Svjetski dan prijevremeno rođene djece – 17. studenog

Svjetski dan prijevremeno rođene djece obilježava se svake godine 17. studenog. Tim povodom Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" - Podružnica Split u suradnji s Klinikom za ženske bolesti i porode KBC-a Split organizira već tradicionalno okupljanje palčića, njihovih roditelja i prijatelja te medicinskog osoblja.

Susret je započeo zabavnim program Dječjeg kazališta „Škatula“ iz Kaštel Kambelovca, potom je upriličeno zajedničko puštanje ljubičastih balona ispred splitskog rodilišta.

 „Želimo probuditi svijest da se "palčići" nalaze među nama i da se prijevremena rođenja događaju. Velika većina nas nije ni znala da se dijete može ranije roditi pa se trudimo nekako podići svijest o tome. Želja nam je da roditelji koji će se u budućnosti možda naći u toj situaciji ne budu nepripremljeni, ali i da oni koji kroz to trenutno prolaze znaju da se imaju kome obratiti“, kazala je Anita Talaja, voditeljica splitske podružnice "Palčića". Ističe da je primarni cilj Kluba podrška roditeljima, ali su kroz rad primijetili da postoji kroničan nedostatak medicinske opreme pa su odlučili pokrenuti akciju "Palčić gore". Zahvaljujući akciji opremili su svako rodilište u Hrvatskoj, bilo ono malo ili veliko, barem jednim aparatom.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Njihova stopa smrtnosti u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece, odnosno njih sedmero svakoga dana. U Splitu se godišnje prijevremeno rodi od 250 do 300 djece, što je šest posto od ukupnog broja poroda.

ZADNJE NOVOSTI