Proljetni simpozij medicinske etike "Etički aspekti mentalnog zdravlja adolescenata"

Proljetni simpozij medicinske etike u organizaciji Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora održat će se 15. lipnja 2024. godine u 10,30 h u Splitu, STARA GRADSKA VIJEĆNICA , NARODNI TRG (PJACA). Tema je "Etički aspekti mentalnog zdravlja adolescenata".

 

U Hrvatskoj se bilježi porast mentalnih poremećaja adolescenata, naročito nakon pandemije COVID19. Pored anksioznosti i depresije, uočavaju se brojni emocionalni poremećaji koji ponekad vode i do suicidalnih ideja. Mlade osobe nalaze se u raskoraku između sigurnosti i podrške obitelji te rastuće potrebe za nezavisnosti. Posljedično njihovo ponašanje može prijeći okvire očekivanog tzv. normalnog ponašanja te im je tada neophodna roditeljska ili stručna podrška. Djeca danas ranije ulaze u adolescenciju, teže se nose s frustracijama, imaju previše informacija i duboko su uronjeni u virtualni svijet. Roditelji nerijetko teško postavljaju granice dok je školski sustav uglavnom usmjeren na obrazovni dio, zamjenjuje se manjak komunikacije i radnih navika u djece. Velika opasnost u adoloscentnoj dobi je konzumacija psihoaktivnih tvari. Najčešće se konzumiraju sintetički kanabinoidi i katinoni. Nove psihoaktivne tvari nalaze se u osvježivačima prostora, hrani za životinje, soli za kupanje te raznim biljnim pripravcima. Zabrinjavajuće je sto su svi ovi pripravci u legalnoj prodaji, stoga je u prevenciji uzimanja psihoaktivnih tvari ključna uloga roditelja i odgojno –obrazovnog sustava.

Predavanja:

1. Etika i mentalno zdravlje u izazovima suvremenog društva (doc. dr. sc. Morana Brkljačić, dr.med., predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora)

2. Mentalno zdravlje adolescenata (doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije)

3. Odrastanje iz kuta psihijatara (Zoran Vujnović, dr. med., spec. Psihijatrije, voditelj Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju)

4. Poznajemo li dovoljno naše adolescente? (Davorka Kovačić Borković, prof. psihologije, Savjetovalište za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije)

5. Ovisnosti među mladima (dr. sc. Željko Ključević, dr. med., spec. psihijatrije, voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije)

Moderator: izv. prof. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević

Sudjelovanje zdravstvenih radnika bit će biti bodovano prema pravilniku komora.

ZADNJE NOVOSTI