Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #74

Semaglutid za liječenje adolescentske pretilosti

Semaglutid, antagonist GLP-1 receptora, novi je lijek za liječenje šećerne bolesti i pretilosti, do sad testiran na odraslim osobama. Cilj ovog randomiziranog kliničkog ispitivanja, koje je obuhvatilo 201 pretilog adolescenta u dobi od 12 do 18 godina, bio je ispitati učinkovitost i sigurnost tog lijeka. Gubitak na tjelesnoj masi bio je veći u skupini koja je dobivala semaglutid (16,1%) u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je bila izložena intervenciji za promjenom životnog stila (0,6%). Učestalost gastrointestinalnih nuspojava bila je češća u skupini koja je dobivala semaglutid, kao i učestalost žučnih kamenaca. Više pročitajte na poveznici.

 

Dermatološke nuspojave uporabe maski u pandemiji COVID-a

Uslijed COVID-19 pandemije, univerzalna uporaba maski za lice preporučivala se radi zaštite od širenja virusa. Napravljen je sustavni pregled kako bi se procijenili štetni učinci maski na kožu lica. Ukupno su prijavljena 954 slučaja dermatoloških štetnih učinaka maski sa 17 različitih promjena na licu. Pokazalo se da nošenje maski povećava pojavu neželjenih dermatoloških promjena na licu poput svraba, suhoće, osipa, stvaranja ožiljaka, ljuštenja, boli i osjećaja pečenja, ali pogoršava i stanje s aknama, rozaceom i seboreičnim dermatitisom. Više pročitajte na poveznici.

 

Rivaroksaban za necirotičnu trombozu splanhničkih vena

Heparin i antagonisti vitamina K glavni su oslonac liječenja tromboze splanhničkih vena (SVT). Rivaroksaban je potencijalna alternativa, ali podaci koji podupiru njegovu uporabu su ograničeni. Stoga je provedeno kliničko ispitivanje s ciljem procjene sigurnosti i učinkovitosti rivaroksabana u liječenju SVT-a. Ispitanici su 3 tjedna primali 15 mg lijeka dva puta dnevno, a zatim 20 mg lijeka dnevno tijekom 3 mjeseca te su praćeni kroz šest mjeseci. Mjereni ishodi bili su krvarenje, smrt, povratak bolesti i potpuna rekanalizacija vene nakon 3 mjeseca. Ukupno 100 ispitanika je uključeno u analizu koja je pokazala da je rivaroksaban potencijalna alternativa standardnim antikoagulansima u liječenju SVT-a kod necirotičnih pacijenata. Više na poveznici.

 

Antropometrijski i adipozni indikatori rizika dijabetesa tipa 2

Sustavni pregled i meta-analiza odgovora na dozu napravljena je kako bi se ispitala povezanost između dijabetesa tipa 2 i mjera tjelesne težine, struka, masnoće i drugih varijacija tih mjera. U pregled je uključeno 216 kohortnih istraživanja s 2,3 milijuna ispitanika koja su proučavala povezanost između generalne i centralne pretilosti i udjela tjelesne masnoće i rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 u općoj populaciji. Pregled je pokazao da su veći indeks tjelesne mase, širi opseg struka i pretilost povezani je s većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2. Pozitivna linearna povezanost uočene su u svim regijama i etničkim skupinama. Više na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.

ZADNJE NOVOSTI