Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #128

Tirzepatid za gubitak prekomjerne tjelesne težine u odraslih

Američka agencija za hranu i lijekove nedavno je odobrila supkutanu primjenu tirzepatida, dvojnog lijeka s djelovanjem glukagonu sličnog peptida 1 (GLP-1) i agonista receptora inzulinotropnog polipeptida (GIP) ovisnog o glukozi, za kroničnu regulaciju tjelesne težine. Dva klinička ispitivanja u odraslih s pretilošću pokazala su prosječne gubitke od 15 do 21% tjelesne težine s najvećom dozom tirzepatida (15 mg tjedno). U većem od dva ispitivanja, preko 80% sudionika u svim skupinama liječenim tirzepatidom (5 do 15 mg tjedno) izgubilo je ≥5% tjelesne težine, u usporedbi s 35% onih koji su primali placebo. Gastrointestinalne nuspojave povezane s dozom (mučnina, proljev, zatvor) bile su česte, ali općenito blage. Iako su izravne usporedbe ograničene, čini se da je veličina gubitka težine s tirzepatidom veća nego s drugim lijekovima; stoga se tirzepatid smatra preferiranim lijekom za kroničnu regulaciju težine. Više o preporukama na poveznici.

Obnovljena analiza rizika i koristi operacije paraezofagealnih hernija

Operacija paraezofagealne hernije dosada nije savjetovana pacijentima bez simptoma zbog visokog perioperativnog mortaliteta u odnosu na rizik od razvoja simptoma. Međutim, u obnovljenoj analizi rizika kirurškog zahvata u odnosu na očekivano liječenje takvih pacijenata, mortalitet elektivnog laparoskopskog zahvata smanjen je na <0.5% dok je mortalitet za hitne zahvate ostao visok na prosječnoj razini od 10%. Godišnje vjerojatnosti razvoja simptoma koji bi zahtijevali elektivnu i hitnu operaciju procijenjene su na 5.8 odnosno 1.7%. Na temelju ove nove analize, pacijente s paraezofagealnom hernijom treba uputiti na kirurško savjetovanje bez obzira na simptome kako bi se utvrdilo jesu li prikladan kandidat za kirurško liječenje. Konkretno, starijim pacijentima koji imaju veću učestalost paraezofagealne hernije se ne bi trebalo uskratiti kirurško savjetovanje. Više o istraživanju na poveznici.

Dugoročni ishodi kirurškog liječenja opstruktivne apneje u snu

U bolesnika s umjerenom ili teškom opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja (OSA) kod kojih terapija pozitivnog tlaka u dišnim putovima (PAP) nije uspješna, opažena je kratkoročna korist nakon višerazinske operacije apneje za vrijeme spavanja (SAMS – poznata pod nazivom i rekonstruktivna uvulopalatofaringoplastika u kombinaciji s minimalno invazivnim smanjenjem volumena jezika). Dugoročni rezultati sa SAMS-om iz prethodno objavljenog ispitivanja sada pokazuju postojano poboljšanje indeksa apneje i hipopneje nakon 3.5 godine (srednja razlika 24 događaja manje po satu u usporedbi s početnom vrijednošću) i smanjenu pospanosti mjereno Epworthovom ljestvicom pospanosti. Ovi su rezultati ohrabrujući za bolesnike s umjerenom ili teškom OSA kod kojih PAP terapija ne uspije. Ipak, pažljiv odabir pacijenata ključan je za uspjeh liječenja. Više o istraživanju na poveznici.

Obnovljene smjernice za postoperativni delirij u odraslih osoba

Europsko društvo za anesteziologiju i intenzivnu medicinu objavilo je ažurirane smjernice o postoperativnom deliriju (POD). Preporuke uključuju predoperativni probir starijih odraslih osoba na čimbenike rizika za POD i višekomponentne nefarmakološke intervencije za sve bolesnike s čimbenicima rizika. Osim toga, pregled nedavnih dokaza pokazao je da je perioperativna primjena deksmedetomidina bila povezana s nižom incidencijom POD-a, osobito kada se primjenjivao postoperativno u jedinici intenzivne njege. Više o smjernicama na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI