Prof. Zdravko Perko: Strategija sustavnog uvođenja robotski asistirane kirurgije u KBC Split i Republici Hrvatskoj

Akademija medicinskih znanosti hrvatske (AMZH) – podružnica Split, poziva Vas na  predavanje s naslovom „Strategija sustavnog uvođenja robotski asistirane kirurgije u KBC Split i Republici Hrvatskoj“, koje će dana 15. veljače 2023. u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, održati predstojnik Klinike za kirurgiju KBC Split prof. dr. sc. Zdravko Perko.

U najavi svog predavanja prof. Zdravko Perko ističe:

„Tijekom ove godine (2023.) u splitskom Kliničkom bolničkom centru bi se trebao započeti uvoditi program robotski asistirane kirurgije.

U suvremenoj se medicini sve više operativnih zahvata obavljaju pomoću robotskih sustava. Hrvatska je svoj prvi robotski sustav nabavila u KBC-u Zagreb 2019. godine. Sustavno uvođenje robotski asistirane kirurgije u hrvatsku kirurgiju i cjelokupno zdravstvo je veliki iskorak. Radi se o novoj tehnologiji koja kirurzima osigurava preciznije, brže, i efikasnije operacije, a pacijentima brži oporavak i bolje ishode liječenja. Primjera radi, u SAD-u se putem robotskog sustava operira 90 posto bolesnika s rakom prostate, koji je jedan od najčešćih malignih tumora u muškaraca.

KBC Split ovim programom želi postati lider u Hrvatskoj i regiji. Već je usvojena prijava programa uvođenja robotske kirurgije u KBC-u Split i ona je postala sastavni dio Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Potpisan je i ugovor s Ministarstvom zdravstva o nabavci sustava za robotsku kirurgiju u KBC-u Split i osigurana su odgovarajuća sredstva, pa se očekuje da će se s takvim operacijama započeti tijekom 2023. godine.

Sukladno procjenama, godišnje bi se u splitskoj bolnici moglo obaviti skoro tisuću operacijskih zahvata pomoću robotskog sustava, od čega bi najveći dio bio za urološke zahvate i to za procese radikalne prostatektomije. Također, predviđena je primjena robotskog sustava u onkološkoj abdominalnoj kirurgiji, ginekologiji, torakalnoj i dječjoj kirurgiji.

U KBC-u Split i Klinici za kirurgiju želimo biti sve bolji i učinkovitiji s isključivim ciljem pružanja bolesnicima, koji su u središtu našeg interesa,  što je moguće bolje zdravstvene i ljudske skrbi. Upravo zato je i pokrenut projekt uvođenja robotski asistirane kirurgije.“

Kotizacija nije predviđena, a sudjelovanje se boduje prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

---------------------------------------------------------------------

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH) je udruga izabranih znanstvenika koji se bave promicanjem medicinskih znanosti, unapređenjem narodnog zdravlja i afirmacijom hrvatske medicine u svijetu. Djeluje u području biomedicine i zdravstva kroz aktivnosti vezane uz stručni rad, obrazovanje i istraživanja. Osnovana je 1961. godine u krilu Hrvatskog liječničkog zbora, od kojeg se 1983. godine odvaja i postaje samostalna udruga.

Podružnica Split AMZH je osnovana 2013. godine. Aktualno predsjedništvo Podružnice čine prof. emerit. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna (predsjednica), prof. dr. sc. Damir Roje (dopredsjednik) i izv. prof. dr. sc. Anamarija Savičević (tajnica).

 

ZADNJE NOVOSTI