Stručni sastanak na temu „Uloga ultrazvuka u predviđanju prijevremenog porođaja; ISUOG smjernica (2022.)“.

U srijedu 22. studenog 2023. godine u 13:45 sati u Velikoj predavaonici KBC Split održat će se otvoreni stručni sastanak Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split s naslovom:

Uloga ultrazvuka u predviđanju prijevremenog porođaja; ISUOG smjernica (2022.)“.


Predavači: dr. Sara Cokarić Saratlija i dr. Bruna Lukšić

Moderator: prof. Damir Roje

Kotizacija: nije predviđena

Bodovanje: Odlukom Hrvatske liječničke komore skup je kategoriziran kao „Stručni sastanci klinika“ te je za pasivne sudionike predviđeno po 3 boda.

Napomene: Molimo Vas pripremite svoj OIB kako bismo mogli realizirati upis bodova u sustav Hrvatske liječničke komore.

 

Učestalost prijevremenog porođaja u svijetu iznosi 5 do 20%, a u Hrvatskoj se kreće oko 6%. Gotovo 70% ukupnog perinatalnog mortaliteta i morbiditeta dolazi iz kategorije prijevremeno rođene djece. Etiopatogeneza prijevremenog porođaja nije do kraja istražena. Stoga je liječenje najčešće simptomatsko, a ni primarna niti sekundarna prevencija nemaju temeljem čega biti osmišljene. Uloga ultrazvuka u području prijevremenog porođaja posljednjih je dvadesetak godina doživjela mnoge promjene, a cervikometrija je postala rutinski postupak u nadzoru trudnoća. Prošle je godine publicirana smjernica o ulozi ultrazvuka u predviđanju prijevremenih porođaja od strane utjecajne udruge The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology (ISUOG) u kojoj su temeljem postulata medicine utemeljene na dokazima sublimirana postojeća znanja i date jasne preporuke za klinički rad. Kroz predavanje će smjernica biti predstavljana u svim segmentima i detaljno analizirana. Nakon rasprave naši stavovi o ovoj temi bi trebali biti izjednačeni, a klinički rad usuglašen.

U prilogu pozivu je i sama Smjernica u pdf formi kako biste se mogli što bolje pripremiti za predavanje.

Izbor teme je u skladu s Međunarodnim danom prijevremeno rođene djece koji se obilježava 17. prosinca i doprinos Klinike isticanju značaja prematuriteta u okviru naše struke, ali i kao širokog društvenog problema. 

ZADNJE NOVOSTI