Otvorena Dnevna bolnica za transplantirane pacijente Zavoda za nefrologiju i hemodijalizu

 

Predstavnice Ministarstva zdravstva posjetile su 21. ožujka Klinički bolnički centar Split u svrhu finalizacije projekta transplantacije bubrega koji bi se trebao realizirati do kraja 2023.. Tom prigodom otvorena je i Dnevna bolnica za transplantirane pacijente Zavoda za nefrologiju i hemodijalizu na lokalitetu Križine. U novouređenim prostorima Dnevne bolnice obavljati će se prijetransplantacijska obrada, praćenje i kontrolni pregledi transplantiranih pacijenata.

Prilikom svog posjeta načelnica Sektora za transplantaciju i biomedicinu Martina Anušić Juričić, dr. med., i nacionalna transplantacijska koordinatorica Marina Premužić, dr. med. susrele su se najprije s ravnateljem splitskog KBC-a prof.dr.sc.prim. Julijem Meštrovićem i multidisciplinarnim timom liječnika i medicinskih sestara koji su već više od godinu dana uključeni u pripreme za provođenje programa transplantacije bubrega u Splitu. Ravnatelj je  izaslanicama Ministarstva izložio kontekst cjelokupnog razvoja KBC-a Split te zahvalio Ministarstvu zdravstva na dosadašnjoj suradnji. Istaknuo je kako je osiguran adekvatan i moderno opremljen prostor i pribavljena oprema, a najvažnije je osoblje koje je spremno na ovaj veliki iskorak, što su potvrdili i svi sudionici sastanka.

Predstavnice Ministarstva zdravstva su potom, u pratnji ravnatelja i tima za realizaciju projekta transplantacije bubrega na čelu s doc.dr.sc. Hrvojem Šošićem i prim. dr. Ivanom Kovačević Vojtušek, posjetile Kliniku za urologiju te Zavod za nefrologiju i hemodijalizu na Križinama. Tijekom obilaska službeno je obilježen početak rada novouređene Dnevne bolnice za transplantirane bolesnike. Na lokalitetu Firule obišle su operacijske dvorane i prostore izolacijskih jedinica za poslijetransplantacijsko praćenje bolesnika.

Zaključeno je da su ispunjeni tehnički uvjeti koje nalaže Pravilnik o uvjetima u pogledu prostora i medicinsko-tehničke opreme. U KBC-u Split radi i kvalificirano osoblje, a definirani nedostatci rješavat će se u suradnji s transplatacijskim timom KBC-a Zagreb u pripremama za prvu transplantaciju bubrega u Splitu.

ZADNJE NOVOSTI