Predavanje: Intravaskularna litotripsija - suvremeni način liječenja ovapnjelih arterija nogu i zdjelice

U organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Split, izv. prof. dr. sc. Liana Cambj održat će predavanje „Intravaskularna litotripsija - suvremeni način liječenja ovapnjelih arterija nogu i zdjelice“.

Predavanje će biti upriličeno u srijedu, 19. travnja 2023. u 18 sati u Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“ u Splitu.

Izv. prof. dr. sc. Liana Cambj voditeljica je Odjela za intervencijsku radiologiju Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interevencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Split i  nastavnica Katedre za medicinsku radiologiju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U najavi predavanja izv. prof. Liana Cambj ističe: „Aterosklerotska suženja arterija zdjelice i nogu spadaju u najčešće uzroke invaliditeta i smanjenja kvalitete života ljudi. Aterosklerotski plakovi koji su ovapnjeli su najteži oblik ateroskleroze jer kalcifikati ne samo da suzuju prolaz za dotok krvi već stijenka arterije postaje rigidna, tj. gubi se elastičnost stijenke.  Zadnjih 60 godina, uz otvorene kirurške zahvate, postoje i manje invazivne tehnike širenja arterija raznim vrstama balonskih katetera i stentova. Problem u liječenju su ovapnjele arterije jer tvrda stijenka onemogućava kvalitetno šivanje arterija ili adekvatno širenje balonima ili stentovima.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo razvoju nove minimalno invazivne tehnike koja bi, po prvim rezultatima, mogla biti revolucionarna tehnika za liječenje arterija koje imaju jako ovapnjelu stijenku. Tehnika je nazvana intravaskularna litotripsija, a procedura se radi na isti način kao i svaka druga vrsta širenja arterije balonskim kateterom. Unutar balona koji se napuše na mjestu plaka nalaze se žice koje, spojene na vanjski uređaj, vaporiziraju tekućinu u balonu, dovode do ekspanzije mjehurića i time stvaraju tlačne valove kojima se “omekšava” vapneni plak. U KBC-u Split počeli smo koristiti ovu tehniku čim se pojavila na europskom tržištu i u dobro odabranim slučajevima pokazuje izvrsne rezultate. Posebnu vrijednost ova tehnika ima u slučajevima koje do sada nismo mogli dobro liječiti tj. u pacijenata s prijetećom amputacijom, a u kojih se zbog obilnih kalcifikata ne mogu uspješno koristiti standardne tehnike kirurgije i intervencijske radiologije.

Na predavanju ćemo prezentirati naše rezultate liječenja intravaskularnom litotripsijom zvučnim valovima, pojasniti trenutne novitete u tehnologiji litotripsije te  razmišljanja o budućem razvoju ove tehnike“.

 

 

ZADNJE NOVOSTI