradnji ili u procesu planiranja: Regionalni transfuzijski centar, Istraživački medicinski centar, Centar za akutnu medicinu, nova zgrada Poliklinike i uređenje operacijskog bloka na Križinama.

 

Ministar Vili Beroš je izjavio: „Današnjim završetkom prve faze OHBP-a činimo velik iskorak prema uspostavi još učinkovitijeg modela hitne medicinske skrbi našim pacijentima. Upravo kroz ovakva infrastrukturna ulaganja, integriranjem suvremene opreme, ali i optimiziranjem poslovnih procesa postižemo najbolje rezultate u zbrinjavanju hitnih stanja pacijenata splitske bolnice kojoj gravitira milijun državljana Republike Hrvatske, oko pola milijuna stanovnika južnog dijela susjedne Bosne i Hercegovine te pola milijuna turista tijekom turističke sezone što daje dodatnu težinu ovom projektu.“

 

Župan Blaženko Boban je izrazio zadovoljstvo radom KBC-a Split, a posebno suradnjom na strateški važnim projektima te naglasio kako će i u buduće davati svu podršku daljnjem razvoju bolnice.

 

Voditelj Službe za informatiku Šime Goreta predstavio je uvođenje sustava eKarton, koji će liječnicima KBC-a Split u novim prostorima OHBP-a omogućiti jednostavan, siguran i brz uvid u zdravstveno stanje pacijenta: „Svim liječnicima KBC-a Split, koji će raditi u novim prostorima OHBP-a, omogućen je pristup eKartonu koji pruža rekordno brzu obradu hitnog pacijenta u smislu povijesti bolesti, detektiranja alergija, terapije, cijepljenja, kao i nalaza iz CEZIH-a drugih zdravstvenih ustanova na području Hrvatske. Prema tome, eKarton daje „vjetar u leđa“ našim djelatnicima štedeći im dragocjeno vrijeme prilikom prijema pacijenata kojima je svaka sekunda bitna za zdravstveni ishod i daljnje liječenje.“

 

Projekt ukupne vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna osiguran je zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije putem kojih se osiguralo 30,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu medicinske opreme, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva u sklopu Državnog proračuna.

U kontekstu nedavnog polaganja kobilice na prvoj od šest brodica hitne pomorske medicinske službe u sklopu strateškog projekta vrijednosti preko 76 milijuna kuna i današnje manifestacije otvorenja OHBP-a, hrvatsko priobalje i otoci postaju središta izvanbolničke hitne medicinske službe koja je najrelevantniji i temeljni oblik primarne zdravstvene skrbi i prva karika u lancu kvalitetnog zdravstvenog sustava i osiguranja boljih uvjeta u spašavanju ljudskih  života i kvalitetnije skrbi za sve ozlijeđene i oboljele.

„Svjesni smo da je još puno izazova pred nama, ali navedenim koracima pokazujemo jasnu viziju ove Vlade i Ministarstva zdravstva u smislu dodatnog unapređenja hrvatskog zdravstvenog sustava kroz predstojeće reformske mjere koje provodimo na organizacijskoj i financijskoj razini kao i na području ljudskih potencijala. Tako i Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split percipiramo kao jedne od snažnijih partnera u zajedničkim naporima za reformiranje našeg zdravstva koje je u izravnoj vezi s kvalitetom življenja naših pacijenata kao i s nacionalnim gospodarstvom “, zaključuje ministar Beroš.

ZADNJE NOVOSTI