Sastanak s predstavnicima dijabetičkih udruga za poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge osobama sa šećernom bolesti u KBC-u Split

U Ravnateljstvu KBC-a Split održan je sastanak s predstavnicima Koordinacije udruga dijabetičara Dalmacije, na kojem su prikazani i dogovoreni načini unaprjeđenja skrbi o pacijentima sa šećernom bolesti. Na sastanku su sudjelovali ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović, doc. dr. sc. prim. Daniela Marasović Krstulović, prof. dr. sc. prim. Tina Tičinović Kurir, doc. dr. sc. Mladen Krnić, glavna sestra KBC-a Split Ivanka Ercegović i medicinske sestre Marija Bandić i Dolores Poljak te predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije Katja Šćurla i predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić.

Predstavnici udruga su upoznati da je KBC Split osnovao multidisciplinarni dijabetološki tim, čiji je cilj organiziranje bržeg i jednostavnijeg praćenja pacijenata sa šećernom bolesti i obrade komplikacija šećerne bolesti. Najznačajnija uvedena novina je sinkronizirana multidisciplinarna obrada pacijenata u dnevnoj dijabetološkoj bolnici, što znači da će pacijentima s dijabetesom u dnevnoj bolnici nakon pregleda dijabetologa biti dogovoreni i termini za preglede kardiologa, neurologa, oftalmologa i radiologa, što je značajno olakšanje pacijentima.

Osim toga, pacijenti će lakše dobiti termine pregleda, jer je s radom započela i popodnevna dijabetološka ambulanta. Splitski liječnici nastavljaju širiti mrežu usluga i izvan bolnice. Naime, dijabetolozi su dio tima bolničkih specijalista koji odlaze u domove za starije i nemoćne, otklanjajući tako potrebu za transport teško pokretnih pacijenata u bolnicu. Idući korak kojeg naši dijabetolozi planiraju je pružanje usluga telemedicinom za osobe sa šećernom bolesti koje žive na otocima i drugim mjestima udaljenima od Splita.

Sastanak je komentirala predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije Katja Šćurla:

„Zahvaljujemo ravnatelju KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Juliju Meštroviću i prof. dr. sc. prim. Tini Tičinović Kurir što su nam omogućili sastanak u vrlo kratkom vremenu. Ovaj sastanak je bio organiziran kako bismo zajedničkim snagama dogovorili poboljšanje skrbi za osobe sa šećernom bolesti. Naime, na sastanku 27. Koordinacije udruga osoba s dijabetesom Dalmacije (područje od Zadra do Dubrovnika) su se iskristalizirali problemi koji su zajednički svim osobama sa šećernom bolesti, a  koje smo željeli prenijeti liječnicima koji skrbe o nama te pokušati pronaći najbolji način rješavanja. Činjenica je da je broj dijabetologa u KBC-u Split nedovoljan za područje koje mu gravitira, a isto tako znamo i da ih u Domu zdravlja SDŽ,  kao i njegovim ispostavama, uopće nema. Zadovoljni smo predstavljenim novim modelom rada Dnevne bolnice, kao i uspostavom rada Ambulante za dijabetes KBC-a Split u poslijepodnevnim terminima, jer smatramo da će se time unaprijediti skrb za osobe sa šećernom bolesti. Isto tako smatramo da će uvođenje telemedicine u Domove zdravlja pomoći osobama s dijabetesom u udaljenijim mjestima i na otocima. Težnja nam je da sve osobe koje imaju šećernu bolest imaju i jednako dostupnu skrb bez obzira gdje žive. Svjesni smo da nas čeka još puno posla, a veoma smo zadovoljni započetom suradnjom. Zahvaljujemo na svemu poduzetom i očekujemo daljnja poboljšanja na dobrobit svih osoba sa šećernom bolesti.“

 

Fotografija: sudionici nakon sastanka

ZADNJE NOVOSTI