Sastanak Crvenog križa i Zavoda za transfuzijsku medicinu

Dana 13. prosinca 2021. u KBC-u Split je održan sastanak predstavnika KBC-a Split (ravnatelj, glavna sestra KBC-a Split, predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu) i predstavnika Crvenog križa Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije gdje se razgovaralo o darivanju krvi u te dvije županije.

Organizacija darivanja krvi se odvija u suradnji Crvenog križa i transfuzijskih centara, pri čemu Crveni križ organizira akcije darivanja krvi i poziva darivatelje, a transfuzijski centri prikupljaju krv i proizvode krvne pripravke. Sudionici sastanka su se složili da kontinuirana i dobra suradnja Crvenog Križa i Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split je neophodna u promicanju i poticanju davalaštva krvi.

Protekla je godina zbog COVID pandemije bila zahtjevna za sve. Trebalo se prilagođavati i pronalaziti načine da u teškim uvjetima sve funkcionira. Zahvaljujući trudu svih, djelatnika Crvenog križa, djelatnika Zavoda za transfuziju i, nadasve, darivatelja krvi uspjeli smo osigurati tu dragocjenu tekućinu za sve kojima je bila potrebna. Ove 2021. godine smo prvi put u KBC-u Split uspjeli prikupiti više od 20.000 doza krvi, unatoč COVID pandemiji koja je svugdje dovela do značajnog pada darivanja krvi. Stoga zahvaljujemo darivateljima krvi na plemenitosti i svakoj darovanoj dozi, bez kojih liječenje bolesnika ne bi bilo moguće.

 

Predstavnici Crvenog križa su iznijeli probleme vezano uz darivanje krvi; jedan od njih je nemogućnost dobivanja slobodnog dana za darivanje krvi, prvenstveno u privatnom sektoru. To ukazuje potrebu za razgovorom sa svima kako bi osvijestili i promicali darivanje krvi, pogotovo ako želimo biti humano društvo koje brine o najpotrebnijima.

Ravnatelj je upoznao predstavnike Crvenog križa s prednostima koje će KBC Split pružati darivateljima kod potrebe za dijagnostičkim i specijalističkim pregledima. Dogovoreno je da se u cilju unaprjeđenja davalaštva radi primarno na edukaciji mlađe populacije (maturanti, studenti). Mlade, zdrave osobe su budućnost davalaštva i izvor tog nezamjenjivog lijeka.

Na sastanku se raspravljalo o Planu prikupljanja i rasporedu terenskih akcija za 2022. godinu, kao i o potencijalnim organiziranim akcijama darivanja krvi.

Sretni i zahvalni što smo i ove zahtjevne godine uspjeli osigurati krv za sve naše pacijente, rastali smo se u dobrom duhu i dobrim željama za 2022. godinu uz POZDRAVE DARIVATELJIMA KRVI!

 

Pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu doc. dr. sc. Slavica Dajak, dr. med

ZADNJE NOVOSTI