Ravnateljica Klesarske škole u Pučišćima i njezini učenici posjetili helidrom KBC-a Split

Prema ranijem dogovoru, učenici Klesarske škole u Pučišćima predvođeni ravnateljicom Tamarom Plastić i nastavnikom Damirom Nižetićem, posjetili su prvi put helidrom KBC Split za dogovor o mjestu postavljanja spomen-ploče, izgledu ploče i tekstu na ploči. Zanimljivo je da od pet učenika koji će sudjelovati u izradi spomen-ploče ni jedan nije iz Pučišća već iz Petrinje, Zagreba, Zadra, Dubrovnika i Splita.

Ove godine će se obilježiti  30. godišnjica helidroma (svečano je otvoren 8. listopada 1992.) i tom prigodom će se postaviti spomen-ploča za uspomenu na ranjene branitelje, posade helikoptera hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su ih prevozili na ovaj helidrom i zdravstvene djelatnike koji su ranjenike zbrinjavali.

Drage goste iz Pučišća na helidromu su dočekali i pozdravili članovi Povjerenstva za helidrom, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. Joško Kalilić - inicijator i organizator izgradnje helidroma prije 30 godina, voditelj tehničke službe bolnice Marijan Bilobrk i pukovnik Stjepan Stepić, zapovjednik 395 eskadrile transportnih helikoptera HRZ u vojarni „Knez Trpimir“.

Dogovoreno je da je najprimjereniji način postavljanja spomen-ploče na većoj gromadi bračkog kamena koji bi se postavio na zemljanu površinu s unutrašnje strane zida blizu ulaza u helidrom.

U dizajnu spomen-ploče sudjeluju nastavnik Klesarske škole Damir Nižetić sa svojim učenicima i doc. art. Igor Čaljkušić iz Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke Akademije u Splitu. U formiranju sadržaja teksta spomen-ploče sudjeluju članovi Povjerenstva za helidrom u suradnji s lektoricom dr. sc. Ivanom Čagalj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Zadru.

Svi sudionici u izradi spomen-ploče daju svoj doprinos dobrovoljno, a najbolji brački kamen za tu svrhu donirao je Jadrankamen iz Pučišća. Nakon posjete helidromu, ravnateljstvo bolnice je u bolničkoj menzi organiziralo prigodni domjenak za učenike.

Dr. Joško Kalilić, član bolničkog Povjerenstva za helidrom 

ZADNJE NOVOSTI