Predavanje: "Alergijski rinitis - bitka koja traje“

Akademija medicinskih znanosti hrvatske (AMZH) podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ i Hrvatskim liječničkim zborom – podružnica Split, pozivaju Vas na predavanje:

“Alergijski rinitis -  bitka koja traje“ 

Predavač: izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje, spec. Otorinolaringolog

Predavanje će se održati dana 10. lipnja (ponedjeljak) 2024. godine u 19:00 sati u kinoteci „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7. u Splitu.

Sudjelovanje će za liječnike će biti bodovano prema pravilniku HLK-a.

U najavi prof. Željka Roje ističe: Alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije. Više od 20% svjetske populacije boluje od alergijskog rinitisa (AR), astme ili atopijskog dermatitisa. Iako lako prepoznatljiva bolest, AR u velikom broju slučajeva ostaje nedijagnosticiran i neliječen. Kaže se da je AR "siroče" među "velikim" alergijskim bolestima (astma, urtikarija), jer se njegovi simptomi u odnosu na simptome donjih dišnih putova i kožne simptome doimaju najmanje značajnim. Iako su nam na raspolaganju efikasni lijekovi čija je učinkovitost i sigurnost ispitana brojnim kliničkim istraživanjima, rezultati liječenja često izostaju. Razloge za to treba tražiti u nedovoljnoj informiranosti bolesnika i liječnika o sigurnosti i efikasnosti pojedinih lijekova što rezultira smanjenom suradljivošću i neuspjehom liječenja. Zato Vam želim skrenuti pozornost na brojne jednostavne i jeftine postupke i pripravke koje možete koristiti bez straha i bez predrasuda u Vašoj borbi protiv simptoma alergijskog rinitisa pri čemu nikako ne smijete zanemariti osnovnu preporučenu terapiju. No, da biste lakše razumjeli kako ga liječiti, morate razumjeti što je alergijski rinitis i kako ga prepoznati. Odavno je poznato da je prava informacija najsigurniji put do uspjeha. Stoga odvojite pola sata  svog vremena, proučite „neprijatelja“ da biste ga mogli svladati i poslušajte predavanje.”

ZADNJE NOVOSTI