RIC i ravnatelj KBC-a Split dobitnici Nagrade Grada Splita

Respiratorno intezivistički centar KBC-a Split nagrađen je u kategoriji skupne nagrade u 2020. godini za izuzetan napor i nesebično davanje u organizaciji, skrbi i liječenju najtežih bolesnika oboljelih od COVID-19.

Prema naputcima Ministarstva zdravstva te Nacionalnog stožera Civilne zaštite o potrebi nove organizacije rada zbog pandemije novim koronavirusom, KBC Split je u cjelini oslobodio bolničke kapacitete na Križinama i na istom mjestu organizirao Respiratorno intezivistički centar koji će skrbiti o pacijentima pozitivnima na COVID-19. Formirane su tako nove organizacijske jedinice koje će skrbiti o lakšim i srednje teškim bolesnicima od COVID-19, te intenzivne jedinice opremljene respiratorima za teže bolesnike. Medicinsko osoblje suočeno je u 2020. godini s izazovima bez presedana, suočeni s činjenicom da se brinu o pacijentima oboljelim od bolesti koju ni struka ne poznaje dovoljno. I sami su bili izloženi opasnosti da budu zaraženi, dovodeći time u rizik i članove svojih obitelji. U radu Centra sudjelovali su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici bolnice, svih specijalnosti, svih dobi i svih generacija, od specijalizanata do sveučilišnih profesora, medicinskih sestara sa svih bolničkih odjela, a isto tako i tehničara, spremačica, laborantica, radnica u kuhinji. Isto tako svi radnici bolnice ozbiljno su prihvatili svoje dužnosti i disciplinirano ih provodili. U situaciji kada se pandemija širila u Hrvatskoj i u svijetu, kada se svakim danom povećavao broj teško oboljelih, trebalo je infrastrukturno i financijski osigurati rad Centra, obavještavati građane o novim otkrićima vezanim uz ponašanje virusa te davati upute o epidemiološkim mjerama za sprečavanje širenja zaraze. Ali ono što je važnije od svega to je nadljudski napor koji su uložili svi djelatnici pružajući zdravstvenu skrb i pomoć teško oboljelim pacijentima. Neiscrpnom energijom, toplom ljudskom riječi i pažnjom, djelatnici Respiratorno intezivističkog odjela KBC Firule Split dali su puno više od samog liječenja, dali su osjećaj svojim pacijentima da nisu napušteni i sami.

 

U kategoriji osobne nagrade u 2020. godini nagrađen je prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med., ravnatelj KBC-a Split, za poseban doprinos izgradnji, organizaciji i financiranju sustava za prihvat i liječenje oboljelih od COVID-19, stalnu brigu o pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, te poduzete napore usmjerene nastavku funkcioniranja ostalih dijelova zdravstvenog sustava Grada Splita.

Prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, dr. med., specijalist pedijatrije, subspecijalist intenzivne pedijatrije s postintenzivnom skrbi, ravnatelj je Kliničkog bolničkog centra Split i profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Svu svoju profesionalnu aktivnost usmjerio je na organizaciju i postizanje vrhunskih rezultata u pedijatrijskoj skrbi za djecu i mladež Splita, Dalmacije i drugih gravitirajućih područja. Zahvaljujući nesebičnom osobnom trudu prof. Meštrovića, Split je dobio Zavod za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, koji svojom opremljenošću i kvalitetom rada prima pohvale i priznanja iz cijelog svijeta. Za svoj stručni rad i organizacijske sposobnosti dobio je ne samo vrhunska  priznanja KBC-a Split i Medicinskog fakulteta, nego i cijele Hrvatske , međunarodnih stručnih društava, europskih i američkih, te UNICEF-a.  Na dužnost ravnatelja KBC-a Split izabran je 2018. godine. Od početka obnašanja mandata trudi se podignuti razinu medicinske skrbi, te povezati struku i znanost. Jednako skrbi o zdravstvenom osoblju i bolesnicima, a njegova velika zasluga je rad na izradi strateškog razvoja KBC-a Split koji uključuje Centar za akutnu medicinu, Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, te Istraživački centar. Najznačajniji događaj 2020. godine za cijeli svijet nesumnjivo je pandemija bolesti COVID-19, čije je usporavanje, ograničenje i suzbijanje preko noći postao uvjet pukog opstanka i prioritet svih segmenata društva. Jedan od najznačajnijih koji je primio snažan udar pandemijskih posljedica i od kojeg se očekivao snažan i sustavan odgovor u liječenju, njezi i ozdravljenju oboljelih, svakako je zdravstveni sustav u cjelini. Iznimka u svemu tome nije bio ni Split. Pod vodstvom prof. Julija Meštrovića provedena je žurna reorganizacija i opremanje bolnice radi prihvata oboljelih, ali i radi nastavka obavljanja redovnih aktivnosti. Osnovan je Respiratorno intezivistički centar kao nova ustrojstvena jedinica u radu, a uložena su i značajna sredstva u opremanje i uređenje prostora za prihvat i liječenje bolesnika visoke zaraznosti. Vođenje kompleksnog sustava kao što je KBC Split u pandemijskim okolnostima bio je neočekivan izazov za sve djelatnike bolnice, a posebno za prof. Meštrovića na čelu ustanove koji se od početka angažirao na čvrstom organiziranju, podjeli odgovornosti i timskom radu. Prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović je svojim entuzijazmom, stručnim i moralnim autoritetom, organizacijskim sposobnostima dao ogroman doprinos u uspješnom funkcioniranju bolničkog sustava u cjelini u 2020. godini.

 

Autor fotografija: Paun Paunović/Cropix

Izvor teksta i informacija: Grad Split

 

ZADNJE NOVOSTI