U KBC Split održana radionica pod nazivom „Važnost određivanja protutijela anti-HLA u transplantacijskoj i transfuzijskoj medicini“

Dana 4. i 5. listopada 2022. godine održana je radionica s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Važnost određivanja protutijela anti-HLA u transplantacijskoj i transfuzijskoj medicini“. Radionica je održana u Laboratoriju za tipizaciju tkiva, Zavoda za transfuzijsku medicinu u organizaciji voditeljice laboratorija doc.dr.sc. Esme Čečuk-Jeličić i pročelnice Zavoda za transfuzijsku medicinu doc.dr.sc. Slavice Dajak. Na radionici su prezentirane najnovije spoznaje i iskustva vezana uz metode određivanja protutijela anti-HLA koje su od izuzetne važnosti za uspješnost same transplantacije solidnih organa i krvotvornih matičnih stanica, kao i praćenje posttransplantacijskog tijeka.

Program radionice sastojao se od niza predavanja vezanih uz navedenu problematiku, raspravu i iskustva sudionika – kolega iz HLA laboratorija iz Zagreba, Beograda, Mostara i Podgorice. U drugom dijelu prezentirana je metoda određivanja protutijela anti-HLA na Luminex® aparatu (dr.sc. Marko Lilić, Jasika d.o.o.), a u praktičnom dijelu radionice sudionici su usporedili rezultate određivanje anti-HLA protutijela  CDC metodom - „zlatni standard“ i metode s mikrosferama na više različitih uzoraka.

Nakon održanih predavanja i praktičnog dijela sama radionica završila je ugodnim druženjem svih sudionika i dogovorima za daljnje susrete i razmjenu iskustava.

ZADNJE NOVOSTI