U atriju Rodilišta zasjat će stela primalje Elije Sotere iz II. st. poslije Krista

Slika 1. „Tri stele Elije Sotere“. S lijeva na desno: original prije restauracije, obnovljena stela i replika spremna za izlaganje u splitskom rodilištu

U četvrtak, 22. rujna 2022. godine u 13:00 sati u atriju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split organizira se mala svečanost povodom otkrivanja replike nadgrobne stele primalje Elije Sotere iz drugog stoljeća poslije Krista. Original je nađen u dva dijela (1885. i 1941.) kod Vranjica, na prostoru salonitanskog agera i u stalnom je postavu Arheološkog muzeja u Splitu. Nadgrobna stela je podignuta primalji Eliji Soteri, oslobođenici Elija Antonijana Temistokla. Kognomen. Sotera na grčkome znači "spasiteljica" što odgovara njezinoj službi. Spomenik prvi put bilježi primalju na hrvatskome povijesnom prostoru.

Prigodni program će voditi Edita Lučić Jelić, a u umjetničkom će dijelu Tedi Spalato izvesti uvijek posebnu interpretaciju pjesme Dalmatino povišću pritrujena.

Akcija je provedena na inicijativu i u organizaciji Rotary Cluba Split u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, Klinikom za ženske bolesti i porode KBC Split i Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu. Koordinator cijele akcije je prof. dr. Damir Roje.

Iskreno se nadamo da ćete biti u mogućnosti doći u splitsko rodilište na predviđenu proslavu i time osobno podržati događaj.

ZADNJE NOVOSTI