Reportaža „Bitka za život“ snimljena u KBC-u Split dobila nagradu HND-a

Reportaža „Bitka za život“ snimljena je na COVID jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split, a emitirana je 18. studenog 2021. u emisiji HRT-a PULS. Reportaža je dobila nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“ za reportažu godine. Snimatelj Igor Altarac dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva „Žarko Kajić“ za najbolji snimateljski rad. Ista reportaža dobila je i nagradu HRT-a „Joško Martinović“ za najbolju reportažu u prošloj godini.

Nagrade su posvećene medicinskom osoblju KBC-a Split, a posebno medicinskom osoblju COVID jedinice intenzivnog liječenja na čelu s doc. dr. sc. Božidarom Duplančićem, dr. med., specijalistom anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspecijalistom intenzivne medicine.

Obrazloženja HND-a i HRT-a:

„Nagrađena priča kolegice Karmen Šore objavljena je na vrhuncu epidemije COVID-a 19, kada su se rušili rekordi u broju zaraženih i teško oboljelih, koji se na respiratorima bore za život, kao i onih koji su na žalost preminuli. U tom trenutku najveći teret podnosio je zdravstveni sustav. Situacija u bolnicama bila je na rubu izdržljivosti, a zdravstveno osoblje iscrpljeno dugotrajnom borbom s epidemijom.
Karmen Šore je stoga provela dan na COVID-odjelu splitske bolnice i svjedočila njihovoj neumornoj bitci za svaki život u kojoj se zdravstveno osoblje nije štedjelo. Uz bitku u kojoj su im tisuće ljudi umirale na rukama, vodili su još jednu, s onima koji su ih javno napadali, podcjenjujući opasnost i protiveći se cijepljenju, a sve uz tvrdnju – da koronavirus ne postoji. U dvije godine pandemije u Hrvatskoj smo vidjeli na tisuće televizijskih priloga o pandemiji, ispričanih iz svih kutova i snimljenih iz svih rakursa, no malo je koja kao ova dramatična priča, i to ispričana bez ijedne riječi novinarskog teksta, gledatelja ostavila bez daha i upozorila na težinu situacije.
Stoga ovo nije samo zaslužena nagrada kolegici, nego, usuđujemo se reći, ujedno i svim zdravstvenim radnicima.“

„Snimatelj Igor Altarac kamerom nam je donio trajni dokument jednog teškog vremena i dramatične borbe za svaki ljudski život. Bilježeći s jedne strane slike bolesti i smrti, a s druge emociju zdravstvenih radnika, njihovu predanost i neposustajanje, snimio je u isto vrijeme i potresnu i inspirativnu priču.
Altarac je nenametljivim stilom snimanja promatraču omogućio da priču doživi kao da mu je objektiv smješten u očima. Iako je kamera uglavnom mirna, povremeni pokret odaje da snima iz ruke, dokumentarno, tempom kojim su se događaji i odvijali. Istodobno, teško je oteti se još jednom dojmu - snimatelj kao da unaprijed vidi prostor i događaje te svojom snimateljskom supermoći predviđa situacije i s lakoćom smješta kameru baš tamo gdje treba, odabirući kadar koji će progovoriti više od svih riječi. Istodobno, bilježeći potresna iskustva sugovornika, dobio je njihovu iskrenu i snažnu emociju.
Zahvaljujući novinarkinom pristupu temi te majstorstvu snimatelja Igora Altarca, ove su dojmljive video, ali i tonske snimke otvorile i velike mogućnosti montažeru pa je krajnji rezultat ponovo potvrdio kako nema dobre televizijske reportaže bez dobrog timskog rada.“

„Godišnju nagradu „Joško Martinović“ za najbolju televizijsku reportažu dobila je Karmen Šore, a radi se o reportaži „Bitka za život“, koja je emitirana 18. studenog 2021 .godine u emisiji Puls.
Bez dodavanja, bez patetike, bez dociranja, samo surovo realna reportaža Karmen Šore koja prikazuje jedno „obično” jutro u jedinci intenzivnog liječenja bolesnika KBC-a Split pozitivnih na koronavirus, gledatelje na kraju ostavlja bez riječi.”

Čestitamo cijelom timu koji stoji iza nagrađene reportaže i izražavamo zahvalnost što su iskreno i nepatvoreno prenijeli istinitost situacije.

Ostajemo posebno zahvalni svom osoblju KBC-a Split koje se brinulo o COVID pozitivnim pacijentima.

 

Izvještaj s dodjele nagrada možete pogledati ovdje.

Reportažu „Bitka za život“ možete pogledati ovdje.

ZADNJE NOVOSTI